Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Tekstil patronları Türkiye'yi Bangladeş yapma peşinde

Tekstil sektörü, işçi maliyetlerini düşürmek için Suriyelileri çalıştırırken İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, gerekirse Bangladeş'ten de işçi getirilebileceğini söylüyor
Dünya Bülteni/ Haber Merkezi
İşsizlik oranı çift haneye dayanırken tekstil sektörü, işçilik maliyetlerini düşürmek için Suriyelilere yöneliyor. Açıklamalara göre sektörde bir işçinin saatlik maliyeti 5.48 dolar oldu.
 
Werner International tarafından hazırlanan ve Haberturk'te yer alan rapora göre Bangladeş’te bir işçinin bir saatlik maliyeti 0.62, Vietnam’da ise 0.74 dolar...
 
Aylık bakıldığına Türk tekstil işçisinin işverene maliyeti 986.4 doları buluyor. Bunun 566.3 doları ücret. 40 ülkeden sadece Türkiye, Bangladeş, Meksika, Hindistan ve Pakistan’da gece vardiyasında çalışanlara daha fazla ücret ödenmediği rapordaki verilerden anlaşılıyor.
 
Raporda Türkiye’de bir tekstil işçisinin yılda ortalama 302 gün çalıştığı hesaplandı. Bu Türkiye’yi 40 ülke içinde Bangladeş’in ardından ikinci yaptı. Bangladeşli bir işçinin yılda ortalama 312 gün çalıştığı anlaşıldı. Rakam, sadece Türkiye ve Bangladeş’te 300 günün üzerinde çıktı. Bulgaristan’da 242 güne kadar düşen süre, Çin ve Hindistan’da 295 güne kadar çıkıyor. Çalışılan gün sayısı, gelişmiş ülkelerde tahmin edilebileceği gibi gelişmekte olan ülkelerin altında kalıyor. İtalya’da 219 güne kadar gerilerken, sadece ABD’de 250 güne çıkıyor.
SURİYELİLERDEN SONRA SIRA BANGLADEŞLİLERDE
Türkiye’de 3 milyona dayanan işsiz sayısında ve eylül ayı bütçesinde kendini gösteren Suriyeli göçmenler, tekstil ve hazırgiyim sektöründe ‘ucuz işgücü’ nedeniyle tercih nedeni oldu. Üstelik bu durum Suriyeliler ile de sınırlı kalacak gibi görünmüyor. Bangladeş’ten de ucuz işçi getirilmesi gündemde. 
 
Türkiye’deki işsizlik problemi ve Suriyeli göçmenlerle ilgili konuştuğumuz İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, “Suriyeli göçmenlerin Doğu’da istihdam bakımından sorun oluşturduğunu kabul ediyorum. Ancak Marmara Bölgesi’nde bizim sektör bakımından önemli bir kaynak oluşturuyorlar, bölgeyi onlar kurtarıyor” diyerek sektördeki Suriyelilerin yoğunluğunu doğruladı. Mevcut şartlarda Suriyeli işçilerin sektörün Batı’da yaşadığı istihdam ve maliyet darboğazını aşmayı sağladığını öne süren Tanrıverdi, “Göç dalgası başlamadan önce sektörde düz işçi bulunamadığı için Bangladeş’ten çalışan getirmek için planlama yapanlar vardı. Suriyeliler belli bir dönem sorunun aşılmasını sağlayacak. Sonrasında ise sıra er geç Bangladeşlilere gelecek” dedi. 
 
İşsizlikteki rekor yükselişe rağmen kendi sektörünün düz işçi bulmakta büyük sıkıntılar çektiğini söyleyen Tanrıverdi, “Biz de hizmet sektörü de düz işçiye asgari ücret veriyoruz. Bu yüzden fabrikada çalışmak yerine hizmet sektöründe çalışmayı tercih ediyorlar. Fabrikada üstlerinin başlarının kirlenmesi ve makine başında durmak yerine hizmet sektöründe üniformalarıyla rahat koşulları tercih ediyorlar” diye konuştu.
 
dunyabulteni.net