İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesine, tekstilin merkezi Denizli’den sadece bir tekstil firması girebildi. Denizli Sanayi Odası (DSO) Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, benzer illere göre listeye her geçen yıl daha az firmanın katıldığını söyledi. İlk 500 özel şirkette üç sıra birden yükselerek 17.'liğe yerleşen Er-Bakır, Denizli sıralamasında yine listenin başında bulunuyor. Onu, 46. sırada sekiz sıra yükselen Abalıoğlu Yem ve 100. sırada yer alan Kocaer Haddecilik izliyor. Listedeki firmaların genel olarak geçen seneye göre daha üst sıralara tırmandığı göze çarpıyor. Bir önceki listede ikinci 500 sıralamasına gerileyen Atom Kablo’nun tekrar ilk 500’e dahil olmasıyla Denizlili firma sayısı 12’ye yükseldi. İlk 500’deki Denizlili firmalara bakıldığında metal hammadde fiyatlarındaki artışın da etkisiyle ana metal endüstrisinin beş kablo ve bakır tel, iki demir-çelik olmak üzere yedi firmayla listeye girdiği görülüyor.
Listede Abalıoğlu Yem ve Aynes Gıda sektördeki yükselişlerini sürdürürken inşaatın tek Denizlili temsilcisi Denizli Çimento ise 16 sıra birden yükselerek 437. sırada kendine yer buldu. Yıllar içinde gerileyerek 2009’da sadece bir firmayla sıralamada yer alan tekstil sektörü, 2010 ve 2011’de listedeki firma sayısını ikiye yükseltse de 2013’te de 2012’de olduğu gibi bir firmayla kendine yer bulabildi. Sektörün listedeki tek temsilcisi, yerini oldukça iyileştiren Menderes Tekstil oldu.
DSO Başkanı Keçeci, yaptığı açıklamada, “İSO 500 listesinin yarısını, Marmara Bölgesi’nde yer alan firmalar oluşturuyor. İstanbul 190, Kocaeli 33, Bursa 21, Sakarya 5 firma olmak üzere Marmara Bölgesi, her sene olduğu gibi yine listeye damgasını vurdu. Anadolu’daki sanayicilerimiz, ne yazık ki hep ikinci planda kalıyor. Bunun dışında genel olarak İSO 500’deki şirketlerin ihracat ve kârlılık oranlarının düşmesi endişe verici. Şirketlerin bankalara olan borçları gittikçe artıyor. İnsanlarımızın genellikle inşaat ve ticarete yöneldiğini görüyoruz, halbuki kalkınmamız için sanayiye ihtiyacımız var.” dedi. Denizli’nin durumunu da değerlendiren Keçeci, “Geçen seneyle karşılaştırıldığında, listede bir fazla firmayla temsil edilmemiz gurur verici ama benzer yapı ve büyüklükteki diğer illerin, sıralamaya çok daha fazla firmayla katıldığını görüyoruz. 2010’da listede 16 Gaziantepli firma yer alırken bu sayı, 2013’te çarpıcı bir şekilde 24’e yükseliyor. Aynı dönemde Kayseri temsilci sayısını 10’dan 12’ye, Konya 7’den 9’a yükseltiyor. 2009’da yayınlanan Teşvik Yasası'nda üçüncü bölgede yer alan bu illerin, ikinci bölgedeki Denizli’ye kıyasla istihdam ve ihracatta olduğu gibi İSO 500 sıralamasında da öne çıktığı görülüyor. Her zaman söylediğim gibi bu tablonun, Denizli’ye yeni yatırım gelmedikçe değişeceğini düşünmüyorum.” diye konuştu.
CİHAN