TMMOB Kimya Mühendisleri Odası ve Tekstil Mühendisleri Odası iş birliğiyle iki yılda bir düzenlenen 'Tekstil Teknolojisi ve Kimyasındaki Son Gelişmeler Sempozyumu’nun 14’üncüsü Bursa Akademik Odalar Birliği Yerleşkesi’nde başladı.
8-10 Mayıs tarihleri arasında tekstil, hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün analiz edileceği sempozyuma katılan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, tekstil kenti Bursa’nın sempozyuma ev sahipliği yapmasının önemini vurgulayarak, sektörün teknolojisi ve yenilikçi düşüncelerin gelişmesinde öncü olacağını söyledi.
TMMOB KMO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Besleme’nin Nilüfer çayının kirli akmasıyla ilgili yorumlarını da değerlendiren Başkan Bozbey, Nilüfer çayının Nilüfer Belediyesi’ne bağlı olmadığını belirterek “Sıkıntısını biz çekiyoruz. Nilüfer çayı, bölgede bulunan sanayici, işadamları ve girişimcilerin bu konuya tamamıyla eğilmedikleri sürece kirli akmaya devam edecektir” dedi.
Yapılan arıtma tesislerinin de işletme maliyetlerinden dolayı çalıştırılmadığını söyleyen Bozbey, “Suyumuzu ölçüp, BUSKİ’yle paylaşıyoruz. Fabrikalar yer altı kaynaklarını düşünmeden kullanıyor. Yeraltından sondaj yaparak çıkarttıkları temiz suyu kullandıktan sonra atık suları da aynı şekilde yer altına sondaj sistemiyle taşıyor. Böyle bir ortamda yer altı sularının içilebilmesi mümkün değil” diye konuştu.
TMMOB TMO Yönetim Kurulu Başkanı Melike Anıl Bingöl ise, tekstil sektöründe kapanan şirketlerin kapanma oranlarının son yıllarda hızla artmaya başladığını dile getirdi. Bingöl, “Yüzde 10’lardan yüzde 30’lara yükselen kapanma oranları karşısında bugün dünyada piyasanın sadece yüzde 4’üne sahibiz. Makine ithalatında dünyada 4’üncü sırada yer alırken ithalatta ise 14’üncü sıradayız. Bu rakamlara bakıldığında tekstil sektörü her geçen gün kan kaybediyor diyebiliriz. 2012 yılında 25 milyar dolar olarak hedeflenen rakam 13 milyar dolarda kaldı. Bugün 2023 yılı için 100 milyar dolarlık bir hedef önümüze konuluyor ve ben bu hedefin gerçekleşmesinin imkansız olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.