Tekstil sektöründe katma değeri yüksek teknik tekstil ürünlerinin üretimi ve geliştirilmesi için Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği tarafından kurulacak olan Teknik Tekstiller Araştırma ve Uygulama Merkezi’ne start verildi.
İzmir Kalkınma Ajansı projenin bütçesinin yüzde 75’ini desteklerken, Teknik Tekstiller Araştırma ve Uygulama Merkezi, Dokuz Eylül Üniversitesi , Türkiye Tekstil, Hazır Giyim, Deri Sanayi, Teknoloji ve Tasarım Araştırma Geliştirme Vakfı (TARGEV) ve Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ile ortaklaşa hayata geçirilecek. Teknik Tekstiller Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin teknik tekstil ile ilgili yürüteceği çalışmalarla İzmir’in ileri inovasyonun başkenti olması hedefleniyor.
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Teknik Tekstiller Araştırma ve Uygulama Merkezi Projesi imza töreninde, yaptığı konuşmada, dünyanın teknik tekstillere doğru bir dönüşüm sürecinden geçtiğini belirterek, şu anda teknik tekstillerin dünya tekstil ve hazır giyim üretimindeki payının yüzde 25 olduğa dikkat çekti. Türkiye’de de üretim ve ihracatta net bir artış trendi olduğunu vurgulayan Ünlütürk, “Ancak bu artışı daha da ivmelendirmek ve sürdürülebilir kılmak adına teknoloji ve Ar-Ge altyapımızı güçlendirmemiz gerekiyor. Teknik tekstiller, üretiminde teknolojinin ve Ar-Ge’nin yoğun olarak kullanıldığı ve yüksek katma değer getiren ürünler olarak öne çıkıyor. Bundan sonraki süreçte de teknik tekstillerin üretimi için gerekli olan bilgiyi üreterek bilgiye olan bağımlılığımızı azaltmamız gerekiyor” dedi.
Teknik Tekstiller Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin geleneksel sektörlerden, katma değerli sektörlere geçiş açısından da örnek bir proje olduğunu vurgulayan EİB Koordinatör Başkanı Ünlütürk, Teknik Tekstiller Araştırma ve Uygulama Merkezi sayesinde Ege Bölgesi’nde tekstil sektörünün katma değerli ürün ihracatının artış göstereceğini ifade etti.
Türkiye’nin ortalama ihraç fiyatının kilogramda 1.52 dolar seviyesinde olduğunu belirten İzmir Valisi ve İZKA Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Toprak da, inovasyon ve Ar-Ge yatırımlarıyla bu oranı 3 dolara ve daha yukarılara çıkarmayı hedeflediklerini bu amaçla İZKA’nın kaynaklarıyla inovasyonu öne çıkaran projeleri desteklediklerini kaydetti. İZKA’nın bugüne dek 11 mali destek programına doğrudan teklif çağrısı yoluyla 165 milyon lira kaynak ayırdığını, yürütülmekte olan dört güdümlü proje ve uygulaması tamamlanan iki doğrudan faaliyet desteği programı ile birlikte toplam olarak tahsis edilen kaynağın 186 milyon lira olduğunu açıklayan Toprak, “Projenin hazırlık çalışmaları bir yıl sürdü. İki yılda tamamlanması öngörülen projenin toplam bütçesi 4 milyon 430 bin 205 lira bunun yüzde 75’ine karşılık gelen 3 milyon 322 bin 654 lirası İZKA tarafından finanse edilecek. Merkez firmaların teknik destek üretimine destek verecek. Oluşturulacak olan merkezin önemli özelliklerinden bir tanesi, araştırma projeleri ile prototip ürünlerin geliştirilmesine olanak verecek ve ticarileşmesini sağlayacak bir yapı olarak kurgulanmış olması. Ayrıca, firmalara test ve analiz hizmetleri sunulacak, diğer taraftan da tekstil sektöründe faaliyet gösteren firmaların koruyucu teknik tekstil üretimine doğru dönüşümü sürecinde teknik destek hizmeti sağlanacak” diye konuştu.
REKABET GÜCÜ ARTIRILACAK
Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Yerleşkesi’nde kurulacak merkez ile temel olarak bu alanda faaliyet gösteren paydaşların rekabet güçlerinin artırılmasının hedeflendiği belirtildi. Bu kapsamda test ve analiz çalışmaları için laboratuar altyapısının kurulduğu, merkez bünyesinde yürütülecek Ar-Ge faaliyetlerine ek olarak sanayinin ihtiyaç duyduğu proje çalışmalarının da hayata geçirileceği anlatıldı.
“İZMİR İLERİ İNOVASYONUN BAŞKENTİ OLACAK”
Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Murat Özgören, İzmir’in ileri inovasyonun başkenti olacağını belirterek, “Bu yıl itibariyle birçok projeyle ileri inovasyonu konuşacağız. Rekabet öncesi ortaklık, yeni ar-ge, dönüşüm yaparak dünyadaki yerimizi perçinleme önemli. Biz ileri inovasyonun başkenti olarak İzmir’i, Türkiye ve dünyaya lanse ediyor olacağız. İzmir’in ileri inovasyonun başkenti olacağına inanıyoruz. Bu, zor ve emek isteyen bir proje. Bu proje ile ciddi atılama gireceğiz. Düşük teknik tekstil ihracatımız teknolojiye geçildiğinde 100 kat artacak. Tıbbi tekstilde bu artış, 100 bin kat, 1 milyon kat olacak. Bölgemizdeki 10 üniversite ve diğer üniversitelerle işbirliği içinde olacağız” dedi.
Toplantıda konuşmaların ardından, İzmir Valisi ve İZKA Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Toprak, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, DEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Özgören ve Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı R. Burak Sertbaş projeye imza attı.