Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

ŞANKAYA: KRİZİN TEKSTİL ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ HAFİFLEDİ

ULUDAĞ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) Başkanı ve Uluslararası Hazır Giyim Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Şenol Şankaya, Türkiye'nin tekstil ve hazır giyimdeki konumunun olumlu olduğuna değinerek, "Krizin kendini hafifletip, yok etme dönemine girdiğini görüyoruz. Özellikle bu yıl 3'üncü ve 4'üncü çeyrekte bunu daha fazla hissedeceğiz" dedi.
 
Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin olağan genel kurulu UİB Hizmet Binası'nda gerçekleşti. Mevcut başkan Şenol Şankaya, tekrar aday olduğu seçim öncesinde gazetecilere tekstil ve hazır giyim sektörü ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
 
Türkiye'nin şu anda tekstil ve hazır giyimde konumunun olumlu olduğunu söyleyen Şankaya, "Türkiye ihracatı geçen yıl 151 milyar dolar seviyelerinde gerçekleşti. Önceki yıl da aynı seviyelerdeydi" diye anımsattı ve ekledi:
 
"Ancak hazır giyimde yüzde 6 gibi bir artış var. Krizin kendini hafifletip yok etme dönemine girdiğini görüyoruz. Özellikle bu yıl üçüncü ve dördüncü çeyrekte bunu daha fazla hissedeceğiz. Bu yıl 3 aylık rakamlarımızda Türkiye ihracatı yüzde 6 artarken, hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı yüzde 9 arttı. Bizim sektör olarak çok olumlu bir resim olduğunu söyleyebilirim. Bu da biraz Avrupa'daki müşterilerin hızlı mal almaya, stoklu maldan kaçıp, satan moda mala doğru dönmesi özellikle 3 - 4 haftalık talepleri en uygun cevabı veren ülke Türkiye. Bunun en önemli nedenlerinden birisi sektörümüzün entegre olması. Bunun ipliğinden dokuması, baskısına, kumaşına, dikim komple tedarik zincirine kadar Türkiye'de bulabiliyorsunuz. Bu da bizim sektörün büyümede ve gelişmede en büyük etkenlerden birisi."
 
LÜKS MARKALARDA ÇİN'DE TÜKETİM ARTIYOR
 
Türkiye'nin tekstil ve hazır giyim sektöründe üstünlüğünün artarak devam ettiğini dile getiren Şankaya, konuşmasını şöyle sürdürdü:
 
"Hızlı modanın değeri arttıkça Türkiye'nin bu kısa terminli siparişlerdeki pazar payını arttırdığını görüyoruz. Bunun üzerine ikinci etken daha var. Uzak Doğu'da özellikle Çin'in bundan 10 sene evvel dünyanın en büyük üreticisi ülkenin yavaş yavaş ciddi bir tüketici olduğunu görüyoruz. Özellikle tüketim tarafından lüks markalara Çin'de talep artıyor. Lüks marka denince de aklımıza Avrupa markaları geliyor. Burberry, Prada, Hermes, Gucci bunların hepsi Avrupa markaları; her birinin büyüme stratejileri Çin. Önümüzdeki 5 - 10 yıl içinde pazarlarını 2'ye katlamayı hedefliyorlar. Böyle bir büyümede de Avrpuda markaları olduğu için hiçbirisi 'Made In China' görmek istemiyor. Bu markalar daha fazla Avrupa'yı tercih ediyor. Avrupa denince de en güçlü üretime sahip olan ülke Türkiye. Bir de hızlı modanın yanında lüks markalara üretim yapan Türkiye geliyor. Bu da bizim için avantaj. Burada tüketim arttıkça Türk tekstil ve hazır giyimde bu paralelde artacağa benziyor."
 
"İHRACATÇI İSTİKRARDAN YANA"
 
Gazetecilerin dövizdeki dalgalanmalar ile ilgili ihracatçının beklentisini sorması üzerine Şankaya, dövizdeki iniş çıkış yerine istikrardan yana olduklarını vurguladı. Enflasyona paralel kur düzeyinin olması gerektiğini ifade eden Şankaya, Türkiye'de iki kriz yaşandığını hatırlatarak, "Bu iki krizde de kurlar belli seviyeye geldi. Fakat şu anda gelmiş olduğu özellikle son seçim sonrasında kurların oturduğu seviyeler, dolarda 2.15 ve Euro'da 2.95 ile 3.0 düzeylerinde bulunuyor. (Bunlar) ihracatçının arzu ettiği değerler. Önemli olan hızlı artış olmasın, aşırı değer kaybı olmasın. Bunlar bizi çok olumsuz etkiliyor. Ümit ediyorum önümüzdeki dönemde bu istikrar devam etsin."
 
Açıklamaların ardından Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin yönetim ve denetim kurulunun belirleneceği oy kullanımı başladı.
 
DHA