Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Rusya’ya tekstil ihracatı 5 kat attırılabilir

ABD, AB, Kanada ve Norveç'ten gıda ithalatını kesen Rusya’nın AB'den ithal ettiği tekstil ürünlerinde de kısıtlamaya gitmesi gündemde. İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, gıda ithalatında Türkiye’ye yönelen Rusya’nın tekstil ithalatında da Ankara'nın kapısını çalma olasılığını değerlendirdi.
 
Rusya'nın Ukrayna krizi nedeniyle kendisine yaptırım uygulayan ABD, AB, Kanada ve Norveç'ten yaptığı gıda ithalatını 1 yıllığına kesmesi, Türk şirketlerini hareketlendirdi. Rusya'nın aldığı karara göre ABD, Avrupa Birliği, Kanada, Avustralya ve Norveç'ten sığır, domuz, tavuk, balık eti, tütsülenmiş et, süt ürünleri, peynir, salam, yaş sebze meyve ve yemiş ithalatını geçici olarak yasaklandı. Rusya'nın bu ürünlerdeki ihtiyacını gidermek için kapısını çaldığı ilk ülkelerden biri ise Türkiye oldu. Ancak AB ile Rusya arasındaki gerilimin giderek arttığına işaret eden Türk şirketleri, önümüzdeki dönemde gıda ile birlikte tekstil ve otomotivde de Rusya ile daha geniş işbirliği için zemin yokluyor. Rus basınında ise AB'den ithalatta tekstil ve konfeksiyona da kısıtlama geleceğine dair haberler çıkmaya başladı bile…
Peki, Rusya tekstil ihracatında da rotasını Türkiye’ye yönlendirirse, Türk hazırgiyim ve konfeksiyon sektörüne nasıl hareketlilikler yaşanır? Bu hamlenin iki ülkenin ekonomik ilişkilerine katkısı ne olur?
İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, bu sorulara RS FM’de yanıt verdi.
“TÜRKİYE, RUSYA’DAN GELEBİLECEK HER TÜRLÜ ÜRÜN TALEBİNE CEVAP VEREBİLİR”
Rusya’nın giyim sektöründeki ithalat için de Türkiye’ye yönelmesi noktasında bir gelişme beklediklerini ifade eden Hikmet Tanrıverdi, “Ama şu ana kadar herhangi bununla ilgili bir veri veya bir talep de gelmedi. Ama şunu çok rahatlıkla söyleyebilirim: Türkiye hazır giyim sektörünün imalat yapısı itibariyle ve kapasitesi yapısı itibariyle Rusya’dan gelebilecek her türlü hızlı ürün talebine anında cevap verebilecek bir yapıda. Türkiye’nin o noktada hazır olduğunu çok rahatlıkla söyleyebilirim. Ama tabi şu anda bu gelişmeler önümüzdeki dönemde neyi gösterecek ona bakmak lazım. Rusya’nın Avrupa Birliği’nden 7.7 milyar Dolar civarında bir hazır giyim ithalatı var ve bunun belki bir kısmı orada mağazası olan markalar olduğu için, o segmente girebilmemiz belki zorlayabilir. Ama onun haricindeki segmente baktığımızda, özellikle lüks pazarda Avrupa Birliği’nin etkin olduğunu görüyoruz ve o noktada da Türkiye’de, oradaki boşluğu doldurabilecek çok ciddi firmalarımız var” dedi.
“TALEP EDİLİRSE İHRACAT ARTTIRILABİLİR”
Rakamsal hedeflerden de söz eden Tanrıverdi, bu hedefleri şöyle aktardı: “Şu anda kayıtlı olarak gözüken yıllık 550 milyon dolar civarında bir ihracatımız var. Ama Türkiye’nin toplam ihracatı bu sene itibariyle yaklaşık olarak 19 milyar dolar’a yakın. Türkiye o yüzden ihracatını bir anda 3 katına çıkartabilecek, 5 katına çıkartabilecek olanaklara sahip, yeter ki böyle bir talep olsun. Talep noktasında bir artış olursa çok hızlı bir şekilde bu talebe cevap verebilecek bir alt yapı var Türkiye’de.”
“TÜRKİYE DÜNYADAKİ 5 GİYİM ÜRETİCİSİNDEN BİRİ”
Peki, Türkiye’deki giyim ihracatçıları, standartlar konusunda Rusya’dan destek bekliyor mu? Türkiye’nin bugün dünyadaki ilk 5 üreticiden bir tanesi olduğunu belirten Hikmet Tanrıverdi’nin bu soruya yanıtı şöyle: “Biz dünyaya ürün satan bir ülkeyiz. 205 ülkeye geçtiğimiz yıl ihracat yapmışız. Bu anlamda baktığımızda ihracatı yapabilmenin şartlarından birisi de güvenlikli ürünler satabilmeniz. Zaten belli noktada problemli bir ürün satabilme şansına sahip değilsiniz. Bir de Türkiye ucuz mal üretmiyor. Şu anda Avrupa Birliği’ne sattığı mallar, Çin’den gelen mallardan yüzde 40 daha pahalı satılıyor. Bu da Türk ürünlerinin daha kaliteli ve daha elverişli olduğunu gösteriyor. Ki Türkiye artık geçtiğimiz yıllarda hazır giyim ihracatında büyük markalara çalışa çalışa zaten belli standartları yakalamış noktada. Bu standartlar da her türlü denetimden geçen standartlar. Bugün Türkiye, Avrupa Birliği’ne çok rahat, problemsiz mal gönderebiliyor. Aynı şekilde dünyanın her ülkesine, Amerika Birleşik Devletlerine de problemsiz mal gönderebiliyor. Bu konuda katı kuralları olan birçok ülkeye Türkiye çok rahat bir şekilde ürün yolluyor. Öyle bir sıkıntının olma şansı yok. Şu an Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkilerdeki yakınlık, hükümetler arasındaki ilişkiler ve dış ticaret dengesindeki eksiklikten dolayı da böyle bir şey olacağını tahmin etmiyorum. O anlamda Türkiye şu anlamda Rusya’ya potansiyelin çok çok altında bir miktarda ürün satıyor, bunu çok hızlı bir şekilde büyütebiliriz.”
 
.rsfmradio.com