Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Tek Kullanımlık Terlikte Türk Malı Tercihi

DETGİS Yönetim Kurulu Başkanı İsa Dal, tekstil ürünleri ihraç ettikleri ülkelerdeki firmaların, tek kullanımlık terlikte de daha maliyetli olmasına karşın Türk malı ürünleri tercih ettiğini söyledi.

Dal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tekstil ihracatçıların ürün gamları arasında, otellerin ''olmazsa olmaz'' ürünü tek kullanımlık terliklerin önemli bir yer tuttuğunu ifade etti.

İhracat bağlantısı yapılan firmaların, aksesuar olarak terlik de istediğini belirten Dal, şu bilgileri verdi:

''Bornoz, gecelik, sabahlık gibi ürünlerin kumaşıyla takım şeklinde terlik de yapılması rağbet görüyor. Gelen siparişleri nakışı, danteli, logosuyla masraftan kaçmadan, en kaliteli ürünleri kullanarak değerlendiriyoruz. Bu sektör Çin'de çok gelişmiş durumda. İş emek yoğun bir sektör. Terliğin üzerinde çok büyük işçilikler var. Çin'de 20 cente mal olan bir terlik burada 1 doları buluyor. Ama prestijini düşünen gözü kapalı Türk terliğini tercih ediyor. Herkes müşterisinin gönlünü kazanmak ister, gönül de kalitesiz ürünle kazanılmıyor. Tekstil ürünü ihracatı yaptığımız ülkelerdeki firmalar daha maliyetli olmasına rağmen Türk malı tek kullanımlık terlikleri tercih ediyor.''

Fransa, Rusya, İngiltere, İtalya, Yunanistan, Polonya, Dubai gibi ülkelere terlik ihracı yapan Eren Terlik'in Pazarlama Müdürü Süleyman Demir, yaklaşık 10 yıl havlu üretimi yaptıktan sonra 2005 yılında, Denizli'deki ihracatçı firmaların talepleri doğrultusunda banyo setlerinde kullanılmak üzere havlu terlik üretimine başladıklarını dile getirdi.

Demir, şu bilgileri verdi:

''Terlik dikimi için profesyonel konfeksiyon bandı kurduk ve havlu terlik üretimine başladık. Bugün, bin 250 metrekarelik kapalı alana sahip tamamen makineleşmiş yurt içi ve yurt dışı pazarlara ulaşan bir firmayız. Denizli'de ihracat yapan firmaların yüzde 90'ının havlu terliğini biz temin ediyoruz. Kullanım alanı oldukça geniş olan bu havlu terlikler ve tek kullanımlık terlikler, hastaneler, oteller, tatil köyleri, misafirhaneler, sosyal tesisler, hava yolları şirketleri, güzellik merkezleri, hamam ve saunalar, SPA merkezlerinin vazgeçilmezi haline geldi.''

Standart tek kullanımlık otel terliğinde günlük 10-15 bin çift üretim kapasiteleri bulunduğunu ifade eden Demir, ''Aylık yaklaşık 500 bin çift üretim yapabiliyoruz. Bunun yanı sıra ev içinde, gecelik ve pijama altında giyilen, ayrıca lüks otellerin de tercih ettiği modelli terlikler de üretiyoruz'' dedi.