Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Teknik tekstildeki inovatif projeler Bursa’da görücüye çıktı

BURSA - Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) tarafından bu yıl 9’uncusu düzenlenen UTİB Türkiye Tekstil Sektöründe Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı Zirvesi, Bursa Tekstil ve Konfeksiyon Ar-Ge Merkezi’nde (BUTEKOM) başladı. Bugün yapılacak ödül töreniyle son bulacak zirvede bu yıl uzay, havacılık ve savunmadan kompozite; inşaattan spora, ekolojiden konutlara kadar teknik tekstilin kullanım alanlarındaki projelere öncelik verildi. Bu yıl 215 proje başvurusu yapıldı.

Zirvenin açılışında konuşan UTİB Başkan Vekili Ersan Özsoy, Türkiye’nin katma değerli üretim ve ihracat hedeflerinde tekstil ve konfeksiyon sektörlerinin önemine işaret etti. Bundan 10 yıl önce tekstilden çıkılması gerektiğinin dillendirildiğini hatırlatan Özsoy; “Bu karamsar tablo, sektöre inancını yitirmeyen girişimcilerimiz sayesinde ortadan kalktı. Üretim, istihdam ve ihracatta yeniden güçlü bir çıkış yakaladık. Avrupa’nın en büyük tekstil üreticisi olmayı başardık. Ürün kalitemiz, moda ve trendleri belirleme gücümüz ve rekabet anlayışımızla kıtamızın ötesinde de çok özel bir konuma ulaştık. Dünya tekstil ihracatından aldığımız payı yüzde 3’e, ev ve mekân tekstillerinde yüzde 4,5’e teknik tekstillerdeki payımızı da yüzde 1,5'e kadar yükselttik. Yaklaşık 2 milyon insanımıza iş imkanı sağlayarak, Türkiye’nin adeta istihdam deposu olduk” dedi. Hazır giyimle birlikte her yıl 15 milyar doların üzerinde dış ticaret fazlası veren stratejik bir sektör haline geldiklerine değinen Ersan Özsoy, kilogram başı ortalama tekstil ihracatını Bursalı tekstilcilerin 8,5 dolara kadar yükselttiğine dikkat çekti.

8 yılda 135 proje ortaklığa dönüştü

Geride kalan 8 yılda yaklaşık 13 bin katılımcıyla düzenlenen proje pazarlarında yaklaşık bin 600 proje sunulduğunu, bu projelerin 65’inin sanayi alanında olmak üzere 135’inin ortaklığa dönüştüğünü açıklayan Ersan Özsoy, “Bu yılki zirvemizde de Türkiye’mizin hedefleriyle aynı doğrultuda uzay, havacılık ve savunmadan kompozite; inşaattan spora, ekolojiden konutlara kadar teknik tekstilin kullanım alanlarındaki projelere öncelik verdik. Toplamda da 215 proje başvurusu gerçekleşti. Yurt içinden akademisyenlerimizle birlikte bu yıl ilk defa etkinliğimize katılım sağlayan doktora, yüksek lisans ve lisans öğrencileri ile Belçika, İtalya, İspanya, İngiltere, Mısır ve Portekiz gibi ülkelerden öğretim üyeleri ve araştırmacıları da ihracatçılarımızla buluşturacağız” değerlendirmesini yaptı.

4 yılda Bursa genelinde 800 yeni ihracatçı kazandırıldı

UTİB olarak 2006 yılından bu yana, 80’ın üzerinde milli katılım organizasyonu düzenlediklerini, 1.500’ü aşkın firmayı dünyanın en prestijli fuarlarıyla buluşturduklarını kaydeden Özsoy, “Tüm bu çalışmalarımızla birlikte son 4 yılda Bursa genelinde 800, tekstil ihracatçıları birliğimizde de 500 yeni ihracatçı kazandık. Bursa’mızın ihracatı da bu yılın ilk çeyreğinde Türkiye ortalamasının 2,5 kat üzerinde gerçekleşerek yüzde 17 arttı” diye konuştu. Özsoy, UTİB ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ortaklığında yaklaşık 50 milyon TL’lik yatırımla hizmet vermeye başlayan BUTEKOM çatısı altında faaliyete başlayan Tekstil ve Teknik Tekstil mükemmeliyet merkezinin sektörü geleceğe taşıma noktasında yönlendirici bir gücü temsil ettiğini aktardı.

Açılışın sonunda UTİB Başkan Vekili Özsoy, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Abdülkadir Karlık, Bursa Vali Yardımcısı ve BEBKA Genel Sekreter Vekili Yunus Fatih Kadiroğlu ile Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, “En Fazla Proje Önerisi Sunan”, “En Fazla Tasarım Sunan” üniversitelere plaket verirken, İnovasyon Ligi Ödülleri kapsamında 9 kuruluşa ödüllerini verdi. Kuruluşlar arasında Can Tekstil, Çalık Denim Tekstil, Gamateks, Harput Tekstil, Kipaş Mensucat, Korteks, Martur ve Polyteks yer aldı.

dunya.com