Tohumların traktöre yüklenerek tarlaya ekilmesinden detay görüntüler,
Menemen Ziraat Odası Başkanı Arif MetinKaragöl ile röp Tarlalar "beyaz altın"la buluşuyor
Türkiye'nin pamuk üretim merkezlerinden EgeBölgesi'nde çiftçiler tarlalarını "beyaz altın"la buluşturuyor
Menemen Ziraat Odası Başkanı Karagöl:
"Bu yıl verimimizin iyi olacağına inanıyorum. Geçen yıla göre biraz daha fazla ekim olacak gibi görünüyor"
EŞBER AYAYDIN - Kaliteli pamuk üretimiyle dünya çapında adından söz ettiren Ege'nin "beyaz altını" toprakla buluşuyor.
Türkiye'nin pamuk üretim merkezlerinin başında gelen ve elde edilen tarımsal ürünün kalitesiyle kendinden söz ettiren Ege Bölgesi'nde çiftçiler tarlalarını "beyaz altın"la zenginleştiriyor.
Ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan pamuk, lifiyle tekstil, çiğidiyle yağ, küspesiyle de hayvancılık sektöründe stratejik ürün olma özelliği taşıyor.
Nazilli Pamuk Üretme Enstitüsü Müdür Vekili Mehmet Çoban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pamuğun tekstil sanayisinin vazgeçilmez ham maddesi olduğunu belirterek,Türkiye'nin ihracatında en önemli ikinci kalemi oluşturduğunu söyledi.
Türkiye genelinde pamuk ekimi için sezonun başladığını aktaran Çoban, geçen sezonTürkiye'de 468 bin hektarda pamuk üretimin gerçekleştiğini yeni dönemde bu alanlarda büyüme yaşanabileceğini ifade etti.
Çoban, enstitüde çiftçilerin pamukta daha fazla verim alabilmeleri için ıslah çalışmaları yürüttüklerini ve bu kapsamda şimdiye kadar 37 pamuk çeşidini üreticilerin kullanımına sunduklarını kaydetti.
"Bizim için pamuk her zaman beyaz altındır"
Menemen Ziraat Odası Başkanı Arif Metin Karagöl ise Türkiye'de pamuk yetiştiriciliğinin önemli merkezleri arasında buluna Menemen Ovası'nda pamuğu toprakla buluşturduklarını belirtti.
Geçen yıl toplanan mahsulün ardından tarlaların sürülerek dinlenmeye bırakıldığını ve kış aylarındaki yağmurların ardından otlanmanın önüne geçmek için ilaçlama yaptıklarını ifade eden Karagöl, "Menemen Ovasında 15 Nisan ile 15 Mayıs en ideal ekim dönemidir. Bu dönemde dikilen pamuklar hem güzel verim yapmaktadır hem de hasadı yağmurlara kalmadan yapılabilmektedir. İklim olarak güneşi en iyi alan Gediz Ovası alüvyal bir ovadır, kalitesi de biliyorsunuz dünyanın en iyi pamuğu olan Mısır'ın Nil pamuğudur onun ayarında bir pamuk üretiyoruz." diye konuştu.
Karagöl, stratejik bir bitki olan pamuk için verilen desteklemelerin arttırılması gerektiğini savunarak, bu sayede pamuk ekim alanlarında artış da olacağını aktardı.
Pamuğun uzun soluklu yetişme dönemi olduğunu ve çiftçilerin tarlalarıyla sürekli ilgilenmesi gerektiğini aktaran Karagöl, "Kış sezonunda bölgede su baskını oluşmadı ve ağır hasar görmedik, Bu sene seyrimiz normal geçti, inşallah Mayıs ayında don ve dolu olayları yaşamayız ve bu yıl verimimizin iyi olacağına inanıyorum. Geçen yıla göre biraz daha fazla ekim olacak gibi görünüyor." değerlendirmesini yaptı.