Modern tekstil, bugün giyimden çok daha fazlasını ifade etmektedir. Yeni lifler bilgisayarlarda kullanılarak devrim yaratabilir, enerji kazanılmasında veya bir saldırının önlenmesinde kullanılabilirler.
Olay bu yaz ortasında İngiliz Gloucestershire havaalanında gerçekleşti. Airbus A320 tipi bir yolcu uçağının gövde kısmında bir bagaj içinde bulunan bomba patladı. Chemnitz (Almanya)’li araştırmacılar bagajın etrafında bir araya gelmişlerdi. Onlar ordayken patlama oldu. Her şey beklendiği gibi gelişti. Ne uçakta ne de diğer bagajlarda herhangi bir hasar meydana gelmedi.
Patlayan bavulun içinde yeni nesil liflerden elde edilen bir çanta ”’Fly-Bag” bulunmaktaydı. Chemnitz Sakson Tekstil Araştırma Enstitüsü (STFI) müdürü Andreas Berthel, “dört katmanlı ultra-dayanıklı tekstil kılıf plastik patlayıcının muazzam patlama gücüne dayandığını, böylece bavulun fermuar ve dikişlerine bile zarar verilmediğini” söyledi. Böyle bir torba kargo bölümlerinde bombalama eylemi riskini azaltabilir. Çantanın dışına herhangi bir parçacık çıkamamakta buna rağmen kumaşın gözenekli olması nedeniyle bagaj bölümünde basınç dengesi sağlanabilmektedir.
1988 yılında Lockerbie olayı gibi bir bombalama eyleminin Fly-Bag kullanılması halinde hazarsız bir şekilde sonuçlanabileceği iddia edilmektedir. O zamanlar, İskoçya üzerinde uçuş sırasında plastik patlayıcının patlaması sonucu 270 kişi hayatını kaybetmişti.
Terörle mücadele tekstil araştırma önceliklerinden biri olmasa da malzemelerin dayanımının arttırılması çalışmaları devam etmektedir. Yeni lifler uzun süredir sadece modayı ilgilendiren bir alan değil. Farklı fonksiyonlara sahip, ileri teknoloji ile üretilen elyafların geliştirilmesiyle kullanıcıların yaşamını kolaylaştırmak mümkün hale gelebilmektedir. Sporcular akıllı tekstillerle dereceler almakta, itfaiyeciler ışıldayan (fosforlu) giysiler ile kendilerini daha güvende hissetmektedirler. Yakında hastalar için özel olarak geliştirilecek teknolojik giysi ve yatak örtüleri hastanın sağlık bilgilerini anlık olarak hasta bakıcılarına bildirebilecektir. Tıp dünyası uzun vadeli EKG yapabilen yelekler öngörmektedir. Ve uzun süredir araştırmacılar kendi kendine enerji elde eden ve depolayan gömlek ve pantolonlar ile ilgili çalışmalar yürütmektedirler.
Dünyanın en ünlü yüksek teknolojik giysisi bir zamanlar U2’nun solisti Bono’ya aitti. Bono 240 lazer ışını taşıyan ceketiyle dünya turnesi yapmıştı. 2009 yılında gerçekleşen bu olay tam bir sansasyondu. Bugün ise bu teknoloji eskidi ve dünde kaldı. Tekstil lifleri bugün çok daha fazlasını yapabiliyorlar.
Örneğin parlak giysiler artık metre başına 625 aydınlatma elemanı bulunduran iletken ipliklerden elde edilebiliyor. Thüringen-Vogtland Tekstil Araştırma Enstitüsü (TITV) çalışan Sabine Gimpel bunun maksimum değer olduğunu söylüyor. İpliğin esnekliğini kaybetmemesi için metre başına 150 aydınlatma elemanı bulunmasının daha uygun olduğunu da ekliyor. Buna rağmen Disney şirketinin çalışanlarının geçtiğimiz günlerde yaşadığı gibi aydınlatma gücü sorunu yaşanabilir. Şirket çalışanları ufak sensörlerle donatılmış kumaştan elde edilecek bir Sindirella elbisesi geliştirmek istemişlerdi. Sihirli bir kalemle tüm lambacıklar açıp kapatılabilecekti. Sorun şu ki: ilk yıkamada büyü bozuldu.
Kumaşlarda gerçekleştirilen birçok teknik tek kullanımlık birçok olabilmekte ve sadece birkaç gün çalışabilmektedir. TITV iletken plakaları esnek kumaş halinde üretmekte tişörtleri reklam panosuna dönüştürebilmektedir. Bunlar da sonsuza kadar çalışmamakta fakat bir fuar alanında ve yürüyüşte yer alan insanların işini görebilmektedir. Gimpel “iletken bir öze sahip iplikler makinelerde çalışabilir özellikte olduğunu söylemektedir. Disney elbiselerinin kullanım ömrünün uzatılması için kumaşın dokunabilir olması ve iletken olması için o zamanlar süper ince karbon elyaf kullanılmıştı.
Kullanıcının vücut ısısına veya güneş ışınlarına bağlı olarak kırmızı sarı ve yeşil arasında renk değiştiren boyarmaddeler bulunmaktadır. Tasarımcılar telefonla bağlandığında farklı tonlarda görünen giysiler üretmişlerdir. Tişörtünde davul taşıyan parmaklarıyla davul sesi çıkarabilir. Günlük yaşamda uzun süreli kullanılan bu tür giysiler yoktur. Henüz değil. “bu giysilerin gereksinimleri çok yüksek” diyor Gimpel. Geliştirilecek teknik çalışır ve kalıcı olmalı, fiyat düşük aynı zamanda ürün kolay temizlenebilir olmalı. Buna ek olarak kullanıcı kendini rahat hissetmelidir.
Gipfel 18 yıldır teknik ve giyim arasındaki ortak yaşam konusunda araştırma yapıyor. Ama işler genellikle sinir bozucu. Geliştirilen birçok ürün piyasada umduğunu bulamadı diyor. Fakat bilişim devi Google, geniş bir uygulama alanının geldiğine inanıyor. Kaliforniyalıların en yeni projesi adını ilk endüstriyel dokuma makinesinin geliştiren mucit olan “Jacquard” dan alıyor. Burada iletken ve iletken olmayan elyaflar önce saç örgü yöntemiyle bir araya getirilmekte elde edilen hibrit iplik touchpad gibi çalışan dokunmatik bir kumaş halinde dokunmaktadır. Kumaş bilgisayarı kontrol eden bir ara yüz elemanı olarak kullanılmaktadır. Prototip ilk olarak Google tarafından I/O fuarında gösterilmiş olup oldukça iyi bir şekilde çalışmıştır.