Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Soğanlı Kabartma Halısına Akademik Dokunuş

ABDÜLKADİR NİŞANCI - Adını yörede verimli topraklarıyla bilinen Aydıntepe Ovası ve Soğanlı Dağları'ndan alan Soğanlı kabartma halılarının, Bayburt Üniversitesince açılan atölye sayesinde yöre kadınlarına öğretilerek yaşatılması amaçlanıyor.

Soğanlı kabartma halısının motifleri Aydıntepe Ovası'nı, kabartmaları ise Soğanlı Dağları'nı temsil ediyor. Dokuma tezgahlarında yöre kadınının el hüneriyle şekillenen halılardaki her desen ve motifin de bir anlamı bulunuyor. Hemen her halı da kullanılan yıldız ise Türk kültüründeki üretkenliği ve ışığı simgeliyor.

Asırlık geleneğin son temsilcilerinin de dokuma tezgahlarını bırakmasının ardından usta öğretici alanında yaşanan sıkıntı, Bayburt Üniversitesini de harekete geçirdi. Aydıntepe Meslek Yüksekokulu bünyesinde kurulan atölyede halı dokumaya gönüllü kadınlara eğitim verilmeye başlandı.

Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversitelerin yerel kültürü de gelecek nesillere taşıyacak kurumlar olduğunu belirterek "Bu anlamda Bayburt Üniversitesinin hem gıda sektöründe hem de tekstil sektöründe geleneksel ürünleri tanıtmaya ve yaşatmaya yönelik çalışmaları var." dedi.

Coşkun, Aydıntepe Meslek Yüksekokulunda, yörede geçmiş yıllarda dokuması yapılan ancan bugünlerde çeşitli nedenlerle artık dokunmayan Soğanlı kabartma halısının yaşatılması için bir çalışma başlattıklarını ifade ederek hem yöre halkının hem de üniversiteli kızların katılımıyla artık tezgahlarda halı dokunduğunu söyledi.

Üniversite olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kente ait geleneksel sanatlarla ilgileneceklerini aktaran Coşkun, "Bu sanatın yok olmaktan kurtarılmasına katkıda bulunuyoruz. Gençleri farklı bir alanla, farklı hobilerle meşgul etmek istiyoruz." dedi.

- "Zaman alıyor ve çok emek sarf ediliyor"

Atölyede yörenin kadınları ve öğrencilerine Soğanlı halısının nasıl dokunması gerektiğini anlatan usta öğretici Semiha Işık ise geleneksel el sanatlarının gün geçtikçe önemini yitirdiğini anlattı.

Işık, bunun en önemli nedenlerinden birinin bu sanatı icra eden ustaların yavaş yavaş kaybedilmesi olduğunu işaret ederek "Bunun diğer bir nedeninin de bu tür dokumaların uzun zaman alması ve çok emek sarf edilmesi. Bu da o ürünlerin fiyatını yükseltiyor, pazarını azaltıyor." dedi.

Dokuma tezgahlarında ilk iş olarak katılımcılara el becerilerini geliştirebilmeleri için her alanda çalışmalar gösterdiklerine işaret eden Işık, şöyle konuştu: 

"Bizim amacımız burada dokuyucuya öğretmek. Daha sonraki aşamalarda kursiyerlere bu mesleği öğretip Aydıntepe ile Bayburt'un ihtiyacını karşılamak çünkü yörenin en büyük sıkıntısı o. Yapılan projelerde usta öğretici bulunmuyor. Biz şu an 20 kişiyi bu atölyede istihdam ediyoruz. Çoruh yöresinde yıllardır dokuna gelen motifleri işlemeye çalışıyoruz. Geleneksel motifleri harmanlayarak işliyoruz. Böylece bu motiflerin de yok olmasını önlemiş oluyoruz."

Kursiyer Fatma Çakır da Nevşehir Üniversitesi Tıbbı Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümü'nden mezun olduğuna dikkati çekerek "Kültürümüzü öğreniyorum. Geçmişimizde ve tarihimizde ki insanların neler yaptığını öğrenmek hem de gelecekte de buradan alacağım belgeyle ben de bu alanda daha güzel bir şeyler yapmak istiyorum." dedi.