MODA ve Hazır Giyim Federasyonu (MHGF) Başkan Yardımcısı ve Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) Başkanı Mukadder Özden, geçen hafta yaptığı haberle Türkiye'deki tekstil sektöründe Suriye uyruklu çocuk işçilerinin çalıştırıldığını iddia eden İngiliz haber kanalı BBC'ye tepki gösterdi.
İngiliz haber kanalı BBC tarafından yapılan haberin son derece sorumsuzca hazırlandığını öne süren Mukadder Özden, Türkiye hakkında daha önce yapılan haber örnekleri gibi amaçlarının üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek olduğunu ve yaşanan münferit bir olayın tüm sektöre mal edildiğini söyledi. Dünya tekstil sektörü için gerek kapasite gerekse üretim becerileri açısından Türkiye'nin vazgeçilmez bir ülke konumunda olduğunun altını çizen Özden, "Bizler de bunun bilincinde olarak bu seviyemizi daha ileriye taşımak için her platformda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Türkiye özellikle ihracat firmaları olarak 2000'li yılların başından itibaren sosyal şartlar konusunda çok iyi bir yapılanma içerisine girdi. Artan maliyetler ve rekabet şartlarının keskinleşmesi nedeniyle firmalar üretimlerini fason üretim biçimine döndürdü" dedi.
'MÜNFERİT ÖRNEKLER SEKTÖRE MAL EDİLEMEZ'
Son 5 yıldır Suriye'nin iç sorunları neticesinde Türkiye ve Avrupa'ya büyük bir mülteci akını gerçekleştiğini ve yeni bir süreç başladığını kaydeden Özden, "Kendi alt yapısını güçlendirmeye çalışan Türkiye'ye büyük bir mali yük bindi. Ne yazık ki bu konuda Birleşmiş Milletler ya da Avrupa Birliği tarafından dişe dokunur bir destek alınamadı. Bu süreç içerisinde bir yandan Suriyeli yatırımcılar diğer yandan mülteci Suriye vatandaşları Türkiye içinde kendileri bir yaşam kurmak zorunda kaldılar. O nedenle cımbızlama yaparak, bazı münferit örneklerle Türk sanayicisini çocuk emeğini sömüren, Avrupamarkalarını da bu durumdan yararlanan konumda göstermek hiç adil değil. Gerçeği de yansıtmıyor" dedi.
'SEKTÖRE TOPTAN DESTEK OLUNMALI'
Giyim sanayicilerinin ülkeye daha fazla girdi sağlayabilmesi için nitelikli iş gücü, maliyet ve fiyat tutturama sorunlarına kalıcı çözümler üretilmesi gerektiğini savunan Mukadder Özden, "Bu nedenle, daha kaliteli bir temel eğitim, teknik eleman yetiştirmek için daha güçlü teknik liseler, Ar-Ge gücüne sahip nitelikli üniversite eğitimi, sanayide çalışmayı özendirecek bazı sosyal güvenlik uygulamaları, imalat sanayini destekleyecek sigorta ve vergi sistemi, uluslararası ilişkilerin iyileştirilmesi gibi tedbirler alınmalı. Önümüzdeki yıl şubat ayında IF Wedding Gelinlik fuarımız olacak. Örneğin Mısır'ın vize konusunda sıkıntı çıkardığını duyuyoruz. Ticaretimize zarar veren bu tip pürüzler ikili görüşmelerle acilen çözümlenmeli" diye konuştu.
- İzmir