Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Rotasyon Baskıda Hata Kaynakları Nelerdir?

Rotasyon Baskıda Hata Kaynakları Nelerdir?

Oturmamış Desen:

· Raport ayarının hatalı yapılmış olması. Raport ayarları yeniden gözden geçirilerek düzeltilir.

· Kumaşın düzgün yapışmaması ve blanket üstünde kayması. Desen şablonunun makinedeki ayarları gözden geçirilmelidir.

· Şablon hazırlama sırasında desenin hatalı pozlanması. Yanlış pozlamada kayan desen bir iz şeklinde kendini gösterecektir.

Eşit Olmayan Baskı Efekti, Düzgünsüz Baskı:

· Rakle basıncı doğru seçilmemiştir, rakle ayarı uygun değildir. Manyetik rakle ise çapta yanlış seçim söz konusudur. Düzgün bir baskı için; sıyırma raklelerinde rakle ayarı, rakle profili, rakle basıncı ve rakle açısı ayarlanmalıdır. Yuvarlanan silindirik raklelerde çap kontrol edilmeli ve uygun çaplarda rakle seçilmelidir.

Belirgin Olmayan silik baskı:

· Baskı patının viskozitesi (akışkanlığı) iyi ayarlanmamıştır. Düşük viskozitedeki baskı patlarıyla net olmayan dağılmış baskılar, çok yüksek viskozitedeki baskı patı ile de yeterli geçiş sağlanmamış baskılar elde edilir. Baskı patı viskozitesinin; şablon mesh’ine, baskı desenine, kumaş kalınlığı ve kumaş cinsine göre ayarı gereklidir.

Basılmayan Yerler:

· Kumaş üzerindeki elyaf uçuntuları ve iplik şablona yapışabilir. Sonuçta; tıkanan gözeneklerden baskı patı geçemeyeceği için basılmamış yerler kalacaktır. Kumaş baskı makinesine verilmeden önce ya fırçalama-emme makinseinden geçirilmeli ya da baskı makinesi girişine vakumlu toz emme donanımı monte edilmelidir.

· Boyarmaddenin veya baskı patına ilave edilen diğer maddelerin iyice çözülmeden filtrelerden pata karışması sonucu şablonlar tıkanabilir. Bu durumda şablon sökülmeli ve yıkanarak tekrar takılmalıdır.

· Şablon hazırlama sırasında rötüş hatası nedeniyle de, basılması istenilen yerlerde baskı patı kumaşa geçmeyebilir.

Yapıştırıcı Lekeleri:

· Blanket yapıştırıcılarının fazla aktarımı nedeniyle oluşan lekelerdir. Blanket üzerine sıyırıcı bıçağın çatlak olması nedeniyle gelebilecek polivinalkol, pislik ya da pıhtılar, sertlik yaparak baskı patının eşit aktarımını engeller. Baskı yüzeyinde bulanık, flu bir görünüme neden olur.
tekstilkutuphane.blogspot.com