Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Tekstil sektörü 'intern mühendis' istihdam etmek istiyor

Türkiye'de Tekstil Mühendisliği Eğitiminin Sorunları ve Çözüm Yollarının Ortaya Konulması" konulu zirvede, uzun soluklu çalışabilecek mühendis adaylarının 'intern mühendis' olarak istihdam edilip, şirkete ve sektöre kazandırılması gündeme getirildi.
 
İSTANBUL - Türkiye Tekstil İşverenleri Sendikası (TTSİS), üniversite-sanayi işbirliğinin geliştirilmesine yönelik olarak “Türkiye'de Tekstil Mühendisliği Eğitiminin Sorunları ve Çözüm Yollarının Ortaya Konulması" konulu bir zirve düzenledi. Tekstil sektörünün önde gelen isimlerin ve üniversitelerin tekstil mühendisliği bölümünden öğretim görevlilerinin yer aldığı etkinlikte, tekstil mühendisliğinin son yıllarda hızla gözden düşen ve bir türlü sektörde gerçek yerini bulamayan bir meslek olduğuna dikkat çekildi.
 
Üniversitelerin tekstil mühendisliği kontenjanı, 2012'de bin 268 iken 2014'te 590'a düşmüş durumda. Hem işveren tarafı hem de üniversite tarafı tekstil mühendislerinin sektörü daha iyi tanıması ve anlaması için stajyer yönetmeliğinin daha verimli olması gerektiği konusunda hemfikir. Öğrenciler şu anda sadece üniversite son sınıfta haftada bir ya da 2 gün staj yapma şansı buluyor. Sektör temsilcileri bu sürenin mühendis adayının sektörü tanıması için yeterli olmadığı görüşünde.
 
'Sanayide çalışma fırsatı verilsin'
 
Bu anlamda zirvede bir sunum da yapan Sütçü İmam Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yasemin Korkmaz, üniversite olarak başlatacakları uygulama ile son sınıfta bir dönem süresince dersleri kaldırarak, öğrenciye intern mühendis olarak sanayide çalışma fırsatı vereceklerini söyledi. Zirveye katılan sanayiciler de bu noktada birtakım sıkıntıların söz konusu olduğunu dile getirdiler. Özellikle yetiştirilen elemanın başka bir kuruma geçmesi, şirketlerin stajyere bakış açısını negatife çevirebiliyor. Bu anlamda şirketlerde uzun soluklu çalışabilecek mühendis adaylarının 'intern mühendis' olarak şirkette istihdam edilip, hem şirkete hem sektöre kazandırılması gündeme getirildi.
 
Bu şekilde tekstil mühendislerinin hem daha iyi yetişeceği hem de mesleğin yeniden itibarını kazanacağı düşünülüyor. Ayrıca, yeni mezunlara yönelik mevcut istihdam programının yetersiz olduğunu düşünen sanayiciler, bu programın daha da geliştirilerek hem sanayici hem de yeni mezunlar için daha cazip hale getirilmesi isteniyor.
 
Üniversitelere 'eğitim' önerisi
 
Öte yandan, zirvede konuşan TTSİS Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Kayhan da mevcut üyelerinin sendikalı işçi sayısının 25 bin civarında olduğu bilgisini verdi. Kayhan, “Söz konusu 25 bin kişinin ya da yöneticilerin eğitimi ile ilgili bir programı üniversitelerden satın alabiliriz" şeklinde bir öneri getirdi.