Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Tekstil sektörü Diyarbakır’da buluştu

Diyarbakır’da geçtiğimiz günlerde  Tekstil Hazır Giyim Sektörü Yerel ve  Ulusal Firmalar İş Birliği toplantısı gerçekleştirildi. İstanbul Sanayi Odası yönetim kurulu üyeleri ile Türkiye’nin farklı bölgelerinden  sektör temsilcilerinin bir araya geldiği toplantıda Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Mehmet Aslan da söz aldı.
 
Konuşmasında  Diyarbakır’da tekstil sektörünün en ciddi sıkıntısının kayıtdışılık olduğunu ifade eden Aslan, Güneydoğu Tekstil İş Adamları Derneği’nin (GÜNTİAD) girişimi ile bin 200 dönüm alanda kuracakları Tekstil Kent ile kayıtdışılığın önüne geçeceklerini söyledi. Aslan’ın verdiği bilgiye göre Diyarbakır’da tekstil sektöründe istihdam edilen 3 bin kişinin yüzde 60’ı kadın. Aslan, yeni teşvik düzenlemesi sonrasında 6. bölgede alınan 575 teşvik belgesinin 82’sinin Diyarbakır’a ait olduğunu sözlerine ekledi. GÜNTİAD başkan yardımcısı Suat Büküm de yerel dinamiklerden çok iyi destek aldıklarını, çok kısa zamanda tekstil kent ile ilgili sonuç elde edeceklerini söyledi. Konuşmacılar arasında yer alan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in “Siz buraya yatırım yapın biz bu ürünlerin defilesine çıkarız”sözleri ise salondan alkış aldı.  İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu üyesi ve Osmanbey Teksitilcileri İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ulvi Orhan ise, ne olursa olsun güven ortamının çok önemli olduğunu bu nedenle çözüm sürecinin çok iyi ilerlemesi gerektiğini söyledi. Bu konuda batılı ve doğuluların üzerine düşeni o kadar yapmasını isteyen Orhan, sektörünün en önemli çıkmazının kalifiye eleman sorunu veya ucuz iş gücü olduğunu belirtti. 
 
İstanbul  Hazır Giyim ve Konfeksyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Tanrıverdi de Diyarbakır’da kurulacak Tekstil Kent’in özel ihtisas bölgesi veya  özel endüstri bölgesi olarak yapılandırılması gerektiğini söyledi. Tüm İç Giyim Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Özhamaratlı,  tekstil ve hazır giyim sektörünün Diyarbakır’a yakıştığını ifade etti. Doğu Güneydoğu Sanayici ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu da toplumdaki güven ortamı ile ilgili algının çok yanlış olduğunu belirtti. İSO Yönetim Kururulu Üyesi Sultan Tepe ise, hammadde açısından zengin, yatırım konusunda zayıf olan Diyarbakır ile tüm tecrübelerini  paylaşabileceklerini söyledi.Toplantıda Konfeksiyon Yan Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Reşat Gülen ve Örme Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Fikri Kurt  da söz aldı. Diyarbakır’ın yerel ve merkezi desteklerle çok kısa sürede tekstil sektöründe iyi bir yere geleceğinden  şüphem yok. Bu tür toplantıların sektörün önünü daha hızlı açacağını düşünüyorum. Bu vesile ile toplantıyı organize eden Diyarbakır TSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar’a, Meclis Başkanı ve toplantı moderatörü Celalattin Birtane’ye, odanın uzmanlarına teşekkür ederim.