TİM: İhracat Nisan'da % 4,9 arttı
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Nisan ayında ihracatımız, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,9 artışla 11 milyar 870 milyon dolar oldu" dedi.
Büyükekşi, nisan ayı ihracat verilerine ilişkin Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen basın toplantısında, "Nisan ayında ihracatımız, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,9 artışla 11 milyar 870 milyon dolar oldu. İlk 4 ayda ihracatımız yüzde 5 artarak 48 milyar 943 milyon dolara yükseldi" dedi.
"Son 12 aylık ihracatımız ise yüzde 11 artışla 153 milyar 485 milyon dolar oldu" diyen Büyükekşi, şöyle konuştu: "Nisan ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 769 milyon dolar ile otomotiv sektörümüz yaparken, 1 milyar 432 milyon dolarla kimya sektörümüz ikinci, 1 milyar 327 milyon dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörümüz üçüncü sırada yer aldı." -İller bazında ihracat- Büyükekşi, iller bazında bakıldığında, en fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında ihracatını en fazla artıran ilin yüzde 19 ile Gaziantep olduğunu bildirdi.
Gaziantep'i yüzde 15 artışla Denizli'nin ve yüzde 14 artışla da Bursa'nın takip ettiğini anlatan Büyükekşi, şöyle devam etti: "Nisan ayında Adana'nın ihracatı yüzde 5, İstanbul ihracatı yüzde 4, İzmir'in ihracatı yüzde 3 artış kaydetti. Ankara'nın ihracatı yüzde 2, Kocaeli'nin ihracatı yüzde 4, Hatay'ın ihracatı yüzde 5, Manisa'nın ihracatı yüzde 20 düşüş kaydetti." -"AB'ye ihracatımız nisan ayında yüzde 3 yükseldi"- "Nisan ayında AB pazarındaki ihracat artışımız sürdü" ifadelerini kullanan Büyükekşi, şunları kadetti: "AB'ye ihracatımız nisan ayında yüzde 3 yükseldi. Nisan ayında Bağımsız Devletler Topluluğu ve Afrika ülkelerine ihracatımız yüzde 14 artarken, Kuzey Amerika'ya yüzde 12 ihracat artışı yakaladık. Libya'ya ihracatımız yüzde 49, Türkmenistan'a ihracatımız yüzde 47, Cezayir'e ihracatımız yüzde 33, Hollanda'ya yüzde 30, Fas'a yüzde 28, Ukrayna'ya yüzde 25, Çin'e yüzde 21, Irak'a yüzde 15, İtalya'ya yüzde 13 ve Rusya'ya yüzde 8 artış gösterdi. Suriye'ye ihracatımız ise nisan ayında yüzde 56, ilk 4 ayda ise yüzde 15 artış yükseldi."
"Emtia fiyatları önemli ölçüde gerilemiş durumda"
"Dünya ekonomisi genelinde 2013 büyüme beklentisi yüzde 2,8'den yüzde 2,6'ya çekilmiş durumda" diyen Büyükekşi, şöyle konuştu: "Son açıklanan verilerle küresel ekonomik yavaşlama yönünde endişenin devam ettiği gözleniyor. Avro bölgesindeki resesyon ise devam ediyor. Dünya Ticaret Örgütü, 2013 yılında dünya ticaret hacmine dair büyüme öngörüsünü miktar bazında yüzde 4,5'dan yüzde 3,3'e indirdi. Değer olarak ise büyüme öngörüsü yüzde 5'den yüzde 3'e çekildi. Dünya ekonomilerindeki yavaşlama ve bazı gelişmiş ülkelerde resesyon endişesiyle emtia fiyatları geriliyor. Emtia fiyatları önemli ölçüde gerilemiş durumda. Örneğin petrol fiyatları son 4 yıl içerisindeki zirve seviyesinden yüzde 14, altın fiyatları yüzde 17, pamuk fiyatları yüzde 45 gerilemiş durumda. Brent petrol fiyatı 100 doların altına indi. Altın fiyatlarında önemli bir gerileme yaşandı."
"AB için toparlanma beklenenden de uzun süreceğe benziyor"
Büyükekşi, Avrupa Birliği'nde (AB) işsizliğin yüzde 12 ile rekor seviyede olduğunu, AB'nin hala büyüyememe sorunuyla boğuştuğunu vurguladı.
Resesyon beklentisinin, politika değişikliklerini de beraberinde getirdiğine değinen Büyükekşi, G-20 ülkelerinin sıkı para politikalarından vazgeçerek genişlemeye yönelik önlem almaya başladığını açıkladı.
Çin haricinde 69 büyük ekonominin genel toplamına bakıldığında, ilk 2 aydaki ihracat büyümesinin yüzde sıfır mertebesinde olduğunu anlatan Büyükekşi, şöyle devam etti: "Brezilya, Meksika, Kanada, Japonya ve Rusya'da ihracat düşüşü var. Küresel talebin zayıf olması, dünya ticaretindeki durağanlığın en önemli sebebi. Avrupa Birliği için toparlanma beklenenden de uzun süreceğe benziyor. Biz ihracatçılar ana pazarımız olan AB'deki bu düşüşe adapte olduk. Ancak toparlanmanın uzun sürmesi ihracatımızın büyümesini de olumsuz etkiliyor."
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Küresel ekonomide yaşanan durgunluğa rağmen, ihracat artışında dünyadaki pek çok ülkeden çok daha iyi bir durumdayız. Gelişmiş ekonomilerle aramızdaki farkı kapatmak için bugünler bizim için önemli fırsatlar sunuyor. Bu fırsatları değerlendirebilmemiz için ihracata dayalı büyüme tempomuzu korumamız gerekiyor" dedi.
Büyükekşi, nisan ayı ihracat verilerine ilişkin Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen basın toplantısında, dünyadaki olumsuz gelişmelere rağmen, Türkiye'nin ihracat artışında ön sıralardaki yerini koruduğunu vurguladı.
Türkiye'nin, 2013 yılının ilk çeyreğinde, ihracatta yakaladığı yüzde 5'lik büyümeyle dünyada 4. sırada yer aldığını ifade eden Büyükekşi, şöyle konuştu: "Küresel ekonomide yaşanan durgunluğa rağmen, ihracat artışında dünyadaki pek çok ülkeden çok daha iyi bir durumdayız. Gelişmiş ekonomilerle aramızdaki farkı kapatmak için bugünler bizim için önemli fırsatlar sunuyor. Bu fırsatları değerlendirebilmemiz için ihracata dayalı büyüme tempomuzu korumamız gerekiyor. Nispeten iyi durumdayız ama daha iyi olmamız gerekiyor.
Dünya ticaretindeki durağanlığı, Türkiye'nin ayağına gelmiş önemli bir fırsat olarak da değerlendirebiliriz. 2020 yılında gelişmekte olan ülkelerin dünya ticaretinde yüzde 40 pay alacağı öngörülüyor. Bu yüzden bugünkü ekonomik ortamda, Türkiye'nin atılım yaparak payını arttırmasının tam zamanıdır. Türkiye olarak küresel ekonomiye entegre olmaktan, rekabet etmekten korkmuyoruz. Kapalı pazarlara girmek için kapıları zorluyoruz."
"Batı dünyası, kendi içinde ekonomik pazar oluşturmak istiyor"
Büyükekşi, Avrupa Birliği'nin (AB) serbest ticaret antlaşması yaptığı tüm ülkelerle serbest ticaret antlaşması istediklerini bildirdi.
AB ve ABD'nin serbest ticaret antlaşması yapmak için müzakerelere başladığına değinen Büyükekşi, şunları kaydetti: "Batı dünyası, kendi içinde büyük bir ekonomik pazar oluşturmak istiyor. Sadece mal ticaretini değil, aynı zamanda hizmetleri ve kamu alımlarını da içeren yeni nesil bir serbest ticaret antlaşması yapıyorlar. Biz Türkiye'nin bu gelişmenin dışında kalmasını ve zarara uğramasını istemiyoruz. Aynı paralelde Türkiye-ABD arasında bir serbest ticaret antlaşması yapılmasını da istiyoruz. AB ile ABD'nin gerçekleştireceği anlaşmanın Türkiye'ye olası etkilerini araştırmak için, bir etki analizi çalışması başlatacağız."
"Büyümenin en az 2 puanı ihracattan gelsin"
Büyükekşi, Türkiye'nin 2012 yılında büyümesinin yüzde 2,2 olduğunu hatırlatarak, bu büyümenin tatmin edici olmadığını anlattı.
"2013 yılı programında Türkiye'nin yüzde 4 büyümesi öngörülüyor" diyen Büyükekşi, şöyle devam etti: "Büyümenin kaynakları iç tüketim ve yatırım artışı olarak görülüyor. Büyümenin en az 2 puanı ihracattan gelsin. İç tüketim ve yatırımla beraber büyüme yüzde 5'lere ulaşsın. 2013 yılı çift kanatlı büyüme yılı olsun istiyoruz. İhracatın büyümeye katkısının sürdürmesi için uygun iklime ihtiyaç var." Büyükekşi, ihracatın daha hızlı artabilmesi için mutlaka destek verilmesi gerektiğine işaret ederek, Türk ihracatçısının Ar-Ge'ye de, tasarıma da kaynak ayıramadığını bildirdi.
"İhracatçımız karlılık için rekabetçi kur istiyor" açıklamasında bulunan Büyükekşi, "Bu konudaki talepler son dönemde daha da sıklaştı, yoğunlaştı. İhracatçımız, enflasyona göre dengelenmeyen bir kur ile rekabet edemiyor. TL bazda tüm girdiler enflasyon oranında artarken, kurlar hareket etmiyor. Artık bu duruma bir çare bulunması gerekiyor. Biz döviz kuru sepetinin kademeli olarak 2.10 lira ve sonrasında da 2.20 lira seviyesinde olması gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.
Konuşmanın ardından 2012 yılında Bilecik'te en fazla ihracat yapan 5 firmaya teşekkür plaketi verildi.