Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Tekstil’de Makaslama Nedir?

 

Tekstil’de Makaslama Nedir?

Yünlü kumaşların yakılması zor olduğundan genellikle makaslanır. Makaslama; kumaş yüzeyindeki ham tüycüklerini tamamen uzaklaştırmak veya belirli bir seviyede kesmek amacıyla yapılır. Böylece  kumaşa daha düzgün bir görünüm kazandırılır.

Kumaş burada önce fırçadan geçirilir. Böylece  kesilecek tüyler dik hale getirilir. Daha sonra sabit bıçağa gelerek döner  bıçak ile  kesilir. Bu işlemlerde kumaşın ön yüzü iki arka yüzü ise  bir defa makaslardan geçirilerek tüyler kesiliyor. Kumaşın üzerinden alınan tozlar bir havalandırma sistemi ile çekilerek torbalarda toplanır.

Döner bıçak 1100 devir/ dk (1saniyede 18 defa)

Fırça 200 devir/dk (saniyede 3-4 defa)’lık hızlarla dönerler

İşlem sırasında kumaş üzerine belli aralıklarla yağ verilerek sürtünme sonucu oluşan ısınma ve elektriklenme önlenir.

Kumaş makaslama masasından geçerken, kumaş yüzeyine dik hale gelen tarafından tutturulur. Döner üst bıçak tarafından kesilir. Sabit bıçak üzerinden geçen kumaşın kenarları ortasına göre daha kalındır. Bıçakların kenarlarına zarar vermemesi için sabit bıçak üzerinde bulunan kısımdan geçiyor.

Makaslamada şu noktalar önemlidir:

1) Makaslamada kumaş kalınlığının hep aynı olması istenir. Bunu için önceden hazırlanmış ve değişik kalınlıklara sahip olan kartonlar ile makas ve kumaş arasındaki mesafe ayarlanır.

2) Kumaşın ters yüzeyinde düğümler varsa makaslamada düğümler geldiğinde kumaş makaslama masasının üzerinde fazla kaldırılır ve kesilir.

3) Kumaşın her tarafında aynı kurulukta olması gerekir.

tekstilsayfasi.blogspot.com