Bu deneyde kesikli haldeki liflerin lif uzunluğunun kıvrımsız olarak teker teker lif uzunluklarının ölçülmesi metoduna göre belirlenmesi amaçlanmıştır. Tekstil mamullerinin temel hammaddesi olan liflerin özellikleri, sonuç mamulün özelliğini belirler. Kesikli liflerde, lif uzunlukları da bu açıdan çok önemlidir. İplik üretiminde makine ayarları lif uzunluklarına göre yapıldığından lif uzunluğu tekstil materyalinin karakteristik bir özelliğidir. Lif uzunluk değerleri, eğirme performansı, iplik inceliği, iplik düzgünsüzlüğü, iplik mukavemeti, iplik tutumu üzerinde etkilidir.
Kullanılan Malzemeler
Standart atmosfer şartları, test numunesi, cımbız, cilalı cam plaka (açık renkte lifler için koyu, koyu renk lifler için açık renkte, üzerine milimetrik bölüntü kazınmış olmalıdır), cetvel, çerçeveye geçirilmiş kadife kumaş, sıvı gliserin.
Numune Hazırlama
Test için 500 lif, laboratuvar numunesinden yada balyalardan rasgele alınmış balya numunelerinden alınır. Tüm bu işlemler pamuğun ticari rutubet değerinde (%8,5) olması gerekmektedir. Lifler kuru olursa çabuk kırılır, büzülür ve zor çekilir. Rutubetli pamukta ise büzülme olmayacağı için uzunluk ölçümlerinde daha doğru değerler elde edilmiş olur
Deneyin Yapılışı
Balyanın değişik yerlerinden pamuk numuneleri alınarak bir demet halinde birleştirilir. Demet her iki elin baş ve işaret parmaklar ile çekilerek ikiye bölünür. Bölünen her iki demet çok itinalı bir şekilde üst üste ve paralel olarak tekrar birleştirilir. Lifler, bir cımbız yardımıyla tek tek lif demetinden alınarak üzerine az miktarda gliserin sürülmüş cam levha üzerine düz olarak yerleştirilir. Lifin uzunluğu cetvel yada varsa levha üzerindeki bölüntüden ölçülür. Bu işlemler uzunluğu ölçülecek diğer lifler için tekrarlanır. Elde edilen tüm ölçüm sonuçlarının ortalaması aşağıdaki tabloda bulunan değerlerle karşılaştırılır ve elyaf uzunluğuna göre sınıflandırılır.
tekstilmuhendisi.wordpress