Örme Sanayicileri Derneği Başkanı Fikri Kurt, özellikle işçilik maliyetleri nedeniyle yurtdışına giden Türk yatırımcıların güvenlik sorunları nedeniyle yeniden ülkemizi tercih etmeye başladıklarını, Türkiye'nin istikrarlı yapısıyla Türk yatırımcısı için en ideal ülke olduğunu söyledi.
Kimi bölge ülkelerinde yaşanan savaş ve iç karışıklıklar Türk yatırımcılarını da etkiliyor. Tekstil sektörünün önemli kuruluşlarından Örme Sanayicileri Derneği (ÖRSAD) Başkanı Fikri Kurt, yaşanan olaylar nedeniyle birçok Türk yatırımcının yurtdışında bulunan yatırımlarını daha güvenli olduğu için tekrar ülkeye taşımaya başladığını söyledi. Kurt, "Bazı arkadaşlarımız daha ucuz iş gücü gibi nedenlerle üretim merkezlerini Mısır, Libya, Suriye gibi ülkelere taşımıştı. Ben o dönemde de Türkiye'nin halen yatırıma ihtiyacı olan bölgelerinin olduğunu bu nedenle milli sermayenin yurtdışına taşınmasına karşı çıkmıştım. Bugün vardığımız noktada daha fazla kar için gidilen bu ülkelerde yaşanan güvenlik sorunları nedeniyle birçok arkadaşımız tekrar fabrikalarını Türkiye'ye taşımaya çalışıyor. Sadece tekstil sektöründe birçok örneklerini biliyorum" dedi. Kurt, Türkiye'nin istikrarlı yapısıyla Türk yatırımcısı için en ideal ülke olduğunu söyledi.
KURT: "İHRACAT ALACAKLARI DIŞ TİCARET AÇIĞINI ARTTIRIYOR"
ÖRSAD Başkanı Kurt, dış ticaret açığını arttıran bir nedeninin de ihracat kapsamında tahsil edilemeyen alacaklar olduğunu söyleyerek, devletin garanti alınmadan yapılan ihracatı engellemesini istedi. Kurt, "Biz ithal ettiğimiz her ürünün parasını daha gümrükten çekmeden ödüyoruz. Yabancılar parasını ya da garanti almadan çivi bile satmıyor. Oysa hala içimizde sanki ülke içinde ticaret yapar gibi ihracat yapmaya çalışanlar var. Kimi firmalar kendi aralarındaki rekabetten dolayı öne geçmek için serbest ticaret kapsamında yabancılara üç beş ay sonra ödeme kolaylığı gibi imkanlar sunuyor. Öncelikle Türkiye'ye ait bir katma değer yurtdışına gidiyor ancak parası gelmiyor. İhraç ettiği ürünün parasını tahsil edemediği için batan ve zor durumda olan birçok firma biliyorum. Özellikle az gelişmiş ülkelere yapılan ihracatlarda bu sorun sık yaşanıyor. Firmalar parasını alamadığı için zincirleme bir şekilde üreticiye fasoncuya da ödeme yapamıyor. Şunu söyleyebilirim ki dış ticaret açığını arttıran bir neden de bu tahsil edilemeyen ihracat paralarıdır. O nedenle nasıl ki garanti vermeden bir ürün ithal edemiyorsak devlet de garanti almadan yurtdışına ihracatı engellemeli" diye konuştu.
sabah.com.tr