Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay, 6-7 yıl önce Türkiye’nin tekstil sektöründen çıkılması konuşulduğunu hatırlatarak, "Türkiye’de tekstilin algısını değiştirdik. Biz katma değeri yüksek teknolojiden, klasik sektörlerde dahil olmak üzere bütün alanlarda olabileceğini tekstilin de mutlaka yüksek katma değerli ürünlerle dünya pazarlarında Türkiye ekonomik değer kazandıracağını söyledik. UTİB icraatları ile bunu hem Türkiye’ye, hem dünyaya gösterdik" dedi.
UTİB’in Olağan Genel Kurulu, Uludağ İhracatçılar Birliği (UİB) Hizmet Binası’nda gerçekleştirildi. İstiklal Marşı’nın okunması ve saygı duruşunun ardından başkanlık divanı seçildi. Yönetim kurulu çalışma raporunun okunması ve görüşülmesinden sonra ise bilanço, gelir -gider hesaplarının görüşüldü. Yönetim ve denetim kurullarının ibralarının ardından seçimlere geçildi. Akşam 17.00’ye kadar sürecek oylamanın ardından yeni başkan, yönetim ve denetim kurulları belirlenecek.
Genel Kurul’da konuşan UTİB Başkanı İbrahim Burkay, UTİB’in son dönemde tekstil ihracatında önemli birliklerden birisi olarak öne çıktığını bildirerek, Bursa tekstilin merkezinde olan bir kent olarak Türkiye ekonomisine de önemli katkı sunduğunu kaydetti. Önümüzdeki dönemde birkaç kişi değişikliği ile çalışmalarını sürdürmeyi hedeflediklerini ifade eden Burkay, fikir üretip, vizyon ve fikirleri hayata geçirmeyi amaçladıklarını vurguladı.
Daha sonra tekstil sektörü ve ihracatı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Burkay, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye’de tekstilin algısını değiştirdik. Bundan 6 - 7 yıl önce tekstil sektörü Türkiye’nin çıkması gereken bir alan gibi kamuoyu ile paylaşıldı. Biz katma değeri yüksek teknolojiden, klasik sektörlerde dahil olmak üzere bütün alanlarda olabileceği tekstilin de mutlaka yüksek katma değerli ürünlerle dünya pazarlarında Türkiye ekonomik değer kazandığıracağını defaden söyledim. UTİB icraatları ile hem Türkiye’ye, hem dünyaya gösterdik. Türkiye gerçekten bu anlamda diğer sektörlerle kıyasladığımızda tekstil özellikle 2008 krizinden sonra ilk etapta ihracat açığını kapatan sektörlerin başında geldi. Dış ticaret fazlası veren sektörlerin başında geliyor. Bursa’da Türkiye’de de öyle. Tekstil sektörü, giyim ve mekan tekstilleri ardından teknik ve fonksiyonel tekstillerdeki performansı çok önemli. Bugün teknik ve fonksiyonel tekstil, yüzde 4’lerden yüzde 15 seviyelerine çıktı. Bu oran, Türkiye’de tekstil sektörü içindeki payı. Dünyada bu oran ise yüzde 25."
"TEKSTİLİN PERFORMANSI DAHA YÜKSEK OLACAK"
Önümüzdeki dönemde tekstil sektöründe yapacakları çalışmalar ile ilgili de bilgi veren Burkay, önümüzdeki 4 yılda Bursa’da ’Tekstil Mükemmelliyet Merkezi’ kurarak, konvensiyonel tekstilden, teknik ve fonksiyonel tekstile de geçeceklerini açıkladı. Bunun çok önemli bir çalışma olacağını vurgulayan Burkay, "Özellikle bu merkez 12 milyon lira bütçesi olan çok büyük bir yatırım. Kalkınma Ajansı ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası bu işin içinde. Tekstil sektörünün bu döneminin performansı çok daha yüksek bir dönem olacağını inanıyorum. Özellikle geçmişte biz, Avrupa pazardındaki daralmayı alternatif pazarlar, komşu ülkelerle ve yakın ülke stratejisi ile toparlamaya çalıştık. Fakat özellikle en son yapılan G-20 toplantısında gördük ki dünya da ABD Merkez Bankası’nın para politikaları, gelişmekte olan ekonomilerden gelişmiş ekonomilere, ekonomik büyüklüğün kayması ile alakalı bir süreci yaşıyoruz. Bugün hem AB 27 ülke içinde, hem de Kuzey Amerika’da ABD başka olmak üzere Kanada, bu bölgede ciddi toparlanma söz konusu. Türkiye sadece tekstilde değil, bütün sektörlerde ve alternatif pazarlarda yine olacak" diye konuştu.
"AB’YE İHRACATIMIZI ARTTIRACAĞIZ, ABD KAPISINI AÇIYORUZ"
Gelişmiş ülkelerde ciddi bir potansiyelin bulunduğuna dikkat çeken Burkay, Türkiye’nin bu pazarlarda önemli potansiyelinin bulunduğunu vurguladı. AB ve Almanya’daki yüzde 1’lik bir artışın yeni bir ülkedeki yüzde 200’lük 300’lük artışa bedel olabileceğini söyleyen Burkay, "O yüzden özellikle AB Bölgesi’nde Almanya, İngiltere, İspanya son çeyrekte toparlanmaya başladı. AB toparlanıyor. AB’ye ihracatımızı arttıracağız. ABD kapısını açıyoruz" dedi.
"PAZARLARA ORTA VE ÜST SEGMENT ÜRÜN SUNUYORUZ"
Yapılan Serbest Ticaret Anlaşmaları’nı da önemsediklerinin altını çizen Burkay, bunlarla birlikte tekstil başta olmak üzere birçok alanda ihracat artışının süreceğini söyledi. Şu anki konjöktürün ihracatı destekleyen bir yapısının bulunduğunu belirten Burkay, "2013 yılında ihracatın büyümeye katkısı neredeyse yoktu. Artık ihracatın büyümeye katkı koyması lazım. Bugün gelişmiş ekonomilerde gayri safi hasılanın yüzde 25’i ihracattan. Türkiye’de bu oran yüzde 17. Türkiye’nin de çok kısa bir süre içinde gayri safi hasılanın içinde tekrar yüzde 25’e çıkarması gerekiyor. Türkiye ihracat pazarı, fiyat rekabeti olan pazarlar değil. Orta üst segment ürünleri pazarlara sunuyoruz. Bu dönem hem tekstil ve Türkiye ihracatına katkı koyacak diye düşünüyorum" dedi.
kanalben.com