Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay,Türkiye'nin ilk Tekstil ve Teknik Tekstil Mükemmeliyet Merkezinin, firmaları konvansiyonel üretimden rekabetçi ve değişim yönlü yeni stratejilere sevk edeceğini, firmaların pazar koşullarına ve yenilikçi ürün taleplerine hızla cevap vereceğini söyledi.
Burkay, bu yıl içinde hizmet sunmaya başlaması beklenen merkeze ilişken yaptığı yazılı açıklamada, Bursa sanayisinde dönüşüm hamlelerine yeni projelerle önderlik yapan BTSO'nun tekstil sektöründe Ar-Ge ve inovasyon odaklı üretimin geliştirilmesi yönünde önemli çalışmalar yürüttüğünü belirtti.
Türkiye'nin tekstil piyasasının önemli merkezlerinden Bursa'nın, BTSO liderliğinde geleceğe emin adımlarla ilerlediğine dikkati çeken Burkay, şunları kaydetti:
"Tekstil sektöründe 8 bine yakın işletme faaliyet gösteriyor. Bursa'da firmalara yeni bir vizyon kazandıran BTSO, Bursalı firmaların dünya arenasında daha güçlü boy göstermesini sağlıyor. BTSO, Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği ve Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ile tekstil ve konfeksiyon sektörlerinde uluslararası alanda tanınan ve takip edilen çok amaçlı bir araştırma merkezi olarak planladığı Bursa Tekstil ve Konfeksiyon Ar-Ge Merkezi'ndeki (BUTEKOM), çalışmaları bir üst noktaya taşıyarak, Tekstil ve Teknik Tekstil Mükemmeliyet Merkezi'nin temelini attı. Nitelikli üretim ve katma değeri yüksek ihracat hedefi gerçekleştirmeye dönük adımları attığımız merkezin inşaatı tüm hızıyla sürüyor. Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı'nın da (BEBKA) maddi destek verdiği merkez, tekstil sektörünün dünya pazarlarında sürdürülebilir güç sahibi olabilmesi ve araştırma sonucu yenilikçi ürünlere yönelmesine katkı sunacak."
-"Firmaların klasik üretim modelinden teknik ve fonksiyonel tekstile geçişini de hızlandıracak"
Merkez sayesinde firmaların ürünlerini hızlı ve kolay bir şekilde test ettirme imkanı yakalayacağını belirten Burkay, şöyle devam etti:
"Merkez aynı zamanda firmaların klasik üretim modelinden teknik ve fonksiyonel tekstile geçişini de hızlandıracak. Tekstil üretimine inovasyon katacak merkez ayrıca tekstil ihracatında teknik tekstilin payının artmasına da öncülük edecek. Tekstil sektöründe faaliyet gösteren firmaları örnek başarı hikayeleri yazdı. Sektörde Avrupa'nın bir numaralı tedarikçisi olarak beklentileri ve algıları belirleyecek bir güce ulaşan firmaların bugünkü konumu kesinlikle yeterli değil. Sektörde dünya pazarlarına Bursa markalarıyla çıkmak adına önemli çalışmalar gerçekleştirdik. Tekstil ve Teknik Tekstil Mükemmeliyet Merkezimiz, firmalarımızı konvansiyonel üretimden rekabetçi ve değişim yönlü yeni stratejilere sevk edecek. Projemiz sayesinde firmalarımız, pazar koşullarına ve yenilikçi ürün taleplerine hızla cevap verecek."
Merkezin, sektör temsilcilerine Ar-Ge ve inovasyona dayalı üretime geçişinde rehberlik yapacağını vurgulayan Burkay, "Hem bölgemizde hem de ülkemizde tekstil ve hazır giyim sektörleri ile alt sektörlerimizin sürdürülebilir büyümesine liderlik edeceğiz. İnşallahBursa, düşük maliyetli üretime dayalı standart ürünler yerine, bundan sonra akıllı tekstiller, nano ürünler ve üç boyutlu kumaş teknolojileriyle birlikte özgün ve yüksek kaliteli üretimle anılacak. Bu yıl içerisinde hizmete sunmayı planladığımız merkezimiz, diğer sektörlerimiz için de ilham kaynağı olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.