İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, sahte belgelerle ihracat yapmış gibi göstererek devletin 900 milyon lira zarara uğratıldığı iddiası üzerine dün sabah saatlerinde 16 ilde eşzamanlı operasyon düzenledi. Operasyonda 5’i gümrük memuru olmak üzere 67 kişi gözaltına alındı. Daha önce de hayalî ihracat soruşturmalarına adı karışan A.G.’nin bu operasyon kapsamında da gözaltına alındığı öğrenildi.
Çoğunluğunu Ağrılı işadamlarının oluşturduğu grup 1 yıl boyunca teknik takibe alındı. Operasyona İstanbul Mali Şube Sahtecilik Büro Amirliği’nin yanı sıra Kaçakçılık, Narkotik, Organize Suçlar, Siber Suçlar, Özel Harekat ve Deniz Şube polisleri katıldı. Suç örgütü oluşturarak bugüne dek yaklaşık 900 milyon liralık sahteciliğe imza attığı öne sürülen sanıklara yönelik operasyonda 67 ev ve 27 işyerinde arama yapıldı. Yaklaşık 400 polisin yer aldığı ‘hayalî ihracat’ operasyonunda 5’i devlet memuru olmak üzere 49 kişi İstanbul’da gözaltına alındı. Toplam 16 kente yayılan operasyonlarda İstanbul dışında da 18 kişi gözaltına alındı. Başsavcı Orhan Tapucu’nun bilgisiyle gerçekleştirilen operasyon Cumhuriyet Savcısı Ercan Devrim’in talimatıyla dün sabaha karşı başlatıldı. Hedefteki şirketlerin, vergi ve KDV’den kurtulmak için işleyerek ihracat yapma şartıyla ithal ettikleri ürünleri iç piyasada erittikleri, sahte belgelerle de işlenmiş gösterdikleri ürünleri ihraç etmiş gibi yansıttıkları belirtildi. Ayrıca İstanbul, Adana, Konya, Iğdır, Manisa, Bartın gibi farklı şehirlerdeki 14 Tekstil firmasının, Çin’den ‘Dahilde İşlem Rejimi’ kapsamında, ‘Türkiye’de işlenerek tekrar ihraç edilmek’ şartıyla sıfır gümrük ile ithal ettikleri tekstil ürünlerini iç piyasada sattıkları ifade edildi. Şahısların, bu tekstil ürünlerinin yerine ise başkasına ait kargo ürünleri ya da piyasadan topladıkları çaputları ihraç ettiği açıklandı. Edinilen bilgilere göre, operasyona adı karışanlar arasında tekstil sektörünün önemli isimleri de yer alıyor. Operasyonda çetenin liderliğini yaptıkları iddiasıyla tekstilci işadamları A.G., M.G., N.G., C.D., A.K. ve C.S. bulunuyor. Operasyonda bu kişilere rüşvet karşılığı yardımda bulunduğu iddia edilen Halkalı Gümrüğü’nde görevli 5 gümrük muayene memuru da gözaltına alındı. Bazı gümrük müşavirlik firması yetkililerinin de operasyon kapsamında gözaltı listesinde olduğu öğrenildi. Sanıkların bugüne dek 50’ye yakın sahte işlem yaptıkları belirtildi. Gözaltına alınan şüpheliler Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde sağlık kontrolünden geçirildikten sonra tekrar emniyete götürüldü.
Gözaltına alınan şahısların istismar ettiği öne sürülen ‘dahilde işleme rejimi’; Türkiye’deki üretimi teşvik etmek için, yurt dışından ithal edilen tekstil ürünleri, işlenip yeniden ihraç edilmek şartı ile sıfır vergi ile yurda getirilmesine deniyor. Firmalar, ürünleri Türkiye’de işleyip ihraç ediyor.
zaman.com