İşsizliği azaltmak ve sanayicinin ihtiyaç duyduğu kalifiye eleman sıkıntısına çözmek için başlatılan proje meyvelerini vermeye başladı.
Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi kapsamında bu yılın yedi ayında Türkiye genelinde 552 istihdam garantili kurs açıldı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Milli Eğitim Bakanlıkları ve İŞKUR işbirliğiyle hayata geçirilen proje kapsamında 10 bin kişinin koluna altın bilezik takıldı. Kursların yüzde 25’i ilçelerde açıldı. Kütahya Tavşanlı’da kablo montaj işçisi, Bilecik Bozüyük’te aşçı yamağı, Tokat Erbaa’da hazır giyim model makineciliği teknisyeni, Zonguldak Ereğli’de iş makineleri tamircisi, Kırklareli Lüleburgaz’da bayan terzisi bu kurslardan bazıları. Yani, bundan sonra yetişmiş iş gücüne ihtiyaç duyan sanayiciler bu ilçelere gidecek.
İlçelerde mesleki eğitim talebinin artmasını önemli bir gelişme olarak değerlendiren TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Bu sayede bölgesel dengesizliklerin ve göç sorununun azaltılmasına yönelik yapısal tedbir sunmuş oluyoruz. Bu trendi daha da artırmak için çalışıyoruz. 21’inci yüzyılda göç hala Türkiye’nin ciddi bir sorunu olarak kalmamalı. Hep birlikte bu kanayan soruna bir çözüm yolu bulmamız gerekiyor" dedi.
81 İLİN TAMAMINDA KURS AÇILDI
2011 yılından beri Türkiye’nin 81 ilinde UMEM projesinin uygulandığını belirten Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti: "Özellikle sigorta acenteleri ve eksperlerinin, nitelikli eleman için kurs açılması talebindeki artış dikkat çekiyor. Bu yılın ilk 7 ayında en fazla kurs Bilecik’de (70) açıldı. Bu ilimizi Bursa ve Şanlıurfa (33) izlerken, Tekirdağ (30) sıralamada üçüncü oldu. En fazla kurs talebi ise hazır giyim model makineciliği teknisyeni (43), makine eğitimi (33) ve hizmet sektörüne yönelik satış temsilciliği (28) alanından geldi."
KURSA GELENE 25 TL HARÇLIK
Proje’nin iş arayan, meslek sahibi olmak isteyenlere ciddi avantajlar sunduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: “Diyoruz ki, ‘Gel seni iş dünyasının ihtiyaç duyduğu meslekte eğitelim. Staj yapmanı da sağlayalım. Eğitim ve stajda cep harçlığını sana İŞKUR ödüyor. Günlük 25 lira. Yani daha eğitim alırken para kazanmaya başlanıyor. İşsiz kardeşlerim önce İŞKUR’a kaydolacak, daha sonra www.beceri10.org.tr adresinden kendine uygun bulduğu kursa başvuracak. Bazı kurslarda eğitecek işsiz bulamıyoruz. Düşünün! İş var, çalışacak adam yok. Gençlerimiz iş beğenmiyor. Lütfen iş ayrımı yapmayın. Şu genç yaşınızda enerjinizi, vaktinizi boşa harcamayın.”
İşverene de 166 tl destek
UMEM kapsamında eleman istihdam eden işverenlere de önemli avantajlar sağlanıyor. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu konuyla ilgili şunları söyledi: İşverene ‘4,5 yıla varan sigorta primi işveren payından muafsın’ diyoruz. Bu kişi başına 166 liralık bir avantaj. Üstelik bu istihdam teşvikinde bölge ve il sınırı yok. Türkiye 81 ilinde de geçerli. Masraf yok, bürokrasi yok, üstüne bir de istihdam maliyetinizi düşürüyoruz. Firmalarımızdan rica ediyorum. Yeni eleman alacaksanız UMEM’den alın."
Kaynak: Akşam