Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Tekstilde enerji verimliliğinin yolları aranıyor

‘Tekstil Sektöründeki Enerji Verimliği’ konusunda yapılan çalışmalar ve yeni teknolojiler, Hollandalı uzmanlar tarafından Bursa’da düzenlenen çalıştayda masaya yatırıldı.

‘Tekstil Sektöründeki Enerji Verimliği’ konusunda yapılan çalışmalar ve yeni teknolojiler, Hollandalı uzmanlar tarafından Bursa’da düzenlenen çalıştayda masaya yatırıldı.

Türkiye ve Hollanda hükümetleri işbirliği çerçevesinde gerçekleştirilen proje kapsamında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı/Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü, Hollanda Ekonomik İşler Bakanlığı’na bağlı uluslararası iş ve işbirliği kurulu NL Agency, Uludağ Tekstil İhracatçı Birlikleri (UTİB), Bursa Tekstil ve Konfeksiyon ARGE Merkezi (BUTEKOM) ve Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) işbirliğiyle düzenlenen bir günlük çalıştayda, “Tekstil Sektöründe Enerji Verimliliği” konusu tüm detaylarıyla incelendi. Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen çalıştaya; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü’nden Mühendis Erol Yalçın ve Hollanda Ekonomik İşler Bakanlığı’na bağlı uluslararası iş ve işbirliği kuruluşu NL Agency yetkilisi Laurent Minere’nin yanı sıra konusunda uzman çok sayıda konuşmacı katıldı.

Çalıştayın açılışında BUTEKOM Müdürü Şengül Teke, Tekstil Sektöründe Enerji Verimliği ve Çevre konularının, sürdürülebilir üretim için vazgeçilmez olduğunu vurgulayarak, bu konuların rekabet açısından da olumlu sonuçlar sağladığını belirtti. Teke, ayrıca UTİB ve BUTEKOM tarafından bu konuların proje ve eğitimlerle üç yıldan beri sürekli desteklendiğini kaydetti. 
Hollanda’daki enerji verimliliği uygulamaları ve NL Agency’in faaliyetleri hakkında bilgi veren Laurent Minere, Hollanda’da devlet ve özel sektör kuruluşlarının enerji verimliliği konusundaki işbirliklerinin, 20 yıldan uzun süreli bir geçmişinin olduğunu söyledi.

Laurent Minere, her sektörde olduğu gibi tekstilde de enerjinin daha verimli kullanılabilmesi adına bilgi paylaşımının önemli olduğunu ifade etti. Minere, “Yapılan bu bilgi alışverişi sanayi ve devletin ortak hedefler oluşturmasına yardımcı oluyor. Bu hedefler hem iddialı hem de gerçekçi olmak durumundadır. Çünkü ancak bu şekilde sürdürülebilir bir üretim ve tüketime geçiş olabileceğini, bu geçiş sürecinin hızlandırılabileceğini düşünülüyor.” diye konuştu.

Konuşması esnasında devletlerin hedef koyarken gerçekçi olması gerektiğini altını defalarca çizen Minere, bu konunun üzerinde defaatle durmasını ise “Bu hedeflerin gerçekçi olması da gerekiyor çünkü: hedefleri uygulayacak olan firmalar, teknik ve ekonomik kısıtların bulunduğu bir gerçek dünyada çalışıyorlar.” cümleleriyle özetledi.

NL Agency tarafından verilen mevcut desteklerin 3 ana başlıkla toplandığını belirten Minere sözlerini şöyle sürdürdü: “İyileştirme önlemlerini belirlemede devlet desteği. Bu destek enerji uzmanları tarafından sağlanan danışmanlık hizmetlerini karşılayan bir destek türü ve tutarı devlet karşılıyor. Bir başka destek modeli Yatırımlar İçin Finansal Destek. Bildiğiniz gibi enerji verimliliği faydası sağlayan yatırımlar büyük meblağlar gerekiyor. Bu tür yatırımlar için düşük vergi oranları söz konusu olabiliyor. Bahsettiğim destek de bu kapsamdadır. Ayrıca son destek olarak enerji verimliği yatırımı yapan firmaların çevre ile ilgili işlemler yaparken kolaylıkların sağlanması.”

Gün boyu Tekstilde Susuz Boyama, Tekstil Sektöründe Yol Haritası, Tekstil Fabrikalarında Enerji Tüketiminin İzlenmesi, Tekstil Sektöründe Yenilikçi Teknolojiler ve Tekstil Malzemeleri gibi farklı konularda devam eden çalıştayda, tekstil sektöründe kullanıcı grup çalışma sonuçları katılımcılara aktarılırken, Hollandalı firmaların yetkilileri, enerji verimliliğine yönelik olarak yaptıkları uygulamaları ve tecrübelerini, sektörde faaliyet gösteren Türk firmalarının temsilcileriyle paylaştılar.

Cihan Haber Ajansı