Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

takım elbise almanın ip uçları

 
Evet bu giyim hadisesini yazmaya kendimi biraz fazla kaptırdım sanırım! :) Aslında, öyle giyime kuşama süper dikkat eden biri değilim... Ama uzun bir aradan sonra kendime takım elbise ve blazer ceket almak için mağazaları gezdiğimde, satıcıların bile bu konularda ne kadar bilgisiz ve umursamaz olduğunu görünce yazmadan edemiyorum.

Blazer ceket alırken yaşadıklarımın benzerini takım elbise alırken de tecrübe ettim. Benim için ilk zorluk zaten bedende başlıyor. Erkek takım elbisesinde kıyafetin boyutunu gösteren iki ölçü var. Biri daha çok eni gösteren ve beden ölçüsü denilen hadise. Mesela ben 52 beden giyiyorum. Diğer ölçü ise drop ölçüsü olarka anlatılan ve boyu gösteren ölçüdür. Drop ölçüsü 4, 6 ve 8'dir genelde. İtalyan kesim takımlarda ise 7 gibi ara drop ölçüleri de olabilir.

Zati aliniz 8 drop 52 beden giydiği için takım elbise alırken biraz zorlanır. Zira, özellikle de indirim dönemiyse 8 drop giyenlere hitap eden takım sayısı pek az olur. Üstüne üstlük var olan 8 drop takım elbiselerde genelde düz siyah, lacivert, gri ve füme ile sınırlı olur. Yani, değişik bir alternatif bulmak zordur bu bedende.

Neyse, gelelim takım elbise tavsiyelerine! :)

1) Takım elbiseyi ne amaçla alacağınız önemli. Eğer ofiste kullanmak, düğün ya da cenaze gibi resmi yerlerde giymek için alıyorsanız tavsiyem klasik kesimlerin dışına pek çıkmamanız yönünde olur. Klasik kesim takım elbisede ceket yakasının açı ve uzunlukları eşit olmalıdır.

2) Takım elbisenin kesimi ve deseni vücud yapınızla uyumlu olsa iyi olur! :) Mesela, çok düz kesim bir ceket size kare bir görünüş verir ve örneğin eğer iri biriyseniz böyle bir görünüm iyi durmaz. Veyahut, düz çizgili bir takım sizi olduğunuzdan uzun gösterir. Boyunuz kısaysa bu tür takımlar size daha iyi bir görünüm sağlar.

3) Ekose desenli takımlardan uzak durun derim, tabii yaşlı büyükbabalar gibi görünmek istiyorsanız tercih sizin! :)

4) Çok belirgin deseni olan takımlar fazla iddialı durur. Kişisel olarak ben bu tarz takımları pek sevmiyorum...
 
5) Ceket kolunun sonlarında dört tane dip dibe düğme olur. Bunlara buttoni bacine yani İtalyanca öpüşen düğmeler denir. Klasik bir takım elbise alıyorsanız mutlaka buttoni bacine ve mümkünse dörder tane olsun.

6) Ceketin koltuk altı kısmında sous bras olup olmadığını öğrenin. Sous bras'lı ceketlerde koltuk altı kısmına sabun kristalleri konmuş olur ve bu kristaller cekete sinen kötü kokuları emer.
 
7) Eğer klasik bir takım alıyorsanız ceket tek yırtmaçlı olsa daha iyi olur. Çift yırtmaç daha pratik olsa da daha az resmidir.
 
 
8) Eğer hazır bir takım alıyorsanız yani takımınızı terziye diktirmiyorsanız ceket ve pantolon üzerinde tadilat gerektirmeyen bir model bulmaya dikkat edin. "Makas yiyen" bir hazır takım, orijinalliğini kaybeder.
 
9) Ceketin kol boyu önemli bir detaydır. Genel kural olarak, gömlek manşeti, ceket kolunu 2 cm kadar geçmeli. Bu da ceket kolunun yaklaşık olarak baş parmak birinci eklemine denk gelir.
 
10) Pek çok takım elbise yan dış cepleri ile bazı iç ceplerinin ağızları hafifçe dikilerek kapatılmış olarak satılır. Takımı aldıktan sonra ceketin yan dış ceplerini açmayın. Yoksa kısa sürede deforme olup, ceketin görünümünü bozabilir...

11) Ceketin kol kısmına kumaş bilgisini gösterir bir etiket konmuş olabilir. Giymeden önce bunu mutlaka sökün!
 

12) Takım alırken üzerinizde nasıl durduğu tabii çok önemli. Ama kumaşı da ihmal etmeyin! Kumaşı gösteren etiket genelde ceketin iç cebinde olur. Buna bir göz atın. Kumaş neden yapılmış bakın. İyi bir takım elbise 100% yünden olur genellikle.
 
 
Eğer, kumaş çok iyi bir üreticiden geliyorsa ayrıca iç kısımda veyahut kol kısmında kumaş üreticisinin logosunu gösteren bir etiket olabilir. Aşağıdaki fotoğrafta olduğu gibi.

13) Takım elbise oturup kalktığınızda, kollarınızı uzattığınızda ne dar gelmeli ne de çok bol...

14) Son tavsiye! :-) Takım elbiseyi mutlaka deneyerek, iyice içinize sindirerek alın! Bir takım elbise almak az buz bir şey değil, dünyanın parasını sayacaksınız... Tam olarak beğenmediğiniz bir takım alırsanız, 2 gün giyer sonra bir köşeye kaldırırsınız. Veyahut her giydiğinizde canınız sıkılır. Üşenmeyin, 10 defa giyin çıkartın, arkadaşlarınızın fikrini alın. Ama alacağınız takım elbise içinize sinsin!!

ankaramahpusu.blogspot