Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) tarafından gerçekleştirilen Ar-Ge Proje Pazarı'na sunulan İnovatif Proje'yle Türkiye aktif karbon kumaş üretimine başladı. Proje, Türkiye'ye aktif karbon kumaş üretimini kazandırmanın yanı sıra, üretim maliyetini 10'da 1'e düşürdü. UTİB'ten yapılan açıklamada, İnovasyon ve Ar-Ge ısrarlarının süreceğini belirten Başkan İbrahim Burkay, "Proje Pazarı etkinliklerine başlarken, orta vadede bu tarz sonuçlar çıkacağını biliyorduk. Orta ve uzun vadede ekonomiye yeni ürün ve proje kazandıracaklarına inanarak yola çıkmıştık. Şimdi bunu görmek bizi mutlu ediyor" dedi.
Dünyada birkaç ülkede üretilebilen aktif karbon kumaşlarının, Türkiye'de ilk kez üretilmesini sağlayan Numan Huda da uyguladığı yöntemle üretimi emsallerinden çok daha ucuza, 10'da 1 maliyetle gerçekleştirildiğini belirtti. Huda, "Türkiye'de ilk kez üretilen aktif karbon kumaşlarla üretilen solunum maskeleri, benzerlerinden farklı olarak sadece partiküllerin değil; tüm moleküler gaz ve kokuların girmesini de engelliyor. Aktif karbon kumaşlar, karbon içeriğinin arıtma ve saflaştırma özelliğinden yararlanıyor" ifadelerini kullandı.
-"MALİYETİ 10'DA 1'İNE DÜŞÜRDÜ"-
Numan Huda, ABD'den metrekaresini 160 dolara incelemek için aldığı kumaşı hiç unutamadığını belirterek şunları söyledi:
"Şimdi aynı kumaşı 10'da bir fiyata üretiyorum. Şirketim 2013 yılında kayda değer ürün üretimi gerçekleştirerek önemli bir miktarda ciro yapmıştır. 2014yılında üretim kapasitesini arttırmak üzere yeni fabrika kurmayı planlıyoruz. Ayrıca 2014 yılında Almanya ve Amerika'ya ürün vermek üzere anlaşmalar yaptık. Hedefimize ulaşıyoruz devamı gelecek."