Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Teksima Tekstil, Ar-Ge’ye odaklandı

 İplik ve büküm makinesinin yanı sıra halat bükmeye yönelik makineler de üreten Teksima, ürünlerine yönelik talebi daha da artırmak için Ar-Ge’ye odaklandı. Geçtiğimiz yıl 200’ün üzerinde makine tasarlayan şirket, iplik çekim hattını da devreye aldı.
 
 Konya’da faaliyet gösteren Teksima Tekstil Makine Sanayi’nin temelleri 1893 yılına kadar uzanıyor. O tarihlerde H. Mehmet Emin Botsalı’nın iplik ticaretine başlaması şirketin doğuşu noktasında önemli bir yer tutuyor. İplik ticareti ile faaliyetlerine başlayan işletme, zamanla büyüme alanında önemli adımlar atıyor. Teksima’yı, Botsalı’nın 1938 yılında hayatını kaybetmesinin ardından oğulları Hasan ve Hüseyin Botsalı yönetmeye başlıyor. Tarihler 1980 yılını gösterdiği zaman Hasan ve Hüseyin Botsalı’nın yaşamını yitirmesinden sonra ise şirketin yönetimini, M. İstem Botsalı devralıyor. Botsalı, iplik ticaretini daha da geliştirerek ipli büküm makinelerine yönelme kararı alıyor. 1970-1976 yılları arasında Konya’da iplik imalatına yönelik bir tesis yöneten İsmet Botsalı, 1980’den itibaren de Teksima’da tekstil makinelerinin üretimini başlatarak, şirkette yeni bir döneme öncülük ediyor.
 
 Şu anda dördüncü kuşaktan Emin Sertaç Botsalı tarafından yönetilen ve makine imalatına devam eden şirket, üretimini Konya 1. Organize Sanayi’nde sürdürüyor. Türkiye’nin en eski aile şirketleri arasında yer aldıklarını söyleyen Botsalı, firmalarının temel olarak iplik ve büklüm makinesi ürettiğini belirtti. Emin Sertaç Botsalı, “İplik büküm makineleri çok geniş bir küme oluşturuyor. Geçen yıl 200’ün üzerinde çeşitli özelliklerde makine ürettik. Ayrıca her zaman tasarladığımız iplik büküm makinesinin yanı sıra son zamanlarda halat bükmeye yönelik makinelerine de talep arttı. Her tür kalınlıkta ipi büken ve işleyen makineler üretiyoruz” dedi.
 
Farklı sektörlerden müşterilerinin olduğunu dile getiren Botsalı, “Türkiye’de alanımızda bizden daha eski olan bir firma yok. Yılların getirdiği deneyim makinelerimize de yansıyor. Bizi rakip firmalardan ayıran en önemli fark, her müşterinin, ihtiyacına göre büküm makinesi imalatı yapabilmemiz. Hatta ürünlerimizin fiyatları, diğer firmalara oranla daha uygun. Bu konuda da rakiplerimizden ayrılıyoruz” diye konuştu.
 
 “Rekabetin arttığı günümüz dünyasında sektörde ayakta kalabilmek için üretimde esneklik sağlamanın ve müşteri isteklerini karşılayabilmenin önemli olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullanan Botsalı, “Bu nedenle Ar-Ge yatırımlarıyla ürün yelpazemizi genişletmeye çalışıyoruz. Ayrıca iplik makineleri imalatını daha ileri seviyelere götürerek iplik çekim hattı (ekstruder) imalatına da başladık” açıklamasını yaptı. Yıllık cirolarının yüzde 30’unu ihracat çalışmalarından elde ettiklerini dile getiren Botsalı, “Ürünlerimizi Özbekistan, Azerbaycan, Suriye, Kosova, Yunanistan ve İran’a gönderiyoruz” açıklamasını yaptı.
 
Kaynak: Kobiden.com