Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Söke Tarla Günüyle Yerli Tohum Tanıtımı

Aydın'ın Söke İlçesi'nde, bir tohum firması tarafından düzenlenen tarla gününde, yerli pamuk tohumları İzmir, Denizli ve Aydınlıpamuk üreticilere tanıtılıyor. Progen Tohum firması, geçen yıl Söke'de başlattığı tarla günü geleneğini bu yıl da sürdürdü. Yerli tohumların tanıtımı yapıldı. Üç gün boyunca, yerli pamuk tohumları İzmir, Denizli ve Aydınlı pamuk üreticilere tanıtılmaya başlandı. Progen Tohum A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Aykut Özbuğday, "Söke'de tarla günü yaparak yerli tohumların tanıtım amacıyla toplandık. Buğday, mısır, soya, arpa ve pamuk tohumuyla uğraşan yerli bir tarım firmasıyız. Bugün başlayan tarla günü üç gün sürecek ve bu üç günde başta Sökeli üreticiler olmak üzereİzmir ve Denizli'den yaklaşık 1500'ün üzerinde bir üreticiyi ağırlayacağız. Burada pamuk tohumu üzerinde yetiştirme teknikleri konusunda bilgiler veriyoruz. Pamuk çeşidi ve çeşit adayları var. Binlerce çeşit var ama bunların içinden en çok üretimi yapılan ve ekimi sağlanan 10 sayılı çeşit vardır. Birde bölgede öne çıkan yeni çeşitlerimiz var. Şu anSöke'de belli çeşitlerin ekimi yapılmaktadır. Ama önümüzdeki yıllarda verimi daha yüksek çeşitlerin üretilmesi ve ekilmesi için çaba sarf ediyoruz" dedi.

"PAMUK ÖNEMİ ÇOK BÜYÜK"

Son 10 yıldın pamuk tohumu üretiminde sıkıntı yaşandığını söyleyen Özbuğday, "Pamuk tekstil gibi önemli bir sanayinin en büyük katma değeridir. Bu sanayinin ana ham maddesi olan pamuğun giderek ülkemizde azaldığını görmekteyiz. Bugün Türkiye'nin pamukta kendi ihtiyacını karşılama oranı yüzde 40'ın altına inmiştir. Tekstil sektörü yüzde 60 ithal pamukla dönmektedir. Yerli tohumla pamuk üretiminin artmasını hedefliyoruz. Diğer ürünler içerisinde pamuk en yüksek istihdamı yaratan en çok makine ekipman ihtiyacı yem sektörü ihtiyacı yağdakiyle birlikte pamuğun yarattığı değer ürünlerden çok çok yüksektir" diye konuştu.

"FAYDALI BİR ÇALIŞMA"

Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş ise, "Geçen yılda burada bu tarla gününü yapmışlardı. Bu yılda burada arazi alarak bu işi sürdürdüler ve tarıma faydalı olmaya çalışıyorlar. Burada pamuk çeşitlerini bire bir tanıtma ve tanıma imkanı oluyor. Bu durum mutlaka önümüzdeki günlerde çiftçimize iyi bir şekilde yansıyacaktır. İnşallah bu çalışmalar çiftçilerimiz açısından daha faydalı bir duruma gelecektir. Pamukta bu yıl destekleme 75 kuruş olacak. Amacımız bu desteklemenin bir liraya çıkması. Üreticiler için yapılan bu tür etkinliklere ziraat odası olarak her zaman destek veriyoruz ve vermeye de devam edeceğiz" dedi.