2015'te tekstil ihracatı geriledi. Seneyi 1,2 milyar dolar ihracatla tamamlayan UludağTekstil İhracatçıları Birliği (UTİB), 2016 yılından umutlu. Birliğin Yönetim Kurulu Başkanıİbrahim Burkay, “Hem Türkiye tekstil ihracatı hem de Birliğimiz ihracatında geçen yılın altında bir değer söz konusu olsa da küresel ekonomide yaşanan toparlanma süreci ve bölgesel siyasi istikrarın kademeli olarak tesis edilmesi ile dış ticaretimizin yeniden artış ivmesi kazanacağına inanıyoruz. 2016 yılında 1,6 milyar dolar ihracat hedefliyoruz.” dedi.
Yakın coğrafyada yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmelerin tekstil sektörünü de etkilediğini ifade eden Burkay, “İş dünyası olarak, ülkemizin ihracata dayalı kalkınma hedefleri doğrultusunda yeni pazar arayışlarımızı sürdürürken, alternatif pazarlarda da gücümüzü artıracak yöntemler geliştiriyoruz. Bu kapsamda dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD ve yeni işbirliklerinin kapısını araladığımız İran pazarında etkinliğimizi artırmayı başardık.” diye konuştu.
UTİB olarak 2015 yılında en fazla ihracatı sırasıyla Almanya, Birleşik Krallık, Romanya,ABD ve Rusya’ya gerçekleştirdiklerini aktaran Burkay, geçen yıl ihracatın yoğunlaştığıAvrupa pazarı ile birlikte Ortadoğu pazarında gerileme yaşarken, Amerika ülkelerine ise yüzde 20’nin üzerinde artış yakalandığını kaydetti.
UTİB olarak 2015 yılı boyunca hedef pazarlar başta olmak üzere ABD, Almanya, İtalya,Çin ve İran gibi sektörü yakından ilgilendiren ülkelerde milli katılım, trend alanları ve alım heyetleri gibi önemli etkinliklere imza attıklarını hatırlatan Başkan Burkay, şöyle konuştu:
“Sektörün kalbinin attığı Bursa’da Ar-Ge Proje Pazarı’mızın 7'incisini Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışmamızın ise 5'incisini gerçekleştirdik. Tekstil sanayimize ivme kazandıracak çok önemli projelerin de ilk adımlarını attık. Kentimizi fuarcılığın merkezi haline getirecek ve ticaret hacmine ivme kazandıran COHO Bursa ve Ev&Stil fuarlarımızı büyük başarı ile organize ettik. Katılımcıların ve ziyaretçilerin ilgisi de ne kadar doğru bir hamle yaptığımızı gösterdi. Diğer taraftan da katma değerli üretime geçişte stratejik bir önem taşıyan Tekstil ve Teknik Tekstil Mükemmeliyet Merkezi’mizin de temelini attık. Sektörümüzün gelişimine liderlik eden çalışmalarımızla sürdürülebilir kalkınma hedeflerimize yüksek katkılar sunmaya devam ediyoruz.”
İHRACAT YENİDEN ÇIKIŞA GEÇECEK
UTİB Yönetim Kurulu Başkanı, Türkiye’nin yeniden yakaladığı istikrar ile beraber, hükümettarafından açıklanan reform ve teşvik paketlerinin uygulamaya geçmesiyle birlikte ihracatın yeniden ivme kazanacağına inandıklarını dile getirdi. İbrahim Burkay, şunları kaydetti:
“Gelişen ekonomilerdeki toparlanma işaretleri ile birlikte, en önemli pazarımız olan ABsürecindeki iyileşmeler, ihracat artışımızı destekleyici niteliktedir. Bununla birlikte Türkiyeolarak uluslararası ilişkilerde işbirliklerini yeniden tesis edecek adımlar ile ekonomipolitikalarının iş dünyasının beklentilerini karşılayacak şekilde uygulamaya geçirilmesi, bizleri büyüme hedeflerimize taşıyacaktır. Ayrıca hedef pazarlara ve katma değerli üretime yönelik desteklerin hayata geçirilmesi, ihracatımızın yeniden çıkışa geçmesini sağlayacaktır.”