Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Tekstilde tasarım taklidine dikkat

Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TETSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Küçükçalık, Türkiye'nin tekstil sektöründeki en önemli sorununun patent olduğunu belirtti.

BURSA (AA) - Türkiye''nin ilk tekstil müzesi olarak Büyükşehir Belediyesi tarafından Bursa''ya kazandırılan Merinos Tekstil Sanayi Müzesi, Prof. Dr. Hanns Herpich ve Prof. Dr. Aydın Uğurlu tarafından hazırlanan "Dokusal Yüzeyler" başlıklı tekstil sergisine ev sahipliği yapıyor.
Tekstil üzerine yapılan çalışmaları ve sergileri bünyesinde ağırlamaya devam eden Merinos Tekstil Sanayi Müzesi''nde, "Çağdaş Lif-Tekstil Sanatları Projesi" kapsamında "Dokusal Yüzeyler" tekstil sergisi düzenlenen törenle izlenime açıldı.
Serginin açılışına Prof. Dr. Ayten Sürür, Müzeler Şube Müdürü Muhterem Çevik, Kültür Sanat Danışmanı Ahmet Erdönmez, Kültür Turizm Daire Başkanı Aziz Elbas, Prof. Dr. Hanns Herpich, Prof. Dr. Aydın Uğurlu, Öğretim Görevlisi Servet Senem Uğurlu ve sanatseverler katıldı.
Törende konuşan Aydın Uğurlu, 26 esere yer verilen serginin uzun geçmişe dayanan tanışmanın bir ürünü olduğunu söyledi. Almanya''da Herpich''ten eğitim aldığını, Senem Uğurlu''nun de kendi öğrencisi olduğunu anlatan Uğurlu, sergi fikrinin hocası Hanns''tan geldiğini ifade etti.
Herkesin, ülkesinin geleneklerine dayalı ürettiği tekstil objelerini modern çağa uydurduğunu anlatan Uğurlu, "Bu düşünce üzerine sergi başladı. İstanbul''da, Almanya''da ve Polonya''ya sergi açtık. Ayten Sürür vasıtasıyla Bursa''ya getirme imkanı bulduk. Dokuma tekniğini kullanarak yeni objeler hazırladık" diye konuştu.
Herpich ise serginin kendisi için iki açıdan önemli olduğunu söyleyerek, "Aydın Uğurlu el ile çalışırken, ben geleneğimiz makineye dayandığı için makineyle çalıştım. Buradaki sergiden çok memnun oldum. Tekstil Sanayi Müzesi''nde çağdaş eserlerimizi sergilemek bizi mutlu etti" değerlendirmesinde bulundu.
Bu serginin, "Çağdaş Lif-Tekstil Sanatları Projesi"nin bir parçası olduğunu aktaran Sürür de projenin ikinci senesine girdiğini hatırlattı. Üç sanatçının eserlerinden oluşan serginin ortak noktasının geleneksel sanattan yola çıkarak çağdaş yorumlar getirilmesi olduğunu ifade eden Sürür, "Bursa tekstil kültürünün merkezi. Son yıllarda endüstrinin gelişmesiyle tekstil kültürü ve vatandaşın bu bilinci unutulmak üzere. Bizler yeniden bilinci oluşturmak amacıyla Çağdaş Lif-Tekstil Sanatları Projesini başlattık. Bu bilinci oluşturacak sergileri Bursa''ya getiriyoruz" diye konuştu.
Daha sonra Elbas tarafından sanatçılara plaket verildi ve sergideki eserler incelendi.
 
samanyoluhaber.com