Münih ve Köln Endüstri ve Ticaret Odaları (İHK), Türkiye’deki partnerleri ile Alman meslek eğitim sistemini Türkiye’ye taşıyacak. ‘Meslek Eğitim Köprüsü’ projesinin hedefinde ise Türkiye için kalifiye eleman yetiştirmek var.
Avrupa’nın lokomotifi konumundaki Almanya’da verilen kaliteli meslek eğitimi, Almanya’da işverenlerin kalifiye eleman ihtiyaçlarına merhem olurken Münih ve Köln Endüstri ve Ticaret Odaları’nın (İHK) Türkiye’de benzer bir proje çalışması yaptıkları bildirildi.
Uşak, Simav, Gediz, Kütahya ve Afyonkarahisar Endüstri ve Ticaret Odaları ile hayata geçirilen ‘Türkiye ve Almanya Arasında Meslek Eğitim Köprüsü’ projesiyle hem okul hem pratik eğitimin verildiği Alman meslek eğitimi sisteminin Türkiye’de de yerleşmesi amaçlanıyor.
Projenin hedefinde ise Türkiye’deki işverenlerin ihtiyaç duyduğu kalifiye elemanları yetiştirmek var.
Konu hakkında yapılan açıklamada Türkiye’deki şirketlerin, hali hazırdaki eğitim sisteminin kalifiye eleman ihtiyacını karşılamadığından şikayetçi olmalarının ve Alman eğitim sistemini tanıyan şirketlerin isteklerinin projenin temelinin atılmasında etkili olduğu haber verildi.
Geçen yıl projeye Uşak’ta imza atıldıktan sonra proje için gerekli alt yapı tespitlerinin yapıldığı ve Türkiye tarafından okul izni için izinlerin alındığı açıklandı. Bu bağlamda Türk meslek eğitimci ve öğretmenlerin Köln ve Münih’te farklı branşlarda eğitime tabi tutulacağı ve diğer taraftan da meslek eğitimi için müfredat ve düzenleme hazırlanacağı belirtildi.
Konu hakkında Zaman’ın sorularını yanıtlayan proje sorumlularından Dr. Josef Amann, Köln’deki partnerleri ile projenin doğmasına yardımcı olduklarını ve Alman meslek eğitim sistemini diğer ülkelerde de uygulamanın hedefleri arasında olduğunu kaydetti.
TÜRKİYE EKONOMİSİ ALMANYA VE AVRUPA İÇİN ÖNEMLİ
Türkiye’nin ekonomik açıdan iyi durumda olmasının Almanya ve Avrupa için önemli olduğunun altını çizen Amann, Münih’li şirketlerin inisiyatifi ile projenin hayat geçtiğini dile getirdi.
Amann, uluslaraarsı rekabete dayanıklı olmak isteyen Türk firmalarının Alman meslek eğitim sitemine ihtiyaçları olduğunu anladıklarını dile getirdi.
Türkiye’de bu proje kapsamında meslek eğitimi alacak öğrencilerin Almanca öğrenmelerinin öğrenciler için iyi olabileceğini sözlerine ekleyen İHK Meslek Eğitimi Bölge Müdürü Amann, ileride Alman şirketleri ile yapılacak ticari görüşmelerde bunun önemli olacağını ve hatta gerekli alt yapı çalışmalarının tamamlanmasından sonra bu öğrencilere Almanya’da mesleki pratik imkân sunulabileceğini kaydetti.
İlk hedeflerinin Türk iş dünyasının kalifiye eleman ihtiyacını karşılamak olduğunu belirten Amann, verilecek meslek eğitminin Almanya’daki meslek eğitimi ile ne kadar örtüştüğünü zamanın göstereceğini belirtti.
Gençlere, inşaat, deri/tekstil, gıda, güneş enerjisi ve hizmet sektörlerinde meslek eğitimi verileceğini de söyleyen Amann, proje için Alman ve Türk tarafının özveri ile çalıştığını, fakat zaman yönetimi konusunda sıkıntı yaşandığını sözlerine ekledi.
BAYRAM AYDIN / MÜNİH
ZAMAN