Günümüzde sadece kullandığımız nesneleri adlandırırken kullandığımız renkler aslında insan oğlunun hayatında ne kadar büyük rol oynadığını hiçbirimiz oturup düşünmeyiz. Renklerin hayatımızdaki etkisi oldukça büyük. Bu etkileri belirtmeden önce RENK nedir? Onu bir tanımlayalım isterseniz. RENK, anlam olarak göz ile yakalanan bir ışık tesiridir. Kısaca renk ışığın nesneler üzerine çarpmasıyla yansıyan ışınlardan gözümüzde meydana gelen duyumların her birine denir.
Günlük koşuşturmada her ne kadar fark etmesekte hayatımıza güzellik katan bir olgudur. Bu etkileri maddeler halinde sıralamak istersek,
Rengin anlamının ışık, göz ve beyinle algılandığını söylemiştik, bu sebeple renk anlamı üç sistemde ele alınabilir.
1.)Psikolojik sistemde renk: Beynimizde uyanan bir durumdur.
2.)Fizyolojik sistemde renk: Çeşitli ışık cinslerinin göz retinası üzerinde sinirler vasıtasıyla meydana gelen fizyolojik bir olaydır
3.)Fiziksel sistemde renk: (Işıkla spektrum ile) ölçülerle ve rakamlarla geniş olarak belirtilen bir olaydır.
- 19. yüzyıl’da Fransa’da doğan bir sanat akımında rengin hayatımızdaki önemine dikkat çekilmiştir. İleri görüşlü, hissediş sahipleri rengin farkındalığını hissederek çalışmalar yapmışlardır.
Ortaya çıkan sanat eserleri günümüzde sanat akademilerinde eğitim amaçlı klasik eserler olarak kullanılmaktadır.
Rengi bu şekilde tanımladıktan sonra tarihçesine baktığımızda aslında insanoğlunun varoluşundan bu yana ışığın yansıması ile insan gözünde binlerce renk oluşumu hep vardı. Renklerin psikolojik, fizyolojik etkileri dalında, renkler ve kişilik gelişimi dallarında araştırmalar yapan Living Colour (canlı renkler) organizasyonunu kuran (1984) Howard SUN çalışmalarını Theophilus Helidor Gimbel ile yoğunlaştırdı ve 1983 yılında renk terapisti unvanını aldı. Rengin insanların kişisel, fiziksel ve ruhsal dünyaları konusunda çalışmalar yaparak grup terapileri ile bunları insanlara aktardılar.
- Renk biliminde İngiliz fizikçi Isaac Newton 1670’de güneş ışığını elmas bir prizmadan geçirerek renk ayırmayı başarmıştır.
- Güneş ışığını meydana getiren yedi rengin (renk tayfının) görkemi ve gizemi hakkında birçok çalışmalar yapıp beraberinde Renk bilimini bir bilim dalı olarak ortaya koymuştur.
Newton beyaz perde üzerindeki renklerin sırayla teşkil etmesine Spektrum Sales (Güneş Tayfı) ismini verdi
NEWTON yaptığı çalışmalarla renk bilimin bir bilim dalı olduğunu ortaya koymuştur.
Bunun için bir bilim dalı olarak kabul edilen renk tekstil sektöründe büyük rol oynamaktadır.
Tasarımcılar rengi tasarımlarında doğru olarak kullanarak insanların beğenisine sunarlar. Tasarımı yaparken orjinalinin yanı sıra potansiyel alıcıya seçme şansı verecek şekilde farlılıklarda içinde barındırmalıdır ki albenisi olsun.
Tekrar etmeyen, desenin olgusunu orjinal yapısını bozmayacak, doğallığı bozulmadan verilmek
istenen duygu derinlik ve perspektif bozulmaması için tasarımcının çok iyi ve titiz bir çalışma yapması gerekmektedir
Farklılık yaratma adına desende ki denge ve verilen tema bozulursa bu tasarımdan çok karmaşaya dönüşür ve desenin alternatiften çok farklı versiyonu haline dönüşebilir. Buna çok dikkat etmek gerekmektedir.
Renklendirilmiş tasarım ilk etapta alıcıyı sonra da müşteri etkilemesi açısından moda trendleri doğrultusunda iyice analiz edilmelidir.
Renk konusunu bu şekilde ele aldıktan sonra bu yei trendlerin oluşum sürecine bir göz atalım.
YENİ TRENDLERİN OLUŞUM SÜREÇLERİ
Hayatımızın içinde direkt bulunan elbise ayakkabı ve aksesuar modası akımını kimler belirliyor. Belki de birçoğunuzun aklında bu konu ile ilgili kocaman soru işaretleri uyanmakta.
Bir çok kişi ünlü film yıldızlarının pop starlarının yada şov camiasının modayı belirlediğini düşünse de asıl işin perde arkasında ünlü modacılar, moda evleri, büyük moda organizasyon şirketleri var. Ve yeni trendlerin belirlenmesinde büyük rol oynamaktadırlar
- Asıl işin büyüleyici kısmı burada
Moda organizasyonları: Moda organizasyonlarının önde gelenleri İnter color ve merkezi Paris’te bulunan Uluslararası Moda federasyonudur. - Bu kurumlar her zaman 2 yıl sonrasının modasına trendlerine karar vermiş oluyorlar. Moda belirlenirken önce kumaş seçimi yapılıyor.
Bu seçimlerde moda tasarımcıları masaya oturup kaliteyi belirliyorlar.
- Kullanılacak kumaş kaliteleri belli olduktan sonra sıra renklere geliyor. Tam da burada intercolor devreye giriyor ve kendilerini “Uluslararası Renk Komisyonu” olarak tanımlıyorlar. Tabii olay İntercolor un belirlediği renkler ile bitmiyor. Moda organizasyonlarına bağlı olarak çalışan profesyonel toplum mühendisleri bulunuyor.
- Sosyologlar dünyadaki savaş, açlık, deprem, hava durumu, politika gibi gelişmeleri dikkate alıp, takip ediyorlar ve bu gelişmelerin toplumlar üzerindeki etkilerini bir rapor halinde sunuyorlar. Tüm bu bilgiler bir araya toplanıyor ve moda belirleniyor
- Örneğin: Premier Vision’un bir komitesinde designerlardan oluşan bunlar bağımsız Art Direktörler ve oturup moda trendleri konusunda karar veriyorlar ve pantoneler ile renk tespitleri yapılıyor.
- Belirlenen taslaklar ünlü modacılara gönderiliyor onların beğenileri doğrultusunda yeni tema ve storyler oluşturuluyor.
- Bu kolleksiyonların hazırlanmasında belirleyici firma sitelerde yatırımcılara yol gösteriyor
Ve 2 yıl sonrasının trendleri belirlenip çalışmalara başlanıyor.
VİLDAN ERYILDIZ
Kolorist
http://www.teksarge.com/2017/02/14/renklerin-etkisi-ve-yeni-trendlerin-olusum-sureci/