Son zamanlarda çevre örgütleri de dahil dünya kamuoyu, tekstil ve aksesuar ürünlerindeki insan ve doğaya zararlı maddelerin kullanımını konuşuyor. Gelişmiş ülkeler sağlığa zararlı olduğu için yasak olan maddelerin kullanılmaması konusunda yoğun gayret gösteriyorlar. Ancak bu durum ne yazık ki ülkemizde yeteri kadar denetlenemiyor, ithal ürünler çok sıkı takipten geçmiyor.
Türk ev tekstilinin kalbi, Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TETSİAD) da Uzakdoğu’dan gelen ucuz ürünlerin tamamına yakınının insan sağlığını tehdit ettiğine dikkat çekiyor. Bu ülkelerle yapılan ithalatların özel ve çok sıkı kontrollerden geçmesi, gelen her maldan numune alınarak kimyasal kontrol için laboratuvar denetimine gönderilmesi gerektiğini belirten TETSİAD Yönetimi, AB ve ABD’nin uyguladığı katı kuralların ülkemizde de uygulanmasını ve her sektörde bir otokontrol sistemi oluşturularak ithalata yönelmek yerine, iç üretimi artırmanın gerekliliğini savunuyor.
Zehirli Ayakkabı Haberleri Akla “Acaba?” Sorusunu Getirdi
Geçtiğimiz aylarda satışa sunulduğu tespit edilen ithal “zehirli ayakkabı ve giyim malzemeleri”, kamuoyunda diğer ürünler için de “acaba” sorusunu akla getirdi. Bu soru tabi ki ev tekstili için de geçerli. Başta azoik boyalar olmak üzere bu maddelerin kullanıldığı ürünlerin özellikle Avrupa Birliği ülkelerinde ve ABD’de satışı yasak. Yakın zamana kadar hazır giyim ürünlerine odaklanan resmi makamlar, artık ev tekstili ürünlerini de sıkı denetim altına aldılar. TETSİAD, üstümüzü örttüğümüz ve tüm vücudumuzla temas eden örtüler, oturduğumuz döşemelik kumaşlar, yattığımız çarşaflar, elimizi-yüzümüzü sildiğimiz ev tekstili ürünlerine karşı tüketicilerin dikkatli olması gerektiğine dikkati çekti. Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TETSİAD) ayrıca, resmi makamları ve gümrükleri, daha sıkı denetim yapmaya davet etti. Türk ev tekstili ürünleri hali hazırda yapılan tüm denetimlerden tam not alarak güvenli olduğunu ispat ediyor.
İç Üretimi Artırmak En Güvenilir Çözüm
TETSİAD, Uzakdoğu ürünlerine itimat etmeden kendi ürettiğini kullanan bir ülke olmayı amaçlayan Türkiye’nin, hem halk sağlığı hem de ülke ekonomisi açısından iç üretimi artırıcı faaliyetlerine hız vermesi gerekliliğini savunuyor. Üyeleriyle birlikte bu konu için gerekli çalışmaları başlatan TETSİAD, halkı da özellikle Uzakdoğu menşeili ürünlerden uzak durmaları, yerli malı tercih etmeleri konusunda uyarıyor.
tekstilteknik.com