Toroslar Belediyesi, yeni bir Avrupa Birliği (AB) projesine daha imza attı. İSGEV ve Günebakan Kadın Derneği'nin proje ortaklığında bir yıl sürecek, 140 bin Euro bütçeli proje ile özellikle şiddet mağduru kadınlar ve dezavantajlı gruplardan 80 kişiye, tekstil sektöründe verilecek eğitimle girişimcilik ve istihdam imkanı sağlanacak.
Toroslar Belediyesi, İçel Sanayi Araştırma Teknoloji Geliştirme ve Eğitim Vakfı (İSGEV) ve Günebakan Kadın Derneği işbirliğinde "Dezavantajlı Kişilerin Tekstil Sektöründe İstihdamının ve Küçük Ölçekli Girişimcilerinin Desteklenmesi Projesi"ni hayata geçiriyor. Tekstil sektöründe işadamlarının nitelikli eleman sıkıntısı göz önüne alınarak, hem sektörü insan kaynağı kazandırmak hem de dezavantajlı kişilere istihdam ve iş alanı oluşturmak amacıyla başlatılan proje, AB ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilecek 140 bin Euro hibe ile yürütülecek.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB Koordinasyon Dairesi Başkanlığı koordinesinde gerçekleştirilecek projenin tanıtımı, Yunus Emre Kültür Merkezi'nde yapıldı. ToroslarBelediye Başkanı Hamit Tuna, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut, tekstil sektöründe faaliyet gösteren işadamları, meclis üyeleri ve çok sayıda davetlinin katıldığı tanıtım toplantısında, yeni projenin amacı ve hedefleri anlatıldı.
"AB projeleri ile insanımıza katkı sağlıyoruz"
Toroslar Belediye Başkanı Tuna, toplantıda yaptığı konuşmada, 2004 yılında göreve geldikleri günden bugüne kadar gerçekleştirdikleri AB projeleri hakkında bilgi verdi. "12 yıldır AB projeleri konusunda yol yürüyoruz ve yaklaşık her yılda 1 proje alarak yolumuza devam ediyoruz" diyen Tuna, AB projeleri ile hem Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin her yıl havuza koyduğu 280 milyon Euro'nun bir kısmını Mersin'e kazandırarak, insanlara katkı sağladıklarını hem de yaptıkları her projenin kendilerine yeni bir ufuk açtığını söyledi. Toroslar Belediyesi Mesleki Teknik Eğitim Kursları'nın (TORTEK), işin sürdürülebilir olmasını sağlamak için yaptıkları ikinci adım olduğunu belirten Tuna, "Bugün TORTEK bünyesinde 26 branşta 58 lokal yerde 17 bin insanımızı mesleki eğitimle meslek sahibi yaptık. Birçoğu girişimci oldu, birçoğuna özellikle aşçılık ve iklimlendirmede iş kapısı ve hayatlarını idame ettirecek mesleklerini seçmeye vesile oldu" dedi.
AB projelerinin kendilerine ve Toroslar bölgesine önemli değer kattığını vurgulayan Tuna, her gün yeni bir proje peşinde olduklarını dile getirdi. Şu anda Almanya ile mesleki eğitim ve bunun altyapını oluşturmayı kapsayan bir proje üzerinde görüşmeler yaptıklarını aktaran Tuna, "Görülen o ki, 600 bin Euro'luk bize malzeme ve altyapı noktasında ilk etapta katkı sağlayacak. İş artık somutlaşma yönünde bir noktaya gidiyor" diye konuştu.
"Zor durumdaki kadınlarımıza tekstil sektöründe eğitip verip, işadamlarına yetişmiş eleman olarak sunacağız"
Toroslar bölgesinde işsizlik noktasında çekilen sıkıntıların belli olduğunu ifade eden Tuna, mesleki eğitim kurslarını hazırlarken işadamlarının nitelikli ara eleman ihtiyacını göz önüne aldıklarını dile getirdi. Son proje ile dezavantajlı kadınlar ve ekonomik anlamda zor durumda olan kişilere tekstil sektöründe mesleki eğitim verip, işadamlarına yetişmiş eleman olarak sunacaklarını kaydetti. Toroslar bölgesinde tekstil sektöründe 24 işadamının faaliyet gösterdiğini ve himayelerinde yaklaşık 5 bin kişinin çalıştığını anlatan Tuna, "Şimdi bunun üzerine çok ciddi bir çalışmamız var. İşadamlarımızın yaptıkları işler sonucu doğan atık malzemelerin toplanmasına dair yeni bir proje üretiyoruz. Günlük yaklaşık 3-4 ton tekstil atığı çıkıyor. Bunu değerlendirmek, sağlıklı şekilde yeniden kazanımının sağlanması için bir proje geliştiriyoruz" şeklinde konuştu.
"Dezavantajlı gruplar için her zaman taşın altına parmağımızı koyduk"
MTSO Başkanı Aşut da dezavantajlı grupların toplumda ayakta durabilmeleri, onurlu bir şekilde yaşayabilmeleri, güvenle geleceğe bakabilmeleri ve kendilerini büyük Mersinailesinin bir parçası olarak hissetmeleri adına, MTSO olarak her zaman taşın altına koyduk parmaklarını koyduklarını, ya bu projelerin öncüsü ya da paydaşı olduklarını söyledi. Dezavantajlı herkes için projeler üretip, toplum merkezleri yaptırdıklarını belirten Aşut, "Ancak, bu noktada kadınlarımızın, genç kızlarımızın çok daha fazla ilgiye muhtaç oldukları; toplumda güvenle ve onurlu bir şekilde birer birey olarak ayakta durabilmeleri adına hepimizin çok daha fazla çaba göstermek zorunda olduğumuz bir gerçek. İşte bu amaçla MTSO olarak 1999 yılında İSGEV'i kurduk. İSGEV kurulduğu günden bu yana özellikle tekstil sektöründe çalışmak üzere 15-40 yaş arası gençlerimizi ve kadınlarımızı bir meslek sahibi yaptı, yapmaya devam ediyor. Toroslar Belediyemizin öncü olduğu bu proje, bu anlamda MTSO olarak bizim yıllardır süregelen hedeflerimize ve çalışmalarımıza o kadar uygun geldi ki, bu projenin bir paydaşı olmaktan gerçekten mutluluk duyuyoruz" ifadelerini kullandı.
"Bu projeyi bir umut projesi olarak görüyorum"
"Bizler kentin tüm dinamikleri olarak, büyük Mersin ailesine inanan insanlar ve kurumlar olarak, hiçbir kadınımızın, kızımızın, gencimizin şiddet mağduru olarak ezilmesine izin vermeyeceğiz" diyen Aşut, şöyle devam etti: "Mersin ailesine inananlar olarak, dezavantajlı grupların yoksulluktan, işsizlikten, becerisi veya mesleği olmamasından ötürü toplumdan dışlanmasına, ezilmesine ve geleceklerinin ellerinden alınmasına izin vermeyeceğiz. Biz bu ve benzeri projeleri bu gözle görüyoruz, bu projeye böyle bakıyoruz. Ben bu projenin sonunda sadece birer meslek sahibi olarak değil, birer girişimci olarak çıkacak kadınlarımızı, gençlerimizi şimdiden görüyorum. Bu projeyi, her düzeyde bir eğitim ve uyum projesi olarak görüyorum. Bir umut projesi olarak görüyorum." - MERSİN