Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Protestolar Damga Vurdu

 
“7. İstanbul Deri Moda Fuarı”, önce deri işçileri, ardından da hayvan hakları savunucuları tarafından protesto edildi.
 
Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD) ve Türkiye Deri Vakfı (TÜRDEV) işbirliğiyle düzenlenen “7. İstanbul Deri Moda Fuarı” TÜYAP Beylikdüzü Fuar ve Kongre Merkezi’nde açıldı.
 
Fuarın başladığı ilk gün Kongre Merkezi’nin önüne gelen Deri-İş Sendikası üyeleri, “Sendika anayasal haktır, işten atmak suçtur” yazılı pankartlar taşıyarak protesto gösterisini gerçekleştirdiler.
 
Grup adına basın açıklamasını okuyan Deri-İş Sendikası Tuzla Şube Başkanı Binali Tay, sendikaya üye olan bazı deri firmalarında çalışan üyelerinin işten atıldığını ifade etti.
 
Kararlı bir şekilde direnişlerini sürdüreceklerini belirten Tay, “Her iş yerinde farklı sorunlar yaşansa da sorunlarımız ortaktır. Problem işverenlerin sadece kârlarını düşünerek, çalışanlarına keyfi tutumlar sergileyerek, onları köle olarak görmeleri, emeklerini, alın terlerini sömürmeleridir. Tüm iş yerlerinde kuralsız ve güvencesiz çalışma dayatılmaktadır” diye konuştu.
 
“Cinayet var”
 
Türkiye Deri-İş Sendikası üyelerinin ayrılmasının ardından fuar alanına hayvan hakları savunucular geldi.
 
 
Saat 12.00′de TÜYAP’a yakın bir mesafede toplanan grup, “Kürk ve deri vahşi insanın eseri”, “TÜYAP bugün kan kokuyor” yazılı pankartlar taşıyarak, “Hayvanlar ölüyor”, ve “Cinayet var” sloganları attılar.
 
Üzerlerinde “Kürk cinayetin giyilebilen halidir” yazılı beyaz tişörtler bulunan grup, trampet ve çeşitli müzik aletleri eşliğinde TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’ne doğru yürüyüşe geçti.
 
Vegan Özgürlük Hareketi, Kürke Hayır Platformu, Bağımsız Hayvan Özgürlüğü Aktivistleri ve Yeryüzüne Özgürlük Platformu’nun ortaklaşa düzenlediği eylemde basın açıklamasını Ayşegül Fethen okudu.
 
Fethen açıklamasında şunları söyledi:
 
“Hayvan haklarının en can alıcı konusu Kürk ve deridir. Çünkü tartışılabilir en küçük bir gerekçesi yoktur. Ne inançla, ne gıdayla, ne sağlık ne de elle tutulabilir bir gerekçeyle açıklanamaz, savunulamaz. Kürk ve deri kullanımı salt vahşettir. Bu ölü hayvan atıklarına rağbet edenler genellikle bilinçsiz, duyarsız ve egoistlerden oluşmaktadır. Dünyanın çoğu yerinde yasalar kürk ve derisi için öldürülen hayvanları koruyan uygulamalar içermiyor. Ülkemizde de ne yazık ki böyle. Alınan tedbirler sadece ekonomi ve ticari kaygı amaçlı ne yazık ki…”