Spot1: Türkiye ‘sarı gelin’ ve ‘gelincik’ adı verilen renkli pamuk üretimini 25 dekarda gerçekleştirecek. Çevre dostu, doğal renkli pamuk tekstilde çevre ve üretim maliyeti açısından avantajlar sunuyor.
-------------
Son yıllarda pamuk ekim alanlarını ve rekoltesini arttıran Türkiye, pamukta çeşitlenme ile bu süreci ileriye taşıyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bakanlık tarafından gerçekleştirilen araştırmalarla renkli pamuğun geliştirildiğini söyledi. Bakan Pakdemirli, ‘sarı gelin’ ve ‘gelincik’ adı verilen, tamamen doğal ve renkli iki tür pamuk üreteceklerini açıkladı. Pakdemirli böylece doğal ve renkli pamuk kullanılarak ve boyamaya ihtiyaç duymadan kumaşların üretilebileceğine dikkati çekti.
Küresel pazarda yaygın olarak kullanılan beyaz pamuğun yanı sıra doğal renkli pamuklarda eski bir tarihe sahiptir. Hindistan, Pakistan, Mısır ve Peru’da M.Ö. 2700 yıllarında doğal renkli pamuk üretimi yapıldığı tespit edilmiş. Pamuğun rengi ve tonları yetiştirildiği yerin iklimine ve toprak özelliklerine bağlı olarak değişiklik gösteriyor. En yaygın ton sarımsı kahverengidir. Türkiye’de son yıllarda çeşitli üniversiteler bu konularda araştırmalar ve saha uygulamaları gerçekleştirmiş bulunuyor. Bu pamuklar ya doğal olarak renkli tohumdan elde ediliyor ya da üniversite ve enstitülerin ıslah çalışmalarıyla üretiliyor.
Doğal renkli pamuk genel olarak farklı tonlardaki kahverengi ve yeşil pamukları anlatır. Laboratuvar ortamlarında farklı renklerde pamuklar üzerinde çalışmalar da devam etmektedir. Doğal renkli pamuk elyafları daha sonra kumaşın boyanma ihtiyacını ortadan kaldırmaktadır. Bu nedenle boyama için kullanılan su, enerji, kimyasal ve bu iş için harcanacak zaman elemine edilmiş oluyor. Boyama işleminin ortadan kaldırılması atığı ve kirliliğin olmasını da önlüyor. Bu boya ve terbiye işleminde maliyetin yarı yarıya azalması anlamına geliyor. Yardımcı kimyasal maddelerin ortadan kalkması aynı zamanda çevre ve insan sağlığı açısından önemlidir.
Türkiye’de renkli pamuk üretimi konusunda çalışılan bir başka nokta ise Kahramanmaraş’tır. Uzun dönem süren bir araştırmanın ardından bu bölgede doğal renkli pamuk üretimi 2000’li yılların başında Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma İstasyon Müdürlüğü ve Kahramanmaraş Üniversitesi Ziraat Mühendisliği Bölümü, ıslah çalışmaları sonucunda, 3 ayrı renkte pamuk üretimi ile başladı. Bu konuda çalışmalar yürüten bir başka ise, Çukurova Üniversitesi Ziraat Mühendisliği Bölümü’dür.
Haberin devamı için https://www.textilegence.com/dogal-renkli-pamuk/