Güneydoğu Pamukçular ve Tarım Ürünleri Derneği Başkanı Burhan Cahit Bingöl, Türkiye'nin ihracatta lokomotif sektörü olan tekstilin her kademesinin desteklenmesi gerektiğini bildirdi.
Bingöl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurdaki hareketliliğin ve buna bağlı faiz artışının pamuk sektörünü olumsuz etkilediğini söyledi.
Dolarla borçlanan, dolarla pozisyon alan ve dolara göre yatırım yapanların öngörülerinin tamamen altüst olduğuna dikkati çeken Bingöl, şöyle devam etti:
"Ham madde ihtiyacı olanların durumları da zora girdi. Bunun önlemini alma adına yapılan faiz artımı da sektörü ikinci kez zora soktu. Türkiye'nin ihracatta lokomotif sektörü olan tekstilin her kademesinin desteklenmesi gerekiyor. Uluslararası piyasayla rekabet edebilmemiz için tekstilin ilk ayağı olan pamuğun en az yüzde 70'ni bizim üretmemiz gerekiyor."
Ham madde ve yarı mamul noktasında da zorlu bir sürece girdiklerinin altını çizen Bingöl, Türkiye'nin yerel seçimleri atlatıp ardından ekonomik ve siyasi yapısal tedbirleri bir an önce alınması gerektiğine vurguladı.
- İplik sektörü de olumsuz etkilendi
Bingöl, 1,80 dolar olan pamuğun 2 doların üzerine çıkmasının iplik sektörünü de olumsuz etkilediğini söyledi.
Yükselen dolar, buna bağlı olarak faiz artırımının pamuğun tarladaki maliyetlerini gelecek yıl için yüzde 40 yukarı taşıdığını savunan Bingöl, şunları kaydetti:
"Pamuk, girdi maliyeti yüksek bir üründür. Bu ürünün mutlaka desteklenmesi gerekiyor. Yükselen mazot fiyatı, işçilik ve elektriği birleştirdiğimizde gelecek yılın zorlu geçeceğini düşünüyorum. Çiftçi kazanmazsa sanayici, sanayici kazanmazsa bankalar, bankalar kazanmazsa da devletin kazanması mümkün değil. Alınacak en acil önlem, çiftçinin mazot, gübre ve faiz girdilerini aşağı çekmektir. Türk sanayicisine, bankacılarına ve Türkiye'yi yöneten kurum ve kuruluşlara güvenmekten başka çaremiz yok."
Kaynak: AA