Ramsey Tekstil’in patronu Remzi Gür, satın almayı planladıkları şirketin ölçeğine ilişkin olarak ise “Alacağımız şirket kendi ölçeğimize yakın olacaktır” diye konuştu. STAR’a açıklamalarda bulunan Gür, Avrupa’da devam eden krizin çok sayıda ülkeyi etkisi altına aldığını söyledi. Söz konusu krizin uzun sürmesinin Avrupa’nın rahat tavrından ve fütursuz harcamalarından kaynaklandığını vurgulayan Gür “Kemerlerini biraz daha sıkar ve finans konularına dikkatle eğilirlerse Avrupa’nın kriz sürecinden çıkacağına inanıyorum” dedi. Krizdeki Avrupa’nın çok sayıda fırsatları barındırdığına da dikkati çeken Gür “Fırsatları değerlendirebilecek bir ülkeyiz ama sermayesi çok birikmiş bir ülke değiliz. Avrupa’daki fırsatları çevirebilecek iki elin parmakları kadar müessese var Türkiye’de” diye konuştu.
Rusya’nın önemi sürecek
Kendilerinin de Ramsey olarak uzun zamandır Avrupa’da satın alma konusunda araştırma içinde olduklarını ifade eden Gür, sözlerine şöyle devam etti: “Fransa, Almanya ve İngiltere hem Avrupa hem de dünya standardında önemli ülkeler. Rusya da bizler için son derece önemli ve ileride de önemini devam ettirecek bir ülke. Araştırmalarımıza devam ediyoruz. İnşallah Avrupa’daki fırsatları değerlendireceğiz. Önceliğimiz Avrupa. Avrupa bitsin diğer ülkelere de bakacağız. ABD de radarımız içinde.”
TOBB, KOBİ’lere küresel işbirliği köprüsü kuruyor
KOBİ’lerin yurt dışına açılmasını sağlayacak Avrupa Birliği (AB)-Türkiye Küresel İşbirliği Köprüleri Projesi başlıyor. AB Türkiye Delegasyonu, Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) işbirliğinde yürütülecek olan bu proje, AB ve Türkiye’den şirketlerin üçüncü ülkelerde yerel ortaklarla birlikte üçlü ticaret, teknoloji ve yatırım yapmasını amaçlıyor. İlk aşamada ortak yatırım yapılacak ülkeler olarak Mısır, Tunus ve Filistin olarak belirlendi.
500 civarında şirket
KOBİ’lere bu projeden yararlanması için çağrıda bulunan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, projenin içeriği hakkında şu bilgi verdi: “Öncelikli olarak sözleşmeli iş danışmanları, ülkemizdeki iş dernekleri, ticaret odaları ve AB ülkelerinin ticari müsteşarları şirketleri belirleyecek. Toplam firma sayısı 500 civarında olacak. Şubat ayında Türkiye’de AB-Türk firmaları eşleştirilecek. 2013 baharında ise Mısır, Tunus ve Filistin’de yerel firmalarla eşleştirmeler yapılacak. Örneğin teknoloji tasarımı yapan bir Alman KOBİ, makine üretimi yapan bir Türk KOBİ ve bu makineyi kullanan Mısırlı bir tekstil şirketi eş-leştirilecek” diye konuştu.
Irak ve Orta Asya sırada
Bu projenin devamı niteliğinde 2013 yılında Irak ve Orta Asya ülkelerine yönelik şirket eşleştirmeleri yapılabileceğini anlatan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu “Türkiye’nin daha fazla bilgi erişiminin olduğu örneğin Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Orta Asya pazarlarında Avrupa ve Türkiye’den şirketlerin birlikte yatırımlar yapma imkanı olabilir. Ticaret alanındaki bu tür sinerjiler üçüncü ülkedeki yerel firmalarla verimli yatırımlara, stratejik ortaklıklara, ticari, teknolojik ve lojistik anlaşmalara hatta kamu-özel sektör ortaklıklarına dönüşebilir” şeklinde konuştu.