BURSA - Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şule Altun, 1960’lı yıllardan itibaren klasik tekstile oranla 5 kat daha fazla gelişen dünya teknik tekstil pazarının 253 milyar dolarlık dev bir büyüklüğe ulaştığını belirtti. BTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şule Altun, “Klasik tekstilde dünyada ilk 10 ülke içinde bulunan Türkiye teknik tekstilde 18. sırada. Ülkemizin bu alanda hak ettiği konuma gelmesi için üniversiteler, sanayi kuruluşları ve ilgili kurumlar elbirliği ile çalışmalı.” dedi.
BTÜ ile Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği tarafından düzenlenen seminerde teknik tekstilde son gelişmeler ele alındı. Bursa Teknik Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Tekstil Mühendisliği bölümlerinden öğretim görevlilerinin katıldığı seminerde ‘Tekstilde kaplama teknikleri ve uygulama alanları’ konuları da masaya yatırıldı. DOSABSİAD Konferans Salonu’nda gerçekleşen seminerde; ‘Teknik tekstillerin uygulama alanları ve teknik tekstiller pazarı’ konusunda bilgi veren BTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şule Altun, teknik tekstil pazarının son yıllarda önemli artışlar kaydettiğini söyledi. Prof. Dr. Altun, “Teknik tekstiller pazarı 1960 yılından itibaren klasik tekstile kıyasla 5 kat daha hızlı bir artış göstermiş. Dünyada 133 milyar dolarlık bir teknik tekstiller pazarı var. Bunun içine dokusuz yüzeyler ve kompozit malzemeleri de eklersek 253 Milyar Dolarlık bir pazar oluyor.” şeklinde bilgi belgi verdi.
'TEKNİK TEKSTİLDE ÇİN RÜZGARI ESİYOR'
Dünya pazarındaki teknik tekstil ihracat ve ithalat rakamları hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Şule Altun şöyle konuştu: “Teknik tekstiller ihracatlarında Çin açık ara farkla lider konumda. Onu Almanya ve ABD takip ediyor. Türkiye bu sıralamada kendine 19’ncu sırada yer buluyor. Klasik tekstil sıralamalarına kıyasla Türkiye burada biraz geride kalıyor. Klasik tekstilde Türkiye her zaman ilk 10 içinde yer alıyor. Türkiye’nin teknik tekstillerdeki payı yüzde 1,4 civarında. ABD teknik tekstillerin en önemli tüketicisi durumunda. Gelecekte Asya ülkelerinin kullanım ve üretimde lider olması bekleniyor.”
DOSABSİAD Başkan Yardımcısı İbrahim Öztürk de tekstil sektörünün ekonomik faaliyetler içinde ayrı bir yeri bulunduğuna dikkat çekti.
(CİHAN)