Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Sodyumklorit Ağartması Nedir?

Sodyumklorit Ağartması Nedir?

Sodyumklorit tekstil ön terbiye işlemlerinde ağartma maddesi olarak 1939’da kullanılmaya başlanmıştır.Hidrojenperoksit ve sodyum hipoklorit ile karşılaştırıldığında daha yüksek maliyetlidir, ancak birçok avantaja da sahiptir.

Avantajları:

1.Tüm ağartma maddeleri içerisinde klorit ağartması pamuk liflerine en az zarar veren ağartmadır. Metal iyonları sodyumklorit veya kloröz asidin parçalanmasını katalizlemez; bu ise daha yüksek ortalama polimerizasyon derecesi değeri ve daha az ağırlık kaybı anlamına gelir.

 

2.Yağların ve vaksların tam olarak uzaklaştırılamaması nedeniyle klorit ile ağartılmış kumaşlar, hipoklorit ve hidrojenperoksit ile ağartılmış kumaşlara nazaran daha yumuşak bir tuşeye sahiptir.

 

3.Ağartma asidik ortamda yapıldığından selüloz lifi daha az şişer, dolayısıyla alkali ortama göre daha az kırışık olma riski vardır.

 

4.Önceden bir hidrofilleştirme adımı şart değildir, böylece daha az hasarla sorunsuz olarak hamdan direkt ağartma başarılabilir.

 

5.Klorit ile ağartılmış kumaşlar, alkali çözeltilerle işlem görmüş kumaşlara kıyasla daha yüksek esnekliğe sahiptirler.

 

6.Viskon, bakıramonyum rayonu, asetat ipeği gibi alkaliye hassas rejenere selülozik lifler ve poliester, poliamid veya akrilonitril lifleri veya bunların pamukla karışımları da sadece sodyumkloritle ağartılabilir.

 

7.Ağartılan kumaşın üzerinde alkali atığı olmadığından, mamulün durulanması ve klorit ağartma çözeltisinin uzaklaştırılması için daha az miktarda su yeterlidir.

 

Dezavantajları:

1.Cihazlarda korozyona neden olma

2.Zehirli klordioksit gazı açığa çıkarması

3.Depolama esnasında organik maddelerle birleşerek patlama tehlikesi

4.Kısa süreli kesiksiz çalışma yöntemlerine uygun olmaması
turoksikimya.com