Son yıllarda daha fazla yiyeceklerde duymaya alıştığımız “organik” tanımlaması, artık tekstile de girdi. Doğaya etkisi çok fazla düşük olan yöntem ve malzemelerle yetiştirilmiş pamuktan imal edilmiş tekstil ürünlerine yönelik ilgi arttıkça, Türk tekstil firmaları arasında da organik tekstile gercekleşen yatırımlar gidip artış gösteriyor.
Türkiye’de organik tekstilin alıcı ve üreticisinin gidip arttığını dile getiren Ege Giyim sanayicileri Derneği (EGSD) Başkanı Mukadder Özden, kendi derneklerinde organik üretim yapan 10 firma olduğunu, İzmir civarında da 80 kuruluş bulunduğunu ifade etti.
Toptan satışlarının yüzde 10’unu organik üretimin karşıladığını ifade eden Özden, “Dünyada da çok büyük markalar ve alım grupları, elyafta karışım olarak yüzde 5-10 civarında organik kullanarak, bunu da etiketlerinde belirtiyorlar. Dünya çapındaki bu firmaların önem arz ediyor olması da mühim. Bu, çevreye olan bilincin arttığını da gösteriyor” diye belirtti.
‘Fiyat farkı yüzde 20’
Özden, EGSD olarak organik tekstili kamuoyuna daha iyi anlatmak için çeşitli çalışmalar yaptıklarını, 10-13 Nisan arasında 5’incisi tertip edilecek İzmir Ekoloji Fuarı’nda organik hazır giyim ürünlerini sergileyeceklerini ifade etti.
Organik giysinin, hammaddeden mamüle kadar bir takım çevreci standartlar altında üretilmesi manasına geldiğini hatırlatan Özden, “Tarlada başlayıp, pamuk yetiştirilirken uygulanan standartlardan başlıyor. Amele sağlığı ve faaliyet ortamından, konfeksiyon aşamasına kadar hep belirli standartlar var” diyor. Özden, fiziksel olarak organik tekstil ürününün anlaşılamadığını, ancak uzman bir kişinin aradaki farkı görebildiğini vurguluyor.
Test edilerek ürünün organik olup olmadığının anlaşıldığını açıklayan Özden, “Testlerinde zararlı kimyasallar çıkmaz. Alerjik olmayan kumaşlardır ve alerji de yapmaz. Üretimin hiçbir seviyesinde kimyasallar yer almaz. Bu yüzden insan sağlığı ve çevreye duyarlıdır” ifadesini kullanıyor. Özden, organik giysilerin, olağan tekstil ürünleriyle arasında fiyat farkının yüzde 20’yi aşamayacağını da sözlerine ekliyor.
Her isteyen yapamıyor...
Ege Giyim sanayicileri Derneği Başkanı Mukadder Özden, organik tekstil hususunda sıkı denitimlerin olduğunu, bu alanda üretim yapabilmek için Global Organik Tekstil Standardı (GOTS) sertifikasının gerekli olduğunu hatırlatıyor. Aynı zamanda ürünün bütün seviyesinde firmaların da birbirini denetlediğini açıklayan Özden, “Pamuğun kimlerin elinden geçip nereye gelmekde olduğu, ipliği, boyası, nakışı belgeleniyor. Firmalar da birbirini denetliyor. Boyahane, örgücünün evrakını almadan belge düzenleyemiyor“ diyor.
GOTS sertifikası, organik tekstil işleme alanında çalışma gösteren birliklerin ortak çalışması. Bu alanda tanınmış Alman, İngiliz, Amerikan ve Japon üye organizasyonlar tarafından oluşturulmuş. Bu sertifikayı veren kuruluşlardan biri olan Control Union-Sertifiker ve Kalite Yöneticisi Hasret Özkan, GOTS sertifikasının dünyadaki en etraflı tekstil normları olduğunu vurgulayarak, veriliş aşamasını şu şekilde açıklıyor:
“Kontrol kuruluşuna belirli bir ücret ödeniyor ve denetim yapılıyor. Yerinde denetim gibi çalışmalarla uygunluğu görülürse sertifika veriliyor. Türkiye’de bildiğimiz kadarıyla bizimle beraber toplam 5 kuruluş bu sertifikayı veriyor. GOTS’un faaliyet grubu da var. Bu belgeyi vermek isteyen kontrol kuruluşlarının, GOTS’a akredite olmaları lazım geliyor.”
arcaajans.com