Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Tekstil ihracatçısı dakika sayıyor

Tekstil sektörü ezber bozdu. Bugüne kadar ‘ucuz mal satıyoruz’ diye eleştirilen sektör, AB’ye tekstil ithalatı ortalamasından yüzde 7 daha pahalıya mal sattı.

Türkiye’nin cari fazla veren sektörlerinden tekstil ve hazır giyim sayesinde son 20 yılda ülke 200 milyar dolar net kazanç elde etti. Bugüne kadar “ucuz mal satıyorlar” diye eleştirilen tekstil sektörü yarattığı katma değerle bu söylemleri boşa çıkardı. Dün sektörün 2017 değerlendirmesini yapmak üzere basın mensuplarıyla bir araya gelen İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, şu bilgileri verdi:

“Dünyanın yedinci, Avrupa’nın ikinci en büyük tedarikçisiyiz. Geçen yıl toplam 10.1 milyar dolar ihracatla mevcut konumumuzu koruduk. ABD’ye yarım milyar dolarla tarihimizin en büyük ihracatını yaptık. Kilogramı 5 dolardan (ülkemizin ortalama ihracat kilogramı 1.7 dolar) mal sattık.

 

USTALIK DÖNEMİNDEYİZ

 

Modanın başkenti İtalya’ya 866 milyon dolar ihracat yaptık. Avrupa’nın toplam tekstil ithalatının kilogram değeri 4.2 avroyken biz kilogramını 4.5 avrodan sattık. Toplam 190 ülkeye ihracat yapıyoruz. Sri Lanka’ya bile kilogramı 10 dolardan tekstil ürünü sattık. Tekstil sektörü ustalık dönemi yaşıyor. Bir zamanlar katma değer üretmiyor. Türkiye’nin değerlerini ihraç ediyor denen tekstil, bugün en büyük katma değeri sağlayan sektörlerden.

Bir dönem Çin malı giysiler ithal edip askerimize giydiriyorduk. ‘Biz buradayız Türk askeri Türk giysileri giymeli’ dedik. Şimdi Türk malı giysiler kullanılıyor. Türkiye ürettiğini kullanmak durumunda, onu kenara koyup da ithal edelim anlayışıyla nasıl açıklar verdiğimiz ortada. İmrenerek takdir ettiğimiz ülkeler de kendi ülkelerinin ürünlerini seçtikleri için o durumdalar. Güzel örneklerden biri Güney Kore. O ülkeye gittiğinizde her yerde kendi ürettikleri arabaları görüyorsunuz.”

 

DAKİKADA 74 BİN DOLAR

 

Toplantıda gösterilen filmde bir dakikada tekstil sektörünün 74 bin 166 dolar değerinde ihracat yaptığı katılımcıların dikkatine sunuldu. 7 gün 24 saat kesintisiz ihracat misyonu ile hareket ettiklerini anlatan İsmail Gülle, daha fazla refah, kalkınma, yatırım ve istihdam için cari fazla veren bir ülke haline gelmemiz gerektiğini vurguladı. Yeni pazarlar anlamında Afrika’nın önemine değinen İsmail Gülle, Afrika ülkelerine bir milyar doların üzerinde tekstil ürünü satıldığını, önümüzdeki dönemde düzenlenecek ticari heyetlerle bu ülkelere ihracatı daha da artırmayı amaçladıklarını bildirdi.

Teknik tekstil konusunda ülke olarak bazı ürünlerde yetkin olmakla birlikte diğer bazı ürünlerde ise henüz yetkinliğe ulaşamadığımızı ifade eden İTHİB Başkanı Gülle, önümüzdeki hafta Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı ile yapacakları görüşmede yerli otomobilin tekstil içeren kısımlarını yapmak konusundaki taleplerini ileteceklerini açıkladı.

.aydinlik.com