TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şubesi’nin, 26 yıldır her iki senede bir geleneksel olarak düzenlediği “Tekstil Teknolojisi ve Kimyasındaki Son Gelişmeler Sempozyumu”nun on dördüncüsü bu kez 08-10 Mayıs 2013 tarihleri arasında Tekstil Mühendisleri Odası Bursa Şubesi işbirliği ile ilk kez uluslararası olarak “İnovatif ve Uygulanabilir Teknikler” temasıyla Bursa Akademik Odalar Birliği Yerleşkesinde gerçekleştirildi. 14. Ulusal ve 1. Uluslararası Tekstil ve Kimya teknolojisindeki son gelişmeler sempozyumu sunulan 61 bildiri, 20 poster sunumu, uluslararası tanınırlığı olan davetli iki konuşmacının ufuk açıcı konuşmaları ve sempozyum sonunda sektörün enine kesitini de örnekleyebilecek katılımcı profilini ve farklı görüşleri de içinde barındıran panelle son buldu. İlk defa uluslararası yapılan sempozyumda 10 değişik ülkeden 25 yabancı katılımcı ve toplamda 1830 dinleyicinin varlığı oturumları canlı tuttu. Katılımcı ve sponsorlar 2. gün akşamı verilen gala yemeği ve bu sırada yapılan Faruk Saraç Meslek Yüksek Okulu öğrenci defilesi ile de renkli anlar yaşadılar.
YENİLİKLERE UYUM SAĞLANMALI
Kimya Mühendisleri Odası ve Tekstil Mühendisleri Odası sunumları ve panel konuşmacılarının altını çizerek vurguladığı gibi THD (Tekstil, Hazır Giyim, Deri) sektörü birçok sektörün içinde halen net ihracatçı konumunu korumakta. Dünyada tüm sektörlerde bilim, teknoloji ve lojistiğin ateşlediği bir dönüşüm yaşanmakta ve THD sektörü de bundan etkilenmektedir.
Dokuzuncu 5 yıllık kalkınma planı hedeflerine göre, tekstil konulan hedefleri yakalamakta ancak hazır giyim sektörü hedefin çok gerisinde kalmaktadır. Türkiye, özellikle istihdam açısından, ucuz işgücüne dayalı hazır giyim alanında hızla kan kaybetmektedir. Üretim, işçilik ücretlerinin çok daha düşük olduğu uzak doğu ülkelerine kaymaktadır. THD sektörleri uzun birer üretim ve tedarik zincirine sahip olmaları sebebiyle, kullandıkları hammaddeler açısından incelendiğinde, çok geniş kitleleri ilgilendiren sektörlerle bağlantı halindedirler. Tekstil sektörü pamuk, yün gibi ihtiyaç duyulan doğal elyaflar nedeniyle; tarım ve hayvancılık sektörü, yapay elyaflar nedeniyle petrokimya sanayi ile etkileşim halindedir. Boya-terbiye kimyasalları açısından kimya sanayi ile etkileşen sektörler, hazır giyim ve konfeksiyonda aksesuar sanayi ile iç içedir. Ürünlerin teknik olabilen özelikleri nedeni ile de otomotivden, inşaata, ağır sanayiden tıbba kadar pek çok sektörle ilişki içindedir. Aynı şekilde deri ve deri ürünleri sektörü tabaklama ve deri işleme, saraciye ürünleri, deri giyim eşyası, kürkten eşya, ayakkabı sektörlerine kadar geniş bir alt sektör grubuna sahiptir. Üretimde deri ihtiyacı sebebiyle hayvancılık sektöründen etkilenen sektörün, ayrıca deri kimyasalları sektörüyle yakın ilişkisi mevcuttur. Tüm bu sektörlerin ürettiklerini tüketiciyle buluşturan perakende ve mağazacılık sektörleri ve uluslararası tedarik zincirleri aracılığıyla iş yapan global giyim moda markaları bütünün ayrıl maz parçası niteliğindedir.
SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEK
Türkiye dünya THD ihracatından yaklaşık 4 % civarında pay almakta ve bu payın gelecek yıllarda 10 % civarında olması hedeflenmektedir. Bugüne dek çoğunlukla coğrafi yakınlık ve ucuz iş gücü gibi teknolojik olmayan avantajlarını kullanarak büyüyen sektör artan rekabet, hazır giyimin hızlı bir şekilde uzak doğuya kayması ile ciddi bir tehdit altındadır. Oluşturduğu katma değer nedeniyle var olunmak istenen teknik tekstil alanı ise oluşturdukları teknoloji ile alanın standardını belirleyen gelişmiş ülkeler tarafından elde tutulmaktadır. Bu alan işçiliğin az, finansman ve teknolojik bilginin yoğun olduğu bir alan olup ülkemizdeki mevcut yapıyla uyuşmamaktadır. Çevre duyarlılığının artması nedeniyle sektörün üretim sürecinde doğaya ve insana olumsuz etkisi daha belirgin bir konuma gelmiştir.
Bundan böyle ürün maliyetlerinde karbon ayak izi üretim sürecinin çevreye etkisi göz önünde bulundurulmalıdır. Problemin doğru ve sürdürülebilir anlamda çözümü yukarıda bahsedilen çok sayıda sektörde istihdam edilen kitlelerin yaşamını ekonomik ve sosyal açıdan doğrudan etkileyecek niteliktedir. Çevre duyarlılığıyla üretilen ürünün çağdaş insanın ve kamunun taleplerine cevap verecek şekilde yenilikçi, teknik, sanatsal fonksiyonları içermesi ve aynı zamanda arzu edilen katma değeri elde edecek rekabet edebilir bir fiyattan satılabilmesi gerekmektedir. Sempozyumda panel konuşmacılar gerek sunum gerekse soru/cevap bölümlerinde sempozyumun temasına uygun ve bahsedilen dönüşümü sağlayacak çok sayıda öneride bulundular.
TEKSTİL TEKNİK