Whatsapp Tekstil Kursları Destek Hattı

Türk tekstilcisine Norveç uyarısı

İngiliz medya kuruluşu, Marks and Spencer ve internet satış mağazası Asos tarafından satılan kıyafetlerin üretiminde çocukların çalıştırıldığını iddia etti. Dünya Gazetesi'nden Kerim Ülker'in haberine göre, iddialar arasında ayrıca, mültecilerin Zara ve Mango'nun kot pantalon üretiminde de kayıt dışı olarak çalıştırıldığı da vardı. Bu iddialara Türk tekstilcisinin yanıtı da gecikmedi.

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, uluslararası markalarına üretim yapan firmalarda Suriyeli çocuk işçi çalıştırıldığına ilişkin haberleri yalanladı. Hatta Tanrıverd, “Biz, 14 bin ihracatçı firmamızı tek tek gezdirmeye hazırız. Çamur at izi kalsın yöntemiyle Türkiye’nin lider ihracat sektörüne zarar vermeyi amaçlayanları, kınıyorum” demişti. Bu tepkilere sektörden firmalar da katıldı.

Ancak önceki gün Türkiye’yi ve Türk tekstilcisi yine Suriyeli Çocuk İşçi iddiasıyla tekrar gündemdeydi. Ancak bu kez iddialar Türk tekstilini daha da etkileyeceğe benziyor.

Bilindiği üzere dünyanın en büyük fonu Norveç’te… 900 milyar dolarlık aktifi bulunan, küresel bir çok firmada hissedar olan Norveç Varlık Fonu, sosyal baskılar nedeniyle bazı kararlar aldıklarını açıkladı. Çevre kirliliği, çocuk işçi çalıştırma ve insan hakları ihlali bu kararın ana sebebiydi. Kömürle çalışan 10’dan fazla küresel enerji şirketlerine yatırımlarını durdurma kararı alan fonun hedefinde Türkiye’de vardı.

Norveç Varlık Fonu CEO’su Yngve Slyngstad, 2016’da Türkiye’de üretim yapan veya ürün tedarik eden 22 uluslararası tekstil deviyle görüştüklerini belirtti. Bazı endişeleri olduğunu söyleyen fonun CEO’su hissedar oldukları bu 22 şirketin Türkiye’de ürün tedarik ettiği firmalarda Suriyeli çocuk işçi çalıştırıldığına yönelik iddiaların gündeminde olduğu ve insan hakları ihlali riski taşıdığını ifade etti.

Yani Norveç fonu özetle bu 22 dev şirkete “Türkiye’de tedarikçileriniz çocuk işçi çalıştırıyorsa size yaptığımız yatırımları durdururuz” tehdidinde bulundu.

 

Türk tekstilcisi yine bir Suriyeli Çocuk İşçi kriziyle karşı karşıya… 900 milyar dolarlık bir kamu fonunun ileride buna yönelik bir karar alması, sektörü daha da zor duruma sokacağa benziyor. Unutmamak gerekiyor. Norveçli fonun Türkiye’deki varlığı ise 1 milyar dolar civarında…hurriyet.com