Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Sarayların Kumaşları Bursa'da Üretiliyor

"Bulunmaz Bursa kumaşı" tabiri geri döndü.
Bursa Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Prusa Tekstil, kolleksiyonunda yer alan çok sayıdaki Osmanlı deseni ile hem Türkiye’deki Osmanlı saraylarının, hem de Orta Doğu ülkelerindeki kral saraylarının ipek ve doğal ipliklerden perdelerini ve döşemelik kumaşlarını dokuyor. Kumaşların doğallığı ve desenleri o kadar iyi ki, İngiltere’de Bursa kumaşlarından tasarlanmış kıyafetlerle Osmanlı İmparatorluğu isimli bir defile bile gerçekleştirildi.
Osmanlı devrinde kumaş üretiminde önemli şehirlerden biri olan Bursa, günümüzde de teknik ve otantik ürünleri ile dünya tekstilinin içinde yer alıyor. BTSO Ekonomi dergisinde yer alan habere göre, Prusa Tekstil kolleksiyonunda yer alan otantik tarzdaki Osmanlı desenleri ve renkleri ile dünyanın değişik ülkelerindeki saraylara gidiyor. Prusa Tekstil'de ipek perdelik, doğal elyaflı döşemelik kumaş dokunuyor. Bu kumaşların üretimi hayli zahmetli olsa da kupon işler için ileri tarihler veriliyor.
Prusa Tekstil Başkanı Yusuf Kahyaoğlu, aylık üretim planlarının tamamen kupon tasarımlar olduğunu söyledi. Türkiye’de son olarak Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nün İstanbul'daki çalışma mekanı olarak tasarlanan Yıldız Sarayı’nın ipek kumaşlarını dokuduklarını anlatan Kahyaoğlu, "Kumaşlarımız çalıştığımız belli sayıdaki firmalar tarafından nihai tüketicilere sunuluyor. Dünyadaki birçok ülkeye özgün tasarım pazarlayan birkaç Türk döşemelik firması, imkanlar dahilinde bizim yaptığımız kupon malları sunuyorlar. İpekli kumaş üretimi konusunda yıllardır bazı uygulamalarla tecrübe kazandık, İtalya’da üretilen ipekli kumaşlardan daha kaliteli ürünler çıkartabiliyoruz. İpek kumaşlar da santimetre de çok yüksek miktarda çözgü teli kullanıyoruz. Çözgü telinin fazlalığı, desenlere çok detay sağlıyor. Aynı, yüksek çözünürlüklü televizyonlar gibi desenler de net ortaya çıkıyor. Bir kilo ipek ipliğinin fiyatının çok yüksek olduğunu ve bir metrede yarım kilodan fazla ipek kullanıldığını düşünürseniz, ham madde bakımından bile ürünün ne kadar kıymetli olduğunu anlarsınız. Buna iyi bir boya, renk kombinasyon çalışmasındaki titizlik ve en önemlisi desenin ipek ve renklerle buluşması için yapılan yoğun gayretleri de katarsanız, işin zorluğunu anlarsınız. Biz buna rağmen Osmanlı sarayları için elde dokunan ipek kumaşlardan daha uygun fiyatlarla ürün imal ediyoruz. Bu saray kumaşlarının metresinin çok yüksek maliyetleri vardı. Çünkü elde dokumanın zorluğu ve işçiliği, harcadığı zaman çok fazlaydı. Biz ise günümüz teknolojileri ile fiyatları çok daha aşağıya çekebiliyoruz. Zaten müşterilerimizde bizden fiyat sormuyorlar. Beğendikleri tasarımlarımızı, ne zaman yetiştirebileceğimizi soruyorlar. Şu anda Yıldız Sarayı’ndaki perdelerin 120 yıl üzerinde bir yaşa sahip olduğunu düşünüyoruz. Bu perdelerin yerine yine Bursa’da üretilen yeni ipek perdeler takılacak" diye konuştu.
DÜNYADA OTANTİK ANLAYIŞ GELİŞİYOR
Amerika ve Kanada’da insanların Osmanlı desenlerine hayran olduklarını ifade eden Yusuf Kahyaoğlu, "Gelişmiş ülkelerde insanların otantik keyfi kaybolmuyor. Osmanlı bir dönem otantizmde iyi bir ilerleme kaydetmiştir. İnsanlar başta Hint, Çin, Osmanlı işi otantik malzemelerle hayatlarına renk katıyorlar. Evlerdeki eşyaların tamamı değil, ama mutlaka bir köşesinde otantizm içeren objeler bulunuyor. Ayrıca Osmanlı desenlerine, onun çizgilerine yakın tasarımlara dünyanın her yerinde büyük ilgi var. Amerika’dan Uzakdoğu ülkelerine kadar her ülkede desenlerimiz büyük ilgi görüyor. Bazı iklimlerin sertliğine veya sıcaklığına göre sadece renk tonları farklılık gösterebiliyor. Zaten İskandinav ülkelerinde sert iklimden dolayı bütün hayatın renklerine gri tonları hakim iken, sıcak Akdeniz ülkelerinde ise renkler canlanıyor" dedi.
Şu anda Lübnan’da ve birkaç ülkede daha saraylar Bursa’da üretilecek kumaşları bekliyor. Bursa’daki firma direk kendi markası ile dünya pazarına çıkmıyor. Her ülkede otantik ürün satan ünlü firmalara farklı kolleksiyonlar hazırlayan Prusa Tekstil, dünyada 10 civarında firmaya farklı kategorilerde mal üretiyor. Yusuf Kahyaoğlu, dünyada Osmanlı desen ve renklerinden etkilenmeyen hiçbir önemli mekanın olmadığına işaret ederek, "İngiltere ve Hollanda kraliyet desenlerinde de Osmanlı esintilerini görmeniz mümkündür. Hatta Osmanlı desenlerini bilerek, severek alıp kullandıkları da oluyor" diyor.
İNGİLTERE'DE OSMANLI KIYAFETLERİ DEFİLESİ
Türkiye’de ürün yaptığı bir firmaya İngiltere’den gelen siparişlerin Osmanlı defilesi için hazırlanan kıyafetlerde kullanıldığını anlatan Yusuf Kahyaoğlu, "İngiltere de bu defile büyük ilgi gördü. Ünlü sosyetik insanlar bu tasarımlarla ilgilendiler. Dünyada Osmanlı desenleri halen talep görmeye devam ediyor. Bir Osmanlı çintemani deseninin kıyafetlerde, ipek kumaşlarla muhteşem bir görüntüsü var. Bunu dünya görüyor. Ecdadımız öyle bir desen tasarlamış ki, bunu biz modernize edip günümüz şartlarında en iyi malzeme ile yeniden renklendirerek parlak ve göz alıcı bir şekilde hazırlayınca bunun ihtişamı herkesi etkiliyor".
Saraylara mal yapan İtalya, İngiltere ve Belçika’daki firmalara artık Türkiye’den de güçlü bir firma katılıyor.