STİLİSTLİK
YÜZÜN AYRINTILARI
DUDAK ÇİZİMLERİ
Dudak Çizimi
Dudağı üst ve alt dudak olarak incelersek üst dudak uzatılmış ‘M’ harfine benzetilebilir ve alt dudaktan daha geniştir. Alt dudak ise uzatılmış ‘W’ harfine benzetilebilir. Üst dudak alt dudaktan daha ileridedir.
Yüzde burun altından çene bitimine kadarki kısmı üç parçaya ayırırsak;burun altından dudak başlangıcına kadarki mesafe 1/3 birim dudak yüksekliği 1/3 birim ve dudak altından çene bitimine kadarki uzunluk ise 2/3 birim kadardır.yani burnun altından dudağa kadarki kısım ile dudak yüksekliği eşittir.Fakat bu ölçüler her insanda farklılık gösterebilir.Bu nedenle bu ölçülendirmeyi çizime yeni başlayanlar için kalem veya cetvelle almaları önerilir. Dudak çizimine önce aks çizgileri çizmeniz gerekir. Dudaklar yüzün duruşuna göre farklı kavis çizgileri biçimine bürünür. Yüze aşağıdan yukarıya doğru bakıldığında(veya yüz yukarı doğru bakar bir pozisyon aldığında) üst dudak ve orta hat kavis çizgileri dış bükey ve üst dudak olduğunda daha fazla yay şeklini alır geniş, alt dudak ise daha ince görünür. Yüz aşağı baktığında veya(yüze yukarıdan bakıldığında) kavis çizgileri iç bükey yay şeklini alır. Üst dudak daha ince alt dudak ise daha geniş görünür.
Dudağa tam karşıdan bakıldığında üst dudakla alt dudağın birleştiği orta hat çizgisi düz bir doğru üzerindedir. Bu görünüşte üst dudak alt dudağa göre daha geniştir. Diğer pozisyonlarda alt ve üst dudağın daha dar veya geniş görünmesi perspektif kısalmayla alakalıdır.
Dudak çiziminde, çizime yeni başlayanlar için en ve boy arasındaki oran ölçü alma tekniğine uygun olarak alınmalıdır.
Başın duruşuna göre düz çizgiler veya kavis çizgileri ile dudak yapısı belirlenir. Dudak tam karşıdan görüldüğünde düz bir çizgi ile dikey çizgi çizin. Yatay çizgi dudağın iki birleşim yerini oluşturacaktır. Dikey çizgi dudağın tam orta noktasını belirleyerek dudağın simetrik çiziminde sizlere yardımcı olacaktır.
Dudak çiziminde orta hat belirgin olarak çizilir.
Üst dudağın dış hatları çizilirken kalem fazla bastırılmamalıdır. Ayrıca üst dudağın ortasının üst kısmındaki burun direği kısmını (bıyık oluk kısmı) çizimlerde gösterilmelidir. Alt dudakta ise sadece tam orta kısım belirsiz, kenar kısımlar çok belirgin çizilmelidir. Dudağın çizilmeyen veya fazla belirgin gösterilmeyen kısımları, hacim verilerek ortaya çıkartırılır.
Dudağın iki yandaki (bitiş nokta arasındaki) yanakla birleştiği noktadaki çizgiyi dikkatlice inceleyip çizmelisiniz.
Çizginin aşağı veya yukarı kıvrım oluşturması kişinin yüz ifadesini belirleyici rol oynar. Yukarı doğru kıvrımlar mutlu, gülen, aşağı doğru kıvrımlar üzgün, mutsuz ifadenizi
veren karakter belirleyicisidir.
Dudak profilden çizildiğinde, üst ve alt dudağın orta birleşim çizgisi oldukça belirgindir.
Üst dudak alt dudağa göre daha dışarı doğru çıkıntılıdır. Alt dudağın altındaki çene kıvrımını da çizmelisiniz. Çene ile dudakta çizilen dikey çizgiler dudağın çene ile konumunu belirlemede yardımcı olacaktır.
Dudağın truvakar çiziminde ise yüzün kavisli yapısını ve dudağında bu kavisli yapının üzerinde olduğunu unutmamak gerekir. Başın dönüşüne göre orta hat başın dönüş yönüne doğru kayacağından dönüş yönündeki kısmın daha dar, diğer yarının ise daha geniş görüneceğini göz önünde bulundurmak gerekir.
Dudağın truvakar görünüşünün çiziminde akslar
Dudağın açıkken (gülen, ağlayan, bağıran) konumlarını da inceleyin.Bu pozisyonlarda dudağın kenar kısımlarındaki kıvrımları daha belirgin hale geldiğine dikkat edin. Dudaklar açık konumdayken üst dudağın daha ince bir yapıya büründüğünü resimlerden inceleyebilirsiniz (kendinizi ayna karşısındayken gülen, bağıran ve ağlayan konumlardaki dudak görüntünüzde üst ve alt dudağın aldığı yapıya ve kenar kıvrımlarına dikkat ediniz).
megep.meb.gov