Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Tekstilin Devleri Makinelerini Satıyor

Uzakdoğu'yla rekabet edemeyen birçok tekstilci fabrikasını yurtdışına taşıdı. Bazıları ise sektörü tamamen gözden çıkarmış durumda. Makinelerini satanların en büyük alıcısı ise Hindistan ve Pakistan...
 
AVRUPA'DAN ikinci el tekstil makinesi satın alarak bugünlere gelen Türk tekstilcileri, şimdi ellerindeki makineleri harıl harıl satıyor. Öyle ki başta Bursa ve Denizli olmak üzere iplik ve dokuma fabrikalarının yoğunlukta olduğu yörelerde bu sıralar en gözde işlerden biri makine komisyonculuğu olmuş durumda. Sıkıntıda olan firmaların makinelerini satın alan komisyoncular, bunları Hindistan, Pakistan ve Bangladeş gibi tekstilin hızla geliştiği ülkelere satıyor. Hatta komisyoncular arasında bu fırsattan yararlanıp ucuza makine kapmak için Türkiye'ye gelen Hintlilerin bulunduğu da belirtiliyor...
Uzun süredir sıkıntıda olan tekstil sektöründe birçok firma Türkiye'deki fabrikasını söküp, aralarında Etiyopya'nın bile bulunduğu ucuz işçi cenneti ülkelere taşıdı. Ancak bu alternatifi çare olarak görmeyen tekstilciler de var. Sektörün önde gelenleri arasında olmasına rağmen "tekstilden yaka silken" bu işadamlarına ait firmalar, bu sıralar söküm aşamasında. Özellikle de Denizli, Bursa, Gaziantep ve Çorlu'da milyonlarca dolarlık tekstil makinelerinin şu anda alıcı beklediği belirtiliyor.
Tekstil makinesi alım satımı yapan As Dahili Ticaret'in sahibi Fatih Zulkadiroğlu, Adana ve Gaziantep'teki birçok firmanın makinelerini Uzakdoğu'ya sattıklarını belirtiyor. Örneğin Çukobirlik'in Adana'daki iplik fabrikasındaki makineleri yaklaşık 2.5 milyon dolara Pakistanlı bir firmaya sattıklarını söyleyen Zulkadiroğlu, "Bu şirketin boyahanesi ise şu anda ihale aşamasında" diyor. 
EN BÜYÜK ALICI HİNDİSTAN 
Fatih Zulkadiroğlu, Türkiye'nin en köklü tekstil işletmelerinden biri olan ve bir süre önce üretime ara veren Sönmez Filament'in makinelerinin Bangladeşli ve Hintlilere satışına da kendilerinin aracılık ettiğini söylüyor. Bu firmanın bir diğer iplik fabrikası da sökülmüş, makineleri ise alıcı bekliyor. Zulkadiroğlu, Sümerbank'ın Adana, Antalya, Eskişehir ve İzmir fabrikalarındaki makinelerin bir kısmının hurdaya ayrıldığını, kalan bölümünün de Pakistan'a satıldığını ifade ediyor.
Eren Holding'in Çorlu'daki iplik fabrikasındaki makinelerin yarısını geçtiğimiz aylarda Avusturyalı bir şirket aracılığıyla Bangladeş'e sattığını da hatırlatalım. Böylece Eren Tekstil'in yıllık üretim kapasitesi 50 bin iğden 25 bin iğe indi.
Birkaç yıldır Türkiye'den yılda ortalama 100 milyon dolarlık tekstil makinesi satıldığını iddia eden Zulkadiroğlu, bu rakamın önümüzdeki yıl daha da artacağını vurguluyor. Zulkadiroğlu'nun verdiği bilgilere göre, Türk tekstilcilerin elden çıkardığı makinelerin yüzde 80'i Hindistan'a gidiyor.
Bu arada son yıllarda tekstil sektörüne ciddi yatırımlar yapan Hindistan'ın, Türkiye'den ikinci el makine satın alırken, bir yandan da son teknolojiyle aynı tekstil makinesi ürettiğini hatırlatalım. Hindistan'ın İzmir Fahri Başkonsolosu Turgut Koyuncuoğlu, Hintlilerin Alman ve İsviçreli tekstil makinesi üreticilerinin patentiyle bu sektöre yatırım yaptıklarını ifade ediyor. 
İPLİKÇİLER ÖNDE 
Makinelerini satılığa çıkartan tekstilciler arasında daha çok iplik ve dokuma firmaları göze çarpıyor. Özellikle havlu, bornoz başta olmak üzere ev tekstili ürünleriyle ismini duyuran, bunun yanında open end ve ring ipliği üreticilerinin yoğunlukta bulunduğu Denizli'de de makinelerini söken sökene...
Denizli Tekstil ve Konfeksiyon Sanayicileri Derneği Başkanı ve Durtaş Tekstil'in patronu Kazım Arslan, makinelerini satılığa çıkaran firma sayısının bir iki yıl öncesine göre büyük bir artış gösterdiğini vurguluyor. Bu firmalardan biri de Abalıoğlu YemSoya Tekstil. Üretimini geçen yıl durduran firma, makinelerini yaklaşık 6 milyon dolara Hintli bir firmaya satmış. Sektörden umudunu kesen bir başka şirket de Değirmenci Grup... İplikten konfeksiyona entegre bir işletme olan grup, havlu ve bornoz başta olmak üzere ev tekstili de üretiyor. Ancak firma daha birkaç hafta önce 800 kişiyi birden işten çıkarmış. Kazım Arslan, Değirmenci Grup'un faaliyet alanlarını daraltırken, makinelerinin bir kısmını da satmaya başladığını ifade ediyor. 
paradergi