Ünlü modaevleriyle rekabet etmek, uluslararası arenada kabul gören markalar oluşturmak amacıyla başlayan Turkish Fashion-ID projesi, Türkiye’de modayı devler ligine yükseltmeyi hedefliyor. Moda Tasarımcıları Derneği (MTD), Kalkınma Bakanlığı ve İstanbul Kalkınma Ajansı’nın katkılarıyla hayata geçen bu önemli projeyi, dernek başkanı Mehtap Elaidi anlattı.
Hale Ceylan Barlas
Moda Tasarımcıları Derneği Başkanı Mehtap Elaidi, Turkish Fashion-ID projesi kapsamında dünyaca ünlü isimlerin eğitim verdiğini söylüyor: “Moda tasarımcıları, üç kurluk bir eğitim sürecinden geçiyor, herbir kur yaklaşık üç ay sürüyor. Her kurda Moda Tasarımcıları Derneği’nin 20 üyesi, Birleşmiş Markalar’ın beş üyesi bizzat bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde ilk kuru tamamladık ve tasarımcılarımıza sertifikalarını verdik. Şimdi sıra ikinci kurda. Derslere, London College of Fashion bünyesinde yıllarca danışmanlık hizmeti vermiş, moda endüstrisi ve sektör işleyişleri konusunda uzman Toby Meadows; Designer’s Handbook kitabının yazarı tasarımcı Paula Anne Keech; Brand Baker danışmanlık şirketiyle uluslararası markalara ve tasarımcılarla danışmanlık hizmeti veren Bethan Alexander; uluslararası markalarla tasarımcıların defile ve şov organizasyonlarını yapan, üniversitelerde moda eğitimleri veren Lee Lapthorne; London College of Fashion’da dekanlık yapmış, 40 yılı aşkın deneyimleriyle tasarımcı ve markalara danışmanlık hizmeti verem Roy Peach gibi pek çok uzman katılıyor.”
Geçen yıl eylül ayında Moda Tasarımcıları Derneği (MTD), Kalkınma Bakanlığı ve İstanbul Kalkınma Ajansı’nın katkılarıyla tasarımcılara özel bir proje başlatıldı: Turkish Fashion-ID. Proje kapsamında 85 moda tasarımcısı; Eğitim ve Danışmanlık, Sözleşmeler ve Fikri Mülkiyet Hakları, Tasarımcı Destek ve Teşvikleri, Yurtiçi ve Yurtdışı Moda Organizasyonları ve Sektörel İşbirlikleri konularını kapsayan ‘Moda Girişimciliği Eğitim Programı’na katıldı. Ayşe Deniz Yeğin, Gül Ağış, Jale Hürdoğan, Nejla Güvenç, Simay Bülbül, Özlem Erkan gibi deneyimli tasarımcılar da uluslararası alanda rekabet edebilmek için Turkish Fashion-ID projesine katılıp 22 Ocak’ta sertifikalarını alan isimler arasında.
Moda Tasarımcıları Derneği Başkanı Mehtap Elaidi, projenin Türk tasarımcılar için neden bu denli önemli olduğunu şöyle açıklıyor: “Turkish Fashion-ID, Türk moda tasarımcılarını daha çok kuvvetlendirmeyi hedefliyor. Şu bir gerçek ki moda markası yaratabilmek için sadece tasarım yapmak yeterli değil. Altının doldurulması gereken pek çok done var: Bir marka nasıl yönetilir? İş planı nasıl yapılır? Koleksiyon nasıl ve kimlere sunulur? Hangi kanallarla sunulur, nasıl ihracat yapılır? Bunların bilinmesi gerekiyor. Ayrıca finansal planlamadan risk yönetimine, ürünün müşteriye sunumundan ‘look book’ hazırlamaya, trend araştırmalarından marka kimliği geliştirmeye pek çok alanda eğitim verilecek. Uluslararası alanda ‘moda yapıcı’ ülke konumuna gelmek için markalaşmak, özgün tasarım ve koleksiyonlara imza atmamız büyük önem taşıyor.”
BİZ TASARIMCIYIZ TASARIM YAPARIZ!
Turkish Fashion-ID’nin Türkiye’nin 2023 hedefleri doğrultusunda gerçekleştiğinin de altını çizen Elaidi, 52 milyar dolarlık ihracata ulaşmayı planladıklarını da vurguluyor: “Mevcut ihracat potansiyelimizin moda-marka ve tasarım odaklı ürünlerle katma değer yönünde geliştirilmesini amaçlıyoruz. 2023’e kadar Türk modasını çok iyi bir seviyeye getirmeyi planlıyoruz. Türkiye kendi moda markalarını yaratacak güçte ve bizlerin de bu süreci iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Bir tişörtü 5 liraya değil tasarımını yaparak katma değerli bir şekilde 15 liraya ihraç ediyor olmamız lazım. Endüstrinin temeli tasarımcı. Çok kuvvetli bir tekstil sektörümüz olmasına rağmen marka yaratmak için moda tasarımcılarına ihtiyacımız var. Tasarımcıları kuvvetli hale getirmek lazım ki işbirlikleri oluşabilsin.”
Projeyle moda tasarım algısını değiştireceklerini belirten Elaidi, yaptıkları işin tam karşılığını hala alamadıklarından da yakınıyor: “İşimizin tam karşılığını bulmayan tanımlar kullanılıyor. Bize genellikle modacı deniliyor. Bizler moda tasarımcısıyız ve tasarım yapıyoruz. Modacı derseniz bunun içine modayla ilgilenen herkes girer. Moda fotoğrafçısı, moda stilisti gibi birçok ayağı var.”
Projenin bitiş tarihi ise Mayıs 2014. Mehtap Elaidi, proje bittiğinde tüm tasarımcıların her anlamda donanımlı olacaklarını, aldıkları eğitimin özellikle İstanbul Moda Haftası’nda meyvelerini toplayacaklarını söylüyor. Peki biz ne zaman Türkiye’den bir tasarımcıyı dev isimler arasında göreceğiz? Mehtap Elaidi, finansal sorunlara dikkat çekiyor: “Tasarımcılar olarak yapmamız gereken o kadar çok şey var ki... Maalesef hepsi finansla alakalı. Bugün yurtdışında kendini diğerlerinden ayrıştırabilmen için çok iyi bir koleksiyon hazırlaman lazım. Doğru insanla PR çalışmaları yapmalısın. Doğru işbirliklerine imza atmalı, en az altı sezon sürdürebilmelisin. Eğer altı sezon yapabilecek maddi gücün yoksa, kolay kolay yurtdışına açılamazsın.”
stargazete.com