Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Şanlıurfa'da pamukta hasat zamanı

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında sulu tarımın yaygınlaşmasının ardından ekim alanı artan pamuk, çiftçinin umudu olmaya devam ediyor. Tekstil, yağ sanayi ve hayvancılık sektörüne ciddi oranda ham madde sağlayan ürün, kozasından çiçek açımına kadar her evresinde tarlalarda görsel şölen sunuyor.

Sağladığı avantajlarla Türkiye'nin dünya genelinde tekstilde söz sahibi olmasına katkı sunan pamukta hasada başlayan üreticiler, rekoltenin tahminlerin üzerinde gerçekleşmesini bekliyor.

Pamuk, özellikle geçen yılki rekolte, fiyat ve destekleme oranlarıyla üreticisinin yüzünü güldürünce, bu yıl da bölge çiftçisi tarafından en çok tercih edilen ürün oldu.

Büyük umutlarla ektikleri pamuk için yaz boyunca etkili olan kavurucu sıcaklarda çalışmak durumunda kalan üreticiler, sıcak hava sayesinde bereketli bir hasat sezonu geçirmeyi umut ediyor.

Tarımda makineleşme hızla gelişmesine rağmen çeşitli nedenlerle bazı çiftçiler elle hasadı tercih ediyor. Sabahın ilk ışıklarıyla tarlaların yolunu tutan ve akşama kadar pamuk toplayan işçiler, ücretlerinin artırılmasını istiyor. Pamuk işçileri, güneş altındaki zorlu mesailerinin ardından güneşin batmasıyla evlerinin yolunu tutuyor.

'1 MİLYON 300 BİN TON PAMUK ELDE EDECEĞİZ'

Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yılın pamuk üretimi açısından iyi bir yıl olmasını beklediklerini ifade ederek, geçen yılki rekolte, fiyat ve destekleme oranlarından dolayı pamuğun bölge çiftçisi tarafından daha çok tercih edildiğini hatırlattı. Hasat döneminin bereketli geçmesini dileyen Eyyüpoğlu, şöyle konuştu:

Devletimizin sağladığı destekleme ve pamuğun fiyat artışı dolayısıyla bu yıl Şanlıurfa'da yaklaşık 2 milyon 300 bin dekar alanda pamuk tarımı yapıldı. Beklentilerimize göre sezon sonunda 1 milyon 300 bin ton kütlü pamuk elde edeceğiz. Hasat öncesi pamuk tarlalarında yaptığımız incelemeler sonucu son yılların kaliteli ve rekoltesi yüksek pamuğunu hasat edeceğimizi gördük. Devletimizin sağladığı destekleme ve pamuğun fiyat artışı dolayısıyla bu yıl Şanlıurfa'da yaklaşık 2 milyon 300 bin dekar alanda pamuk tarımı yapıldı. Beklentilerimize göre sezon sonunda 1 milyon 300 bin ton kütlü pamuk elde edeceğiz. Şu anda pamuk 2,85 TL'ye kadar alıcı buluyor, bu rakamlar oldukça iyi ama biz yine de artış olmasını bekliyoruz. Bu yıl da Türkiye'deki pamuğun yüzde 43'ünü karşılayacağımızı düşünüyoruz. Allah'a şükürler olsun ki, bu yıl da Rabbim bereketini bizlerden esirgemedi. Devletimiz desteğini verirken, çiftçilerimiz de canla başla çalıştı. İnşaallah, bunun sonucunda hem üreticimiz hem sanayicimiz hem işçimiz emeğinin karşılığını alacaktır."

ÇİFTÇİLERİN BEKLENTİSİ

Çiftçilerden İsmail Aykan da 500 dönümlük alanda pamuk ektiğini ve bereketli bir hasat beklediklerini söyledi. Pamuğun büyük bölümünü makinelerle toplayacaklarını anlatan Aykan, "200 dönüm tarlamızı, makineye müsait olmadığı için elle toplamaya başladık. İnşaallah, bereketli bir sezon olur." dedi.

Keperli Mahallesi'nde pamuk üreticiliği yapan Cuma Ovalı da 90 dönümlük tarlada pamuk hasadına başladıklarını ifade ederek, "25 işçi tuttum, kilogramını 45 kuruştan topluyorlar. Bu yıl MaşaAllah, pamuk çok iyi, fiyatlarda iyi seyrediyor, dönümden 700 kilo civarında verim alıyoruz. Son yılların en iyi pamuğunu alacağımızı düşünüyoruz, özellikle sıcak hava pamuğa yaradı. Yaklaşık 7 yıldır bu işi yapıyorum ve işimi çok seviyorum, tarla benim değil kirayla ekiyorum. Ama sonuçta memleketimde kalıyorum mutluyum." diye konuştu.

Ailesiyle tarlada pamuk toplayan 11 yaşındaki Zehra Mutlu ise pamuk toplamanın zor bir iş olduğunu ama arkadaşlarıyla bu işi zevkli hale getirmeye çalıştıklarını anlattı.

milliyet.com