Sanayi üretimi temmuzda yüzde 1.8-2 olan beklentilerin üzerinde yüzde 5.6 büyüyerek sürpriz yaptı. Sanayinin sürprizinde hem gıda ürünleri imalatındaki hızlanmanın hem de üç aydır TÜİK’in revize ettiği temel eczacılık ürünleri imalatının üretim artışının etkisi büyük. Analistlere göre kritik veri ağustos.
Sanayi üretimi temmuz-da yüzde 1.8 civarındaki beklentinin çok çok üstünde yüzde 5.6 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) dün açıkladığı verilere göre mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi temmuzda hazirana göre yüzde 3.5 artış yaşadı. Bu aylık veri Ekim 2016 sonraki en yüksek artışa işaret ediyor. Yıllık sanayi üretiminde temmuzda takvim etkisinden arındırılmış olarak yakalanan yüzde 5.6 büyümenin en büyük nedeni ise gıda sektöründeki üretim artışı. Gıdanın başı çektiği dayanıksız ve düşük teknolojili üretimin etkisiyle sanayide sürpriz artış yaşandı. Analistler, bayram tatili ve finansal çalkantının yaşandığı ağustosta ise üretimdeki artışın yavaşlaması bekleniyor. Ancak ekonomik büyümenin en önemli bileşenlerinden olan sanayi üretiminin temmuz verileri yavaşlamanın çok sert olmayacağı yorumlarına da yol açtı.
Son aylarda sanayi üretiminde en büyük katkıyı yoğunluklu iç piyasaya yönelik üretim yapan sektörlerden görüyoruz. Temmuzda da bu gelenek değişmedi. Gıdada temmuzda üretim yüzde 14.2 arttı ve sanayiye katkısı 1.7 puan oldu. Gıdada hem sebze meyvenin işlenmesi hem de süt ürünleri üretimindeki artış dikkat çekti.
TEKSTİL DESTEĞİ
Tekstil sektörü önceki aylardaki yavaşlamasına karşılık temmuzda yeniden bir artış trendine girmiş gibi görünüyor. Tekstildeki yüzde 5.5’lik üretim artışı sanayiye 0.5 puanlık katkı yaptı. Giyimdeki yüzde 4.1’lik büyümenin de katkısı 0.4 puan oldu. Tekstil ve giyim sektöründen sanayi üretimine neredeyse 1 puanlık katkı geldi. Yine ihracatta da önde olan kimya sektöründe yüzde 10.8’lik büyümenin 0.6 puanlık katkısı var.
MOBİLYADA DÜŞÜŞ
Geçen yıl uygulanan vergi indiriminde üretimi coşan mobilya son aylarda sürekli düşüş yaşıyor. Temmuzda da mobilya sektörünün daralması yüzde 10.2. Bu sanayi üretimini 0.2 puan geriletti. Bilgisayar üretimi de süreklilik gösteremeyen dalgalı bir yapıya sahip. Mayısta sanayi üretimini neredeyse sırtlayan bilgisayar sektörü temmuzda yüzde 24.2’lik bir üretim kaybı yaşadı. Bu ana sanayi üretiminin 0.4 puanını götürdü.
TEKNE ÜRETTİK
Otomotiv imalatı yüzde 2 ile temmuzda oldukça düşük bir artış yaşadı. Asıl kaybın ağustosta olması muhtemel. Çünkü sektörün temsilcileri tarafından yapılan açıklamalarda yüzde 50’ye varan üretim kaybı yaşandı. TÜİK verilerinde de bu kaybı göreceğiz. Otomotiv olmasa da diğer ulaşım araçları yani tekne, lokomotif gibi araçların imalatı yüzde 35.2 arttı ve bunun sanayi üretimine 0.8 puanlık katkısı var. Bu sektörü biraz ‘yazlık’ değerlendirebiliriz.
ÇEYİZ KATKISI
Elektrikli makine dayanıklı tüketim mallarına yönelik imalatıyla son aylarda biraz durgundu. Temmuzda yüzde 7.9’luk artışı düğün mevsimine bağlamak mümkün. Buzdolabı, çamaşır makinesi gibi çeyiz paketi ürünlerinin artışıyla 0.3 puanlık katkı verdi.
TÜİK’TEN ŞAŞIRTAN REVİZYON
Eczacılık sektörü geçen yılın da sanayi üretiminde gözde sektörlerindendi. Yılın ilk aylarında çift haneli üretim artışı yakalayan sektör bahar aylarında üretimini düşürmüştü. Şimdi yeniden yükselişte. Temmuzda temel eczacılık üretimi yüzde 32.6 arttı ve bunun sanayi üretimine katkısı 0.7 puan. Ancak TÜİK haziran ayı verisinde yüzde 21.7 arttığını açıkladığı temel eczacılık ürünleri üretimini temmuz bülteninde yüzde 7.3’e revize etti. 14.4 puanlık bu büyük revizyon dikkat çekici. Mayıs ayı verisinde de revizyon yaşanmış. Mayısta yüzde 0.3 olarak açıklanan üretim artışı daha sonra yüzde 3.5 üretim daralmasına çevrilmiş. Ağustos verisinde de temel eczacılık ürünlerinde revizyon olursa sanayi üretimine etkileri değişir.
7 AYLIK BÜYÜME YÜZDE 7.3
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, verileri değerlendirdiği açıklamasında “Sanayi üretimi 22 aydır hız kesmeden büyümüştür. Gelen veriler sanayimizin finansal saldırılara karşı dayanıklılığını sürdürdüğünü bir kez daha göstermektedir” dedi. Varank, yılın 7 ayında sanayi üretimindeki artışın yüzde 7.3 olduğunu ve bu oranın geçen senenin aynı dönemine göre daha yüksek ve güçlü bir performansa işaret ettiğini vurgulayarak, “Yüksek teknolojili ürünlerin üretimindeki yıllık yüzde 12.1’lik ve aylık yüzde 10.8’lik artış, yüksek katma değerli üretim için yakalamak istediğimiz trendin çok önemli bir göstergesi. Bu yükseliş trendini sürdürülebilir hale getirmeyi hedefliyoruz” ifadesini kullandı.
hurriyet.com.tr